İnsan anatomisinde yer alan dizlerde menisküs adı verilen yapılar yer alır. Bu yapılar diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında 'C' formuna sahiptir. İç ve dış olmak üzere iki parça halinde bulunan menisküsler, eklemlere uygulanan ağırlığın taşınmasını, bu ağrılığın bacaklara taşınmasını ve ilgili yükün eklem kıkırdaklarına zarar vermesini engeller. Menisküsler, kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında yer alır.
Dizi zorlayan hareketlerin yapılması, sporcuların ani ve düzenli hareketleri ile yaşa bağlı etmenler menisküs yırtıklarına neden olur. Menisküs ameliyatı ise bu yapılarda meydana gelen deformasyonların düzeltilmesini sağlayan cerrahi bir operasyondur.
Menisküs ameliyatı nedir sorusunun yanıtı, menisküste oluşan yırtığın alınması ya da dikilmesi için gerçekleştirilen cerrahi operasyon olarak verilir. Menisküs ameliyatı hastanın durumuna göre farklı tekniklerde gerçekleştirilir. Bunun için ilk olarak uzman hekimlerin hastayı fiziksel olarak muayene etmesi ve ardından belli başlı görüntüleme tekniklerini incelemesi gerekir.
Menisküs yırtılması durumunda, yırtığın durumu göz önüne alınarak cerrahi operasyon ile dikim işlemi gerçekleştirilebilir. Dikim işleminin mümkün olmadığı durumlarda ise menisküs diz içerisinden yine cerrahi operasyonda tercih edilecek olan teknik ile alınır.
Çocukların hareketli yapılara sahip olması ve çocukluk döneminde aktif olarak spor yapmaları, menisküs yırtılmalarının çok fazla meydana gelmesine neden olan bir durumdur. Çocukların koşması, dizlerini sert bir yere vurması ya da çapması, genellikle spor aktiviteleri sırasında dizlerinin dönmesi menisküs yapılarında yırtıkların oluşmasına neden olur.
Genel olarak yetişkinlerde kendini gösteren semptomlar çocuklarda da meydana gelir. Yetişkinlere göre çocuklarda oluşan menisküs yırtıklarının tedavilerinin daha kısa bir sürede yapılması gerekir. Menisküs yırtılmasının tek tedavisi ise menisküs ameliyatı olarak kabul edilir.
Çocuklarda bu operasyona geç kalınması halinde menisküs yapısının ve fonksiyonun kaybedilmesine neden olur. Gelişim çağındaki çocuklarda ameliyat sonrası iyileşme ve menisküs yırtığı sonrası kıkırdak hasarının iyileşmesi daha hızlı gelişir. Çocuklar için tercih edilecek olan ameliyat tekniğini yine doktorların muayeneleri ve yırtığın durumu belirler.
Menisküs yırtığı her yaşta ve cinsiyette meydana gelebilen bir durumdur. Ters bir hareketin yapılması ya da travmalar menisküs yırtıklarına neden olabilir. Kadınlar için de değişen bir durum söz konusu değildir. Doktorlar hastanın şikayetlerini ve öyküsünü dinledikten sonra ilk olarak fiziki muayeneyi tamamlar. Ardından MRG ile elde edilen görüntülü sonuçları değerlendirir ve yırtığın durumunu belirler.
Menisküs yırtığının durumu belirlendikten sonra cerrahi operasyon sürecinde bu dokunun dikilip dikilemeyeceğine ya da yapının alınıp alınmayacağına karar verilir. Hastaya verilen bilgilerden sonra genel anestezi altında menisküs ameliyatı gerçekleştirilir.
Erkeklerde menisküs ameliyatı da yine kadınlarda olduğu gibi gerçekleştirilir. Hastaların gerekli muayene süreçlerinin tamamlanmasının ardında alanında uzman hekimler ameliyata ve ameliyat tekniğine karar verir. Ardından hastaya gerekli bilgiler aktarılır ve operasyonun gerçekleştirileceği tarih belirlenir.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak diz bölgesinin iç kısmında bazı deformasyonlar meydana gelir. Bu deformasyonlarda menisküslerin zarar görmesine neden olur. Genel olarak ülkemizde ileri yaşlara sahip bireylerin daha fazla diz rahatsızlıklarından muzdarip olduğu biliniyor. Yaşlı bireylerde de meydana gelen menisküs hasarlarının tek çaresi ameliyattır. Ancak bu aşamada ameliyata karar verilmesine etki eden farklı unsurlar devreye girer.
Yaşın ilerlemesi ile genel sağlık durumlarında da sorunlar meydana gelebilir. Kişilerin kronik rahatsızlıklara sahip olması, bu kişilerin cerrahi operasyonlara uygun olmamasına neden olabilir. Menisküs yırtığı ameliyatı olabilecek yaşlı bireylerin konsültasyon işlemlerini tamamlaması ve genel anesteziye uygun olduğunun belirlenmesi gerekir. Genel sağlık durumu ameliyat için uygun olmayan yaşlı bireylerin ağrılarının azaltılması ve yaşam kalitesinin daha iyi bir hale gelebilmesi adına uzman hekimler farklı tedavi yöntemlerini önerebilir.
Menisküs yırtığı ameliyatı genel olarak üçüncü ve dördüncü evrede yapılır. Birinci ve ikinci evredeki menisküs yırtıkları kişilerde bazı şikayetlere neden olsa da ameliyat gerektirmeyen bir durum olarak kabul edilir. Ancak son evrelerde olan sorunlar için tek çözüm yöntemi ameliyattır. Menüskis ameliyatı yöntemleri şu şekilde sıralanır;
Menüskis ameliyatı nasıl yapılır, noktasında ise bu operasyonda artroskop adı verilen bir kameradan yararlanılır. Cerrahlar bu küçük kamera ile eklemin iç kısmını görüntüler. Kameranın yerleştirilmesi için küçük bir kesi açılır. Ardından iki ya da üç kesi daha açılarak operasyon gerçekleştirilir.
Genel olarak bakıldığında menisküs yırtığı ameliyatı çok büyük riskler taşımaz. Ancak nadirde olsa meydana gelebilecek bazı komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir;
Menisküs ameliyatı sonrasında kişilerin ilk olarak doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekir. Aynı zamanda menisküs ameliyatı sonrası yine doktorlar tarafından belirlenen fizik tedavi sürecinin düzenli bir şekilde tamamlanması da bu bölgenin iyileşmesi için büyük bir öneme sahiptir.
İyileşme sürecinde hastanın koltuk değneği kullanması, eklem hareketlerinin kontrol altına alınabilmesi için dizlik kullanması, istirahat etmesi, ameliyatlı bacağı yüksek bir şekilde konumlandırması ve doktorun önerisi ile buz uygulaması yapması gerekir.
Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme süreci, kişilerin doktorlar tarafından belirtilen unsurlara ne kadar uyduğuna göre değişiklik gösterir. Genel olarak menisküs ameliyatı sonrası tam iyileşme altı haftadan üç aya kadar sürebilir. Ameliyatın ardından bazı hastalar aynı gün taburcu edilebildiği gibi bir gün hastanede kalmasına da karar verilebilir. Ameliyat sonrasında koltuk değneği kullanımı dört ila altı hafta devam edebilir. Bu durum hastanın geçirdiği operasyona göre değişiklik gösterir.
Menisküs ameliyatının ardından hastaların sigara ve alkol tüketmemesi gerekir. Bunun yanı sıra kas gelişiminin desteklenmesi adına kişilerin bol miktarda protein alımına yönelmesi tavsiye edilir. Ameliyat sonrasında bol su tüketimi, meyve ve sebzeye ağırlık verilmesi gerekir. Aynı zamanda yeteri oranda vitamin alınması, ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.
Genel olarak menisküs ameliyatı oldukça düşük risklere sahiptir. Aynı zamanda bu ameliyatın çok sık görülen yan etkileri de yok denecek kadar azdır. Çok nadirde olsa görülebilecek yan etkiler arasında ise şunlar yer alır;
Ameliyat sonrası bu yan etkilerin meydana gelmesi halinde kişilerin en kısa sürede doktorlarına başvurmaları gerekir.
Ameliyatı gerçekleştiren cerrahlar, operasyon sırasında enfeksiyonun meydana gelmemesi adına gerekli önlemleri alır. Ancak bazı durumlarda yine de ameliyat sonrası enfeksiyonlar kendini gösterebilir. Menisküs ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon belirtileri arasında şunlar yer alır;
Menisküs ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı, operasyon yöntemine ve operasyonu gerçekleştirecek cerrahın deneyimine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda menisküs ameliyatı sırasında meydana gelebilecek komplikasyonlar da ameliyat süresinin uzamasına neden olabilir. Yine de genel olarak menisküs ameliyatı otuz dakika ile kırk dakika arasında gerçekleşir.
Menisküs ameliyatından sonra hastalar genel olarak bir gün hastanede kalır ve ardından taburcu edilir. Bu süreçten sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;
Menisküs yırtığı ameliyatı fiyatı yırtığın özelliğine ve bulunduğu yere değişkenlik gösterebilir. Menisküs yırtığı ameliyatı fiyatı ameliyat olunacak hastaneye, kullanılacak tekniklere ve cerraha göre farklı aralıklara sahip olabilir.
Menüsküs yırtığı için ameliyat olan bireylerin dizinin içerisinde ödem varsa, dizin bükülmesi zorlaşır. Ödemin büyüklüğü de bükülmeyi zorlaştırır. Bunun için fizyoterapi önerilir. Diz ve çevresindeki kasların kuvvetlenmesini sağlayacak egzersiz programları ile daha hızlı bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.