HIV aşısı, hem kadın hem erkeğe uygulanabilen, önleyici ve tedavi edici etkiye sahip bir aşı türüdür. HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) virüsü, yardımcı T hücreleri olarak isimlendirilen CD4 hücrelerine saldıran ve vücudun belirli sıvılarına yayılan bir virüstür. Açılımı 'Acquired Immunodeficiency Syndrome' olan AIDS hastalığına yol açar.
HIV vürüsüne karşı bulunmuş tek bir aşı şu anda yoktur. HIV aşısı kişinin bağışıklığını güçlendirmeye yönelik yapılan tüm aşıları kapsar. HIV pozitif bireylere ilaç tedavisi uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilir.
HIV aşısı önleyici amaçlı ve tedavi amaçlı olarak iki şekilde yaptırılabilir. Aşı yaptırmanın genel amacı bireyin hastalıklardan korunmasına yardımcı olmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. HIV negatif bireyler de önleyici amaçlı aşı yaptırmaktadır. HIV aşısı özellikle önleyici amaçlı 9-26 yaş arası grupta oldukça yaygın görülmektedir.
HIV pozitif bireylerde ise aşı HIV negatifli bireylere göre daha önemlidir. Pozitif bireylere HIV aşısı ne zaman yapılır sorusuna cevap ise bireye HIV tanısı konulduğundan itibaren doktor önersiyle düzenli bir aşı takvimi oluşturulması oldukça önemlidir. HIV bağışıklık sistemine saldıran ve bireyi güçsüz düşürebilen bir virüstür. Bu yüzden düzenli aşı yaptırmak oldukça önemlidir.
HIV aşısı üç durumda yaptırılabilir:
HIV aşısı kaç doz yapılır sorusu için her aşının dozu farklılık gösterdiği söylenebilir. Ayrıca aşıların aylık ve yıllık olarak zamanları da farklılık gösterebilir. En doğru aşı dozu ve zamanını ilgili doktorunuz belirleyecektir.
HIV enfeksiyonu bulaştığı andan itibaren tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyondur. HIV ilaç tedavisiyle durdurulabilen ancak vücuttan tamamen uzaklaştırılamayan bir kronik hastalıktır. Kişi bir kez HIV pozitif olursa hayatı boyunda bu virüsü vücudunda taşımak durumunda kalır. Ancak gerekli ilaç tedavisine başlandıktan itibaren düzenli bir tedavi takvimiyle yaklaşık 6 ay içinde viral yükün oldukça fazla hafifletilebileceği bilinen bir gerçektir. Bu yüzden tedavide ilaçlar kadar HIV aşısının da faydası yüksektir.
HIV virüsü doğrudan vücudun bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerden biri olan CD4 hücresine tutunur. Bu durumda kişinin bağışıklığının düşmesine ve kişinin başka hastalıklara kolay yakalanabilmesine sebep olurken, kolayca iyileşmesinin de önüne geçebilir. Bu durumda HIV aşısının faydaları nelerdir, sorusu için, kişiye direnç kazandırarak hastalığı minimuma düşürmek denilebilir.
HIV aşısının yasal bir zorunluluğu yoktur. HIV virüsü testi yaptıktan sonra pozitif çıkan bireylerin devlete bildirme zorunluluğu ise kanunen mecburidir. Bu bildirme sağlık bakanlığına bir kod yardımıyla yapılmaktadır. Bu kodla bildirim yapılırken kişilerin özel b,lgileri gizli tutulmaktadır. Eğer gizlenmezse ve bu özel bilgi açıklanır ise Türk Ceza kanununa göre suç teşkil eder.
HIV aşısı faydaları olan bir aşı olması ve tedavide oldukça önemli olması sebebiyle devlet hastanelerinde sağlık sigortası olmasa bile aşı uygulaması yapılır.
HIV virüsüne karşı tek bir aşı yoktur. HIV tedavisinde, HIV virüsüne karşı bağışıklık güçlendiren birçok aşı yaptırılır. Bu nedenle aşıların koruma sürelerinde de farklılıklar gözükür. Bazı aşıların koruma süresi 3 ayken bazı aşıların 6 ay ve bazı aşıların koruma süresi 10 yıl olabilmektedir.
HIV aşısı kaç doz yapılır gibi merak edilen soruya da cevap olarak her aşının farklı doz yapısı vardır. Bazı aşılarda tek doz yeterken bazı aşılar en az 3 ve daha üstü doza ihtiyaç duyabilir. İlgili doktorunuza danışarak aşı çizelgesi oluşturulabilirsiniz.
Her aşı gibi HIV aşılarının da bazı yan etkileri olabilir. HIV aşısının yan etkilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
HIV aşısı yan etkilerini takip edip doktorunuza danışmalısınız.
HIV tanısı konulan bir kişi şoka uğrayabilir. Ama unutulmamalıdır ki HIV tanısı alan bir kişi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir. HIV aşısı önleyici ve tedavi edici bir etkiye sahiptir ancak hastalığı tamamen ortadan kaldırma etkisine sahip değildir.
HIV pozitif olmak vücutta ki enfeksiyonun kesinliği demektir. AIDS ise bu hastalığın son aşaması anlamına gelmektedir. AIDS'e tedaviye önem vermemek ve gerekli aşı ve ilaçların kullanılmaması sebep olmaktadır.
Seyahat öncesinde, sağlıklı cinsel hayata sahipseniz, yaşadığınız ortamda denetlenen bir sağlık sistemi yoksa ve HIV pozitifseniz HIV aşılarını yaptırmanız önemlidir. Hıv aşısı faydaları arasında hem kişinin sürpriz bir hastalıkla karşılaşmaması hem de tedavi sırasında hızlı iyileşme gösterebilme olasılığı vardır.
HIV, HIV virüslü bir anneden doğan çocukta, HIV virüsü olan bir kişinin kanının sağlıklı kişinin şırınga vb. yöntemlerle vücuduna girmesi ve cinsel ilişki yoluyla sağlıklı kişiye bulaşabilir. Aynı zamanda bir sivrisineğin HIV pozitif bir kişinin kanını emmesi ve sonra sağlıklı kişiye bulaştırması yöntemiyle de bulaşabilir. Bu nedenle hem önleyici hem tedavi amaçlı yaptırılır. HIV aşısı ne zaman yapılır; 9 yaşında itibaren her durumda yaptırılabilir.
Eğer HIV negatifseniz bu durum sağlığınıza zarar vermez. Ancak HIV pozitif iseniz aşı ve ilaç kullanmıyorsanız vücudunuzun direnci düşmeye başlar. Bu durumda kanser gibi güçlü hastalıklara açık hale gelirsiniz. Bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda ise ölümle karşılaşılabilinir. Bu nedenle HIV virüsünden şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza danışmalı ve uygun tedaviyi almalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.