Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelik süreci her kadın için oldukça heyecan verici ve bir o kadar da zorludur.

Gebeliğin en önemli ve en sık karşılaşılan belirtileri arasında yer alan mide bulantısı, kadınların en çok zorlandığı dönem olarak kabul edilir.

Anne adayları, hamileliklerinin 6. ve 10. haftalarında mide bulantısı yaşamaya başlar. Ancak bu durum kadından kadına da değişiklik gösterebilir.

Genel olarak hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar, sorusuna 2. ay ve 3.ay arasında süreçte yanıtı verilebilir. 

Hamileliğin ilk haftasında da hormonal değişimlere bağlı olarak mide bulantısı görülme ihtimali oldukça yüksektir.

Hamilelik sürecinde vücutta salgılanan B - HCG hormonu artış gösterir. Bu hormonun artması ile birlikte hamilelikte mide bulantısı semptomları da kendisini göstermeye başlar.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Mide Bulantısı En Erken Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusunun yanıtı kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle hamileliğin 6. haftası olarak bilinir. Fakat bazı kadınların gebelik döneminde mide bulantılarının 6. haftadan da önce başladığı görülür.

Erken mide bulantısı semptomu da yine kişiden kişiye göre değişiklik gösteren bir durum olarak kabul edilir. Bazı kadınların hamilelik dönemlerinin ilk haftasında sıklıkla sabahları meydana gelen mide bulantıları görülebilir.

Yaşanan mide bulantılarına kusmanın da eşlik ettiği bilinir. Bu durumun nedeni hamilelik ile birlikte kadınların vücudunda değişiklik göstermeye başlayan hormonlardır. Bu durum ise tamamı ile kadınların vücut yapıları ve salgılanan hormon seviyelerine göre değişiklik gösterir.

Genel olarak özetlemek gerekir ise hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusuna, birinci trimester süreci olarak yanıt verilebilir. Yine de unutmamak gerekir ki bu durum, gebelik sürecini yaşayan kadından kadına göre değişen bir durumdur. 

Hamilelikte Mide Bulantısı

Hamilelikte mide bulantısı yaşamak, hamilelik sürecinin en zorlu yanlarından birisi olarak bilinir. Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusunun yanıtı, ilk trimester süreci olarak kabul edilir. İlk trimester süreci hamileliğin 6. haftasına denk gelir.

Hamilelikte mide bulantısı, hamileliğin 8. haftasında ve 10. haftasında da kendini göstermeye devam eder. Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusunun yanıtı, olan trimester dönemi 9 aylık gebelik sürecinin her 3 aylık dönemine verilen isimdir. Bu tanıma göre ilk trimester dönemi yaklaşık olarak on iki ila on üç hafta olarak kabul edilir.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorusunun yanıtı ise ikinci trimester dönemi olarak bilinir. İkinci trimester dönemi, hamileliğin 14. haftasına denk gelir. Bu süreçte mide bulantıları tam olarak geçmese de bu semptomun büyük oranda azalmaya başladığı bilinir. 

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde kadınların yaşadığı mide bulantıları, tüm yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Bu neden ile gebeliğin ilk günlerinde kadınlar sıklıkla mide bulantısı ne zaman geçer sorusunun yanıtını arar. Ancak bu soruya net bir tarih belirterek yanıt vermek mümkün değildir.

Ortalama bir süre belirtmek gerekir ise mide bulantılarının geçmesi, gebeliğin on beşinci ya da on altıncı haftasını bulabilir. Ancak hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;

  • Hamilelik döneminde bol bol dinlenmek
  • Mide bulantısını tetikleyebilecek ağır kokulardan uzak durmak
  • Su içerken yudum yudum içmeye dikkat etmek
  • Mümkün olduğunca temiz havada yürüyüş yapmak
  • Doktorun izin vermesi halinde B12 vitamini kullanmak
  • Yemekleri yağsız yapmak ve yağsız ürünler tüketmek. Nitekim aşırı yağlı yemekler, gebelikteki mide bulantısının artmasına sebebiyet verecektir
  • Stresten uzak durmak da mide bulantısının artmasını engelleyecek yöntemler arasında yer alır

Hamilelikte Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte mide bulantısı oluşmasının nedeni tamamen hormonal etkenlere bağlıdır. Bu bulantıya genellikle sabah bulantısı adı da verilir. Bunun sebebi ise hamile kişilerin sabahları hormonların yükselişe geçmesi ve açlığın birleşmesidir.

Bu sebeple bulantılar genellikle sabah saatlerinde meydana gelir. Hamile bireylerin hCG değeri diğer kişilere göre daha yüksektir. Bu değerin artış göstermesi de bulantılara sebebiyet verir.

İkiz ya da üçüz bebeklere hamile olan kişilerde hCG değeri daha fazla artar. Bu sebeple birden fazla bebeğe hamile olan kadınlarda sabah bulantıları daha şiddetli bir şekilde meydana gelir. 

Hamilelikte Mide Bulantısı Dönemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı, doğru bir beslenme programı ve uygulamalar ile kontrol altına alınabilen bir durumdur. Bu konu ile ilgili olarak uzman hekimler, gebelere dikkat etmesi gerekenleri belirtir. Uzman hekimler tarafından farklı uygulamalar önerilmediği takdirde bu unsurlar dikkate alınabilir;

  • Gebelik döneminde öğünlerin arttırılması ve porsiyonların azaltılması
  • Yemek yenirken sıvı tüketmemeye özen göstermek. Sıvı tüketimini yemekten önce ya da sonraya bırakmak
  • Gebelik süresi boyunca bol sıvı tüketiminin yapılması
  • Kişiye göre değişen ve mide bulantısını tetikleyen kokuların tespit edilmesi ve bu kokuların engellenmesi
  • Gebelerin bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması
  • Özellikle iş hayatında bulunan anne adaylarının mesai saatleri boyunca sık sık temiz hava alabileceği molalar yaratması
  • Özellikle sabah mide bulantısı yaşayan kişilerin, tuzlu kraker tüketimi ile bu durumu engellemesi
  • Hamilelik süreci boyunca düzenli bir uyku periyodunun sağlanması
  • Gebelik sürecinde olan kadınların, gün içerisinde özellikle bel ve bacaklarını dinlendirecek vakit bulabilmesi
  • Yüksek sıcaklığa sahip alanlar yerine normal oda sıcaklıklarında bulunulması
  • Tüm bunların yanı sıra limonata tüketimi ile de mide bulantısının önüne geçilebilir

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Mide Bulantısı Bebeğin Cinsiyetini İşaret Eder mi?

Hamilelikte aşırı mide bulantısı cinsiyet ile alakalı bir durum değildir. Bu durum genellikle hamile bireylerin vücut yapısına ve direncine bağlı olarak ortaya çıkar. Hassas yapıdaki bireylerin mide bulantısı daha çok olabilir.

Aynı zamanda ikiz gebeliklerde de aşırı mide bulantısı ihtimali vardır. Hamilelikte aşırı mide bulantısı cinsiyet hakkında bilgi vermiyor olsa da bu durumun kız çocuğuna hamile olunduğu söylentileri vardır. Bu söylentiler herhangi bir netlik taşımaz ve kesinlik vermez.

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte karın ağrısı oldukça normal bir durumdur. Yaşanan ağrının sebebi karın bölgesinde yer alan kasların ve bağların gerilmeye başlaması olarak bilinir. Aynı zamanda hamile bireyler, bebeklerin besin ihtiyacını karşılayabilmek adına daha fazla yemek yemeye meyillidir.

Kişinin yemek yemesinde artış oluşumu ve bebeğin oluşumu ile birlikte kişi kilo almaya başlar. Kilo aldıkça da hamilelik sürecinde karın ağrısı yaşanır. Karın bölgesinin hamilelik sürecine alışma aşamasında, karın ağrıları kendisini göstermeye devam eder.

Hamilelikte Mide Bulantısı Tehlikeli mi?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusunun yanı sıra, hamilelikte meydana gelen mide bulantısının tehlikeli olup olmadığı da anne adayları tarafından merak edilir.

Genel olarak gebeliğin farklı dönemlerinde meydana gelen mide bulantısına, kusma ve baş ağrısı da eşlik eder. Bu durumu yoğun bir şekilde yaşayan gebelerde mide bulantısı tehlikeli olarak kabul edilebilir. Gebelikte mide bulantısının tehlikeli olduğu dönemler şu şekilde sıralanır;

  • Kusma ile vücudun aşırı sıvı kaybına bağlı olarak gelişen sıvı elektrolit dengesinin bozulması
  • Hiperemezis gravidarum durumunun meydana gelmesi ile vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerinin kaybedilmesi
  • Hiperemezis gravidarumun meydana geldiği durumlarda fetusta büyüme geriliği






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.