|
Akıllı lens ameliyatı, insan hayatını kolaylaştıran ameliyatlardan biridir. Bu ameliyatta, katarak tanısı konulan ve tedavi sürecine başlayan hastanın, görüş kabiliyetini iyileştirmesi sağlanır.
İyileştirme durumu; eski, sağlıklı zamana geri dönme formunda olmayıp odaklama sorunlarının bir nebze giderilmesini ve görüş açısının daha iyi bir duruma getirilmesini sağlar. Akıllı lens ameliyatı ile hastanın görüş açısı daha net, nesnelerin görsel olarak odaklanması ise daha kolay bir hale gelir.
Akıllı lens ameliyatı nedir, sorusunun cevabı en kısa şekli ile odaklanma sorunlarına yenilikçi bir çözüm olarak verilebilir. Bu çözüm için çoklu lens kullanılır. Tercih edilen çoklu lens uzağı ya da yakını görebilme gibi pek çok odaklamanın rahat bir şekilde yapılmasını sağlar.
Bu ameliyat, genellikle katarak tanısı konulan ve cerrahi müdahale ile tedavi olan kişiler için kullanılır. Aynı zamanda lazer tedavisine uygun olmayan göz kırma kusuruna sahip olan kişiler içinde bu tedavi yöntemi tercih edilebilir.
Akıllı lens ameliyatı, ileri yaşlardaki bireyler için tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. İleri düzeyde görme bozukluğu ile karşılaşan kişiler için doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Kullanılacağı durumlarda göz büyüklüğü, çocuğun gelişim aşamaları gibi bazı faktörler dikkate alınır.
Akıllı lens diğer ismi ile göz içi mercek ameliyatı, belirli hastalara uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde kadınların katarak rahatsızlığına sahip olması, yakın ya da uzak mesafeyi görememesi gerekir.
Bu rahatsızlığa sahip olan kadınların göz merceğine akıllı lens yerleştirilir. Akıllı lenslerde üç farklı odak noktası bulunuyor olup gözlük kullanmadan görüş açısının iyileştirilmesini sağlar.
Akıllı lens ameliyatı, katarak rahatsızlığının tedavi sürecinde kullanılabilir. Katarak rahatsızlığı yaşayan ve tedavi olan erkeklerin tek odaklı mercek ile iyileşmesi sağlanır. Bu mercek, görüş açısında yaşanan bozuklukları düşük bir oranda giderir.
Bu mercek yerine kullanılan ve üç farklı odaklama özelliğine sahip olan akıllı lens ise görüş açısının daha kuvvetli bir hal kazanmasına yardımcı olur. Katarakta klasik olarak kullanılan merceğin daha üzerinde bir netlik sağlar. Aynı zamanda yakın ya da uzak mesafeyi görmede sorun yaşayan erkekler içinde tercih edilen bir yöntemdir.
Akıllı Lens ameliyatı, yaşlılarda sık kullanılan yöntemler arasında yer alır. Bu yöntem, netlik konusunda yaşanan problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda gözlük kullanımının neden olacağı buğulanma, kaybolma benzeri sorunların giderilmesine de yardımcı olur. Ameliyat kararı verilmeden önce bazı tetkiklerin ve muayenelerin yapılması gerekir. Elde edilen sonuçlara göre doktorların belirlediği yöntemler ile ameliyat yapılır.
Akıllı lens ameliyatına başlanmadan önce ön muayene yapılır. Yapılan muayene ile hastanın sağlık durumu açısından ameliyata uygunluğu uzman doktorlar tarafından belirlenir. Belirlenen sonuçlar, ameliyat için bir engel teşkil etmiyor ise süreç başlatılır.
Ameliyat için ultrason dalgaları kullanılarak göz merceği operasyon için hazır hale getirilir. Ardından göz içerisine akıllı lens yerleştirilir. Böylelikle ameliyat sona erer. Akıllı Lens ameliyatı sonrası hastanede istirahate ihtiyaç duyulmaz. Aynı zamanda hasta bayıltılmaz, göze uyuşturucu damla dökülerek operasyon sırasında hastanın acı duyması engellenir.
Akıllı lens ameliyatı riskleri, geçici bir süreyi kapsar ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Aynı zamanda riskler her kişide görülmeyebilir. Genel olarak karşılaşılan akıllı lens ameliyatı riskleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Akıllı lens ameliyatı, insan hayatını kolaylaştıran cerrahi müdahalelerden biridir. Bu müdahalenin hastaya sağladığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Akıllı lens ameliyatı sonrasında hasta evine gidebilir. Eve dönüşte dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumların başında antibiyotik göz damlası kullanımı gelir. Doktor tarafından önerilen damla düzenli aralıklar ile göze dökülmelidir.
Damla dökme sırasında oluşan aksaklıklar, hastanın enfeksiyon riski ile karşılaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında yaklaşık olarak bir gün boyunca bandaj kullanılmalıdır. Bandaj belirlenen aralıklar ile hijyenik bir şekilde değiştirilmelidir.
Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de hareketlilik halidir. Kişi eski hayatına dönebilse de öne eğilmemesi ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Tozlu ortamlardan uzak durması ve uyurken ameliyat olduğu gözünün üzerine yatmaması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.
İyileşme süreci için bir hafta ile on gün arasında bir süre zarfını kapsar. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir ya da kısalabilir. İyileşme sürecinde kişi bulanık görme, batma hissi ya da göz kuruluğu yaşayabilir. Yaşanan bu durumlar geçici olup belirli bir sürenin ardından sona erer. On güne rağmen aynı rahatsızlıkların devam etmesi halinde uzman doktor ile iletişime geçilmesi tavsiye edilir.
Ameliyat sırasında kişinin herhangi bir ağrı ya da acı hissetme durumu bulunmaz. Ameliyat sonrasında da herhangi bir aksaklık ile karşılaşılmadan günlük hayatına dönebilir. Ameliyat sağladığı avantajlar, ağrı ya da acı olmaması nedeniyle akıllı lens ameliyatı zor mu sorusu için bu operasyon zor olarak nitelendirilmez.
Akıllı Lens ameliyatı kaç saat sürer, sorusunun cevabı ise saat değil dakika üzerinden verilebilir. Ameliyat süresi 6 ile 15 dakika arasında değişebilir. Ameliyat sonrasında hastane istirahatına ihtiyaç duyulmadan hasta taburcu edilir. Kişi evde istirahat edebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.