Enseden gelen baş ağrısı, günümüzde birçok kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Bu şekilde gelişen baş ağrıları, çoğunlukla boyundan başlayarak başın üst bölgelerine doğru yayılım gösterir. Kişinin yaşam kalitesini hissedilir bir biçimde düşürür.
Başın arka bölgesindeki bu ağrılar, farklı sebeplere bağlı biçimde kendini gösterir. Bazen basit bir gerilimi neticesinde ortaya çıkan baş ağrısı, bazı zamanlar daha ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Kronik hale gelen ya da durmaksızın şiddetini artıran baş ağrıları, uzman bir profesyonel aracılığıyla değerlendirilmelidir. Enseden gelen baş ve göz ağrısı sebebi, hiç beklenmedik bir durum da olabilir.
Enseden gelen baş ağrısı neden olur sorusu, akla pek çok detayı aynı anda getirir. Nedenler aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
Enseden gelen baş ağrısı, birden fazla etkene bağlı olarak gelişim gösterebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuklarda enseden gelen baş ağrısı birden fazla nedene bağlı biçimde kendini gösterebilir. Bu ağrılar kısa süreli ya da uzun süreli olabilir. Başlıca sebeplerinden biri susuzluktur. Çocuklar çok hareket eder ve su içmeyi unutur. Bu nedenle baş ağrısı oluşumu görülebilir. Kambur şekilde oturma hali de buna neden olur.
Çocuklarda enseden gelen baş ağrısı konusunda en önemli neden ise teknolojik cihazların ekranına uzun süre boyunca bakmaktır. Oyun oynamak, ekrandan kitap okumak, film ve dizi izlemek gibi sayısız aktivite günün sonunda şiddetli baş, göz ağrılarına neden olabilir. Hatta mide bulantısı gibi semptomlar da görülebilir.
Enseden gelen baş ve göz ağrısı, çocuklarda görme bozukluklarına dayalı rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Gözlük takması gerekmesine rağmen takmayan çocuklarda bu duruma daha sık rastlanır. Uzman bir doktor gözlük kullanılmasını önermişse ebeveynler de bu konunun takipçisi olarak çocuklara gözlük takma alışkanlığını aşılamalıdır.
Günümüzde birçok anne adayı, hamilelikte enseden gelen baş ağrısı neden olur sorusunun yanıtını araştırır. Bunun ilk sebeplerinden biri hormonal değişikliklerdir. Kadınlar hormon seviyelerinde değişiklikler yaşar. Bu da migren tipi ağrıların habercisi olabilir. Östrojen hormonunda meydana gelen dalgalanma hali, baş ağrısına duyarlı hale gelmeye sebebiyet verir. Dolaşım sistemi problemleri de baş ağrısını artırır. Gebelik sürecinde vücuttaki kan hacmi artmaya başlar. Fakat bazen bu hacmin artması ile mücadele etme konusunda dolaşım sistemi çaresiz kalabilir. Böylelikle şiddetli baş ağrıları görülür.
Hamilelikte enseden gelen baş ağrısı konusunda yaygın olan bir diğer neden ise gerilim ve stresli yaşam şartlarıdır. Anne adayı kendini sürekli gergin ve mutsuz hissediyorsa baş ağrıları başlar. Tüm bunların yanı sıra postür bozukluğu da ağrıları artırır. Yanlış yatma ya da oturma biçimleri, hamile bireylerin konforunu bozarak baş ve ense bölgesi de dahil olmak üzere pek çok bölgede ağrıya neden olur. Gebelik döneminde kaliteli ve verimli bir uyku uyunmalı, anne adayı rahat ettirilmelidir. Bu şekilde dikkatle ilerlenirse hafif baş ağrıları dışında herhangi sorun yaşanmaz.
Yaşlılarda enseden gelen baş ağrısı nedenleri şu şekildedir:
Enseye vuran baş ağrısı nasıl geçer, sorusunun birçok farklı yanıtı vardır. Bu ağrı, çoğu zaman gerginlik tipi baş ağrısı olarak ifade edilir. Boyun kaslarının aniden gerilmesi, uzun süre aynı yerde aynı pozisyonda oturmak bu tür baş ağrılarına neden olabilir. Oturuş pozisyonu konusunda dikkatli olmalısınız. Masanız ne çok yüksek ne de çok alçak olmalı, bilgisayar başında çalışıyorsanız göz hizasına göre ayarlama yapmalısınız. Göz hizasına göre ayarlama yapmamak, enseden gelen baş ve göz ağrısı konusunda risk oluşturur.
Boyun ve kas egzersizlerini düzenli hale getirerek enseye vuran baş ağrısı ile mücadele edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra masaj uygulamaları da enseye vuran baş ağrısı nasıl geçer sorusunun en önemli cevaplarından biri olur. Boyun bölgesine nazikçe yapılan masaj işlemi, ağrıları zamanla azaltır. Fakat bu işlem, bir uzman tarafından yapılmalıdır. Aksi halde faydadan çok zarar getirebilir.
Enseden gelen baş ağrısı belirtileri arasında stres de yer alır. Bu rahatsız edici ağrıya stressiz yaşam iyi gelir. Stresten kaçınmak ve bununla baş etme yöntemlerini öğrenmek baş ağrısını azaltır. Meditasyon yapabilir, derin nefes alma egzersizleri gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz yoga da yapabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı bir uyku düzeni de gereklidir. Yeterli düzeyde uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Yetişkinler en az 7 saat uyumalıdır. Siz de kendi bünyenize göre ayarlama yapabilirsiniz.
Su tüketimini artırmakta yarar var. Çünkü az su içmek de enseden gelen baş ağrısına neden olabilir. Dehidrasyon halinde baş ağrıları da dahil olacak şekilde komplikasyonlara rastlanır. Vücut uzun süre susuz kalınca baş ağrısı başlar. Sıvı eksikliği giderilince beyin eski haline döner. Baş ağrısı da hissedilir halde hafiflemiş olur.
Enseden gelen baş ağrısı, boyun kaslarında meydana gelen spazm ya da gerilme sebebi ile kendini gösterir. Boynu uzun süre sabit tutmak, bozuk postür, kas gerginliği ve gibi etkenler, enseden başlayan ağrının temelinde yatar. Bu ağrının tedavisi ise çoğu zaman kişinin kas gevşetici egzersizler yapması, dinlenmesi ve stres yönetimi sağlaması gibi faktörler içerir. Omuz ve boyun bölgesinin kaslarını gevşetmek adına uygulanan egzersizler, ağrısını azaltabilir. Geçmeyen ağrı durumunda uzmana başvurulması gerekir.
kökünden gelen baş ağrısı kimi zaman uzun süreli olabilir. Şiddetli bir form kazanarak sık sık tekrarlayabilir. Tedavi olmak için bir beyin cerrahına başvurmak gerekir. Kasları güçlendirecek hareketler yapılır ve fizik tedavi işlemleri uygulanır. Böylelikle ağrılar gün geçtikçe azalmaya başlar.
Günümüzde birçok kişi, ensenin sağ kısmından gelen baş ağrısından şikayetçidir. Bunun nedeni , migren, osteoporoz, postür bozukluğu, kas spazmı ve boyun fıtığı olabilir. Tüm ihtimaller, bir profesyonel tarafından değerlendirilmelidir. Kişi kendine tanı koymamalı, uzman bir doktordan en kısa zaman içerisinde yardım almalıdır.
Enseden gelen baş ağrısı ve mide bulantısını geçirmek i çin birkaç unsura dikkat etmek gerekir. Kişi kendini yormamalı, yeterli düzeyde su içmeli, hafif gıdalar tüketmeli, ılık havaya sahip bir ortamda bulunmalı ve derin nefes alıp vermelidir. Eğer ağrı ve bulantı devam ederse bir sağlık profesyoneli ile görüşülmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.