Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nedir? Diyabet Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

👨‍⚕️ Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nedir? Diyabet Ameliyatı Fiyatları 2025

Şeker (diyabet) ameliyatı nedir sorusu birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturuyor. Şeker (diyabet) ameliyatı sayesinde şeker hastası olan birçok kişi sağlığına kavuşabilir. Şeker hastalığı tedavisi tip 2 diyabet hastalarında uygulanan tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Tip 1 diyabet hastalarında insülin üretimi yoktur. Tip 2 diyabet hastalarında ise insülin üretimi vardır. Vücut üretilen insülini kullanamaz. Bu sebeple kişinin kan şekeri seviyesi her zaman yüksek olur. Bu gibi durumlarda da şeker (diyabet) ameliyatı gerekir. 

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nedir?

Şeker (diyabet) ameliyatı, tip 2 diyabet hastalarının yüksek kan şekeri seviyesinin düşürülmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kan şekeri seviyesinin yüksek olması, kişinin organlarına zarar verebilecek bir durumdur. Şeker (diyabet) ameliyatı sayesinde ise kişinin organları zarar görmeden hastalığın tedavi edilmesi mümkün hale gelir. 

Şeker (diyabet) ameliyatı nedir, sorusuna tip 2 diyabet hastası tedavisi yanıtı verilebilir. Bu ameliyat ile şeker hastalığından büyük oranda hatta çoğu zaman tamamen kurtulma ihtimali mevcuttur.

Çocuklarda Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nasıl Olur?

Şeker hastalığı genetik bir rahatsızlık olarak nesilden nesle aktarım yapabilir. Bu sebeple genetik testler yaptırarak sizlerde ya da çocuklarınızda diyabet rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Çocuklarda şeker hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.

Tip 2 diyabete bağlı olarak kan şekeri seviyesinin yükselmesi, özellikle küçük yaştaki kişilerde organlara daha hızlı bir şekilde zarar vermeye başlar. Bu sebeple de şeker hastalığı olan çocukların erkenden şeker (diyabet) ameliyatı olması büyük önem taşır. 

Bu ameliyat öncesinde doktorlar tarafından bazı testler talep edilerek, çocuğun vücut direncinin ameliyata hazır olup olmadığı hakkında birtakım bilgilere sahip olunur. Çocuğun vücut direnci ameliyata uygun olmadığı takdirde, ameliyat ilerleyen senelere ertelenebilir. Bu süreçte de çocuklara şeker ilacı verilerek tedavi süreci başlatılır.

Kadınlarda Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda şeker (diyabet) ameliyatı için herhangi bir ek koşul yoktur. İlk olarak alanında uzman doktorlar tarafından kişi muayene edilir. Öncelikle kişinin tip 1 ya da tip 2 diyabet hastası olup olmadığına dair tanı konur.

Bunun için öncelikle kan testi talep edilir. Farklı uzman doktorlar tarafından başka testler de talep edilerek kişinin hastalığı konusunda detaylı bilgi edinilir. Kişide tip 2 diyabet varsa ve daha önce ilaç kullanmış olmasına rağmen herhangi bir sonuç elde edilemediyse, kişinin ameliyata uygunluğu kontrol edilir. Kişinin ameliyata uygun olması halinde ise ameliyat tarihine karar verilir ve tedavi sürecine başlanır.

Erkeklerde Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkekler için yapılacak olan diyabet ameliyatının, kadınlarda yapılan ameliyattan herhangi bir farkı yoktur. Aynı şekilde erkek hastalar da öncelikle kan testi vererek uzman doktorlara başvurur. Kan değerlerin incelenerek gerekli diğer testler yapılır ve kişinin ameliyat olmasına engel bir durum olup olmadığı incelenir. Yapılan muayeneler ve testler sonrasında ise kişinin ameliyat tarihi belirlenir.

Yaşlılarda Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda kan şekeri seviyesinin yükselmesi oldukça riskli bir durumdur. Kişinin organlarına zarar veren bu durum yaşlı bireyler için büyük risk taşır. Bu sebeple diyabet için tedavi görmesi gerekir. Fakat yaşlı bireylerin ameliyat olması, diğer bireylere kıyasla çok daha zor olabilir. Birkaç farklı alandaki doktorlar tarafından kişi muayene edilir. 

Kişiden bazı testler talep edilir. Burada öncelikli amaç hastanın narkozun etkisine dayanıp dayanamayacağını öğrenmektir. Kişinin vücudu narkozu kaldıramayacak yapıdaysa maalesef ki ameliyat olamaz. Bu gibi durumlarda ilaç tedavisi ile süreç devam edebilir. Bu kararlar sağlık kuruluşlarında hizmet veren ve alanında uzman kişiler tarafından verilir. 

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı ameliyatı, hastanın durumuna göre farklı şekillerde gerçekleşebilir. Obezite problemi yaşayan kişilerde, obezite prosedürü doğrultusunda ameliyat gerçekleşir. Obezite problemi yaşamayan kişilerde ise metabolik prosedür doğrultusunda ameliyat yapılır. Ameliyatın odak noktası midedir. 

Kişinin şeker hastalığını tedavi etmek amacı ile ameliyat esnasında bazı hormonal değişiklikler yapılır. Ameliyatla birlikte kişinin açlık hissinin azaltılması hedeflenir. Tip 2 diyabet, aynı zamanda obeziteye sebebiyet veren bir rahatsızlık olarak bilinir. Şeker ameliyatı, kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleşir. Midede gerçekleşen bu ameliyat sayesinde kişinin insülin seviyesi normal derecelerde seyreder.

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Şeker (diyabet) ameliyatı riskleri, diğer ameliyat risklerinden farksızdır. Her cerrahi operasyonda bazı riskler bulunur. Şeker (diyabet) ameliyatı sonrası kişisel bakıma dikkat edildiği ve doktorun önerileri dikkate alındığı takdirde herhangi bir sorun yaşanmaz.

Şeker (diyabet) ameliyatı riskleri arasında en sık rastlananı enfeksiyondur. Bunun sebebi ise kişinin ameliyat bölgesinin mikrop kapmasıdır. Kısacası riskler ameliyat esnasında değil, ameliyat sonrasında hastanın doktor tavsiyelerine uyup uymadığına bağlı olarak ortaya çıkar.

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Şeker (diyabet) ameliyatı sonrası hastaların oldukça dikkatli olması gerekir. Bu süreçte ameliyatlı bölgenin her zaman temiz olması gerekir. Bölgenin enfeksiyon kapmaması adına mümkün oldukça az bölgeye temas ediniz.

Doktor tarafından verilen ilaçlar ve merhemler varsa, bu ilaçlar şeker (diyabet) ameliyatı sonrası düzenli olarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda doktorlar diyabetik beslenme listesi verdiyse, mutlaka bu listeye uygun olarak ilerlemek gerekir. Ayrıca ameliyat sonrası günde en az 1,5 litre su içilmelidir. Yaklaşık bir sene boyunca da beslenme alışkanlıkları doktor kontrolünde belirlenmelidir.

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyat sonrası süreçte kişilerin iyileşmesi oldukça kısa sürer. Yaklaşık bir hafta içerisinde hastanın günlük işlerini yapabilmesi mümkün hale gelir. Ameliyatlı bölgenin hijyenine dikkat ederek, ilaçları düzenli kullanarak ve beslenme düzeninizi bozmadan ilerlerseniz iyileşme süreciniz çok daha kısa sürecektir. İlk birkaç gün istirahat etmek çok önemlidir. Ameliyattan sonra tam olarak iyileşmek ise 3 aylık bir süreç içerisinde tamamlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat süreci, kişinin hastalığının ne kadar ilerlemiş olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı ameliyatlar normal süreden daha uzun sürebilir. Bu sebeple şeker (diyabet) ameliyatı kaç saat sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Ameliyat sürecini ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında düşünmek mümkün.

Şeker (Diyabet) Ameliyatı Zor Mu?

Şeker (diyabet) ameliyatı zor mu sorusu için her ameliyatın kendine göre farklı zorlukları bulunur, diyebiliriz. Bu zorlukları oluşturan; kişinin vücut yapısı, hastalığın temel sebebi ve ameliyat edilecek olan bölgedir. Her bölge farklı zorlukları beraberinde getirir. Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatlar, hastaların en iyi şekilde tedavi olması amaçlanarak yapılır. 

Tip 1 Diyabet Hastaları Diyabet Ameliyatı Olabilir Mi?

Tip 1 diyabet hastalarının durumu tip 2 diyabete göre çok daha farklıdır. Ne yazık ki tip 1 diyabet hastalarının bu ameliyatı olabilmesi mümkün değildir. Tip 1 diyabet için herhangi bir ameliyat yöntemi bulunmaz. Genellikle bu hastalığa sahip olan kişiler ilaç tedavisi ile bu süreci atlatırlar. 

Şeker (Diyabet) Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Şeker ameliyatı, kişinin sağlığını olumlu yönde değiştirecek olan oldukça önemli bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sayesinde kişinin kan şekeri seviyesi normale döner. Şeker hastalığı kontrol altına alınır ve kişi kilo vermeye başlar. (Ameliyat sonrası kilo vermek sağlıklı bir durumdur. Tip 2 diyabet aşırı kilo alımına ve obeziteye sebebiyet verir.)

Kişinin kanser riski azalır ve uyku apnesi gibi bir problem söz konusu ise bu problem ortadan kalkar. Ameliyat sonrası yüksek tansiyonun da normale döndüğü gözlemlenmiştir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.