Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Nutcracker Sendromu Nedir? Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Nutcracker sendromu, diğer bir ismi ile fındıkkıran hastalığı olarak da tıp literatüründe kendisine yer edinmiştir. Nutcracker sendromu nedir diye merak ediyorsanız, bu sendromdan kısaca damar sıkışmasına bağlı bir rahatsızlık olarak bahsetmek mümkün.

Bu sendrom oldukça nadir rastlanan anatomik - patolojik bir durum olarak da bilinir. Nutcracker sendromu nedir sorusuna daha detaylı bir cevap vermek gerekirse, nutcracker sendromu; sol renal venin aort ve üst mezenterik arter arasında yaşanan sıkışmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Nutcracker Sendromu Nedir?

Nutcracker sendromu ilk olarak 1950'li yıllarda El - Sadr ve Mina tarafından teşhis edilmiş bir rahatsızlıktır. Hastalığın resmi olarak kabulü ise 1972 senesinde Schepper'ın çalışmaları sonucunda gerçekleşir.

Nutcracker sendromu nedir sorusuna yanıt almak isteyen Schepper, uzun bir süre boyunca bu rahatsızlık üzerindeki çalışmalarını sürdürerek başarılı bir sonuç elde eder.

Böylelikle hangi belirtilerin Nutcracker sendromu ile alakalı olup olmadığını anlamak mümkün hale gelir. Nutcracker sendromundan kısaca NCF olarak da bahsetmek mümkün. 

Nutcracker Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Nutcracker sendromu belirtileri, hastalığın teşhis edilebilmesi için oldukça önemlidir. Bu sendrom bazı belirtiler ile beraber kendini göstermeye başlar. Sizlerde kendinizde nutcracker sendromu belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka en yakın hastaneyi ziyaret ederek muayene olmalısınız.

Nutcracker sendromu belirtileri arasında yer alan bilgiler, şu şekilde sıralanır;

  • Erkeklerde sol testiste ağrı oluşumu başlar
  • Testis çevresinde varis oluşumu başlaması da mümkün
  • Varis oluşumdan sonra ise varikosel oluşumu başlangıcı meydana gelir
  • Kadınlarda regl dönemi normalden daha ağrılı geçer
  • Bu belirtilere ise karın ağrısı eşlik eder
  • Belin özellikle sol kısmında ağrı oluşur
  • İdrardaki protein miktarı yükselir
  • İlerleyen süreçlerde ise kişide hematüri meydana gelir
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi oluşur

Nutcracker Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Nutcracker sendromu, bazı belirtiler göz önünde bulundurularak teşhis edilir. Özellikle belin sol kısmında ve aynı anda karın kısmında ağrı olan kişilerde nutcracker sendromu olma riski diğer kişilere göre daha yüksektir.

Bu şikayetler doğrultusunda hastaneye başvuran kişilerin sendroma sahip olabileceği durumu düşünülerek ilk olarak hastalardan doppler ultrason talep edilir. Ultrason ile kesin sonuç elde edilemediği takdirde ise BT ya da MR çekimi istenir. 

Yapılan işlemler sonucunda toplardamarda sıkışma fark edilmesi sonucunda kişiye teşhis konulur. Çoğu zaman kişiden idrar testi de talep edilir. Bunun sebebi ise son 24 saatlik süreç içerisinde hastada hematüri başlayıp başlamadığını kontrol etmektir. İdrar testi sayesinde kişinin idrarında protein artışı olup olmadığı da gözlemlenir. 

Protein artışının değerlendirilmesi, sendromun teşhis edilmesi açısından oldukça önemli bir durumdur. Bütün bunlara ek olarak kişinin karın bölgesinde varis oluşumu olup olmadığını teyit etmek amacıyla toplardamar anjiyografisi de talep edilir. Bütün bu işlemler sonucunda hastaya kesin bir teşhis konulur ve nutcracker sendromu tedavisi için işlemlere başlanır.

Nutcracker Sendromu Tedavisi Var Mı?

Nutcracker sendromu tedavisi, hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir. Sendroma sahip olduğunu düşünen kişilerin hastaneye başvurarak muayene olması bu sebeple oldukça önemlidir. Nutcracker sendromu tedavisi için erken tanı büyük önem taşır. Erken tanı sayesinde bazı ilaçlar ile hastalık tedavi edilebilir. 

Hastalık başlangıç seviyesinde ve hafif seyrediyorsa, kişiye bol su içmesi önerilir ve bazı hormon ilaçları verilir. Kişinin kilosunun düşük olması da bu sendrom için bir problem olarak kabul edilir.

Çok zayıf kişilerde bu sendromun görülmesi halinde, kişilerin kilo alması gerekebilir. Hafif düzeydeki sendrom sahibi kişiler doktor tavsiyesi ile verilecek olan ilaçlar ve beslenme listesi ile kolaylıkla tedavi olur.

Hastalığın geç fark edilmesi ise kişinin ilaç kullanarak iyileşmesini zorlaştırır. Bu gibi durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Kişinin şikayetleri artmışsa ve belirtiler şiddetliyse, böbrekte oluşan fonksiyon bozukluğunun giderilmesi adına ilk olarak varis tedavisi uygulanır.

Varis tedavisinin gerçekleşebilmesi için ise sıkışmış olan damarların arasına stent takılır. Bu yöntemlerin yetersiz kalması halinde ameliyata başvurulur. Sol böbrekteki toplardamarlar, karında yer alan toplardamarlar ile birbirine bağlıdır. Ameliyatta toplardamarlar birbirinden ayrılarak alt kısma alınır ve ameliyat bu şekilde tamamlanır.

Nutcracker Sendromu Neden Olur?

Bu sendrom özellikle genç yaştaki kişilerin aşırı kilo kaybı yaşamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinir. Sol böbrek kısmında yer alan toplardamarlar, bağırsak atardamarı ve aort damarı arasında sıkışır. Böylelikle sendrom oluşumu başlar. Baskıya maruz kalarak sıkışan toplardamarlarda fonksiyon bozukluğu meydana gelir.

Kadınların yumurtalıkta yer alan toplardamarlar, böbrekteki toplardamarlara kan boşaltır. Bu sıkışma sonucunda ise kan boşaltımı gerçekleşemez. Bu durumda karın bölgesinde ya da böbreklerde varis oluşumu başlar.

Genital varis problemi olarak da bilinen bu durum, sendroma sebebiyet veren etkenlerden birisi olarak kabul edilir. Aynı durum erkeklerde de meydana gelir. Tek fark kadınların yumurtalıklarında oluşan bu problem, erkeklerin ise testisinde oluşur.

Ayrıca bazı antidepresan ilaçlarının da bu sendroma sebebiyet verebileceği hakkında bazı bilgiler bulunur.

Sıkça Sorulan Sorular

Nutcracker Sendromu Tehlikeli mi?

Nutcracker sendromu, tedavi olunduğu sürece herhangi bir tehlike yaratmaz. Özellikle erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu sendromda da büyük önem taşır. Kendinizde herhangi bir farklılık fark ettiğinizde ya da farklı belirtiler gördüğünüzde mutlaka bir doktora danışmanız gerekir.

Hastalıkların daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmesi ve ilerlemeden müdahale edilebilmesi açısından bu konu çok önemlidir. Bu sendroma sahip olan kişilerin tedavi olmayı reddetmesi halinde ise farklı sağlık problemleri de ortaya çıkar. Bu durum kişinin sağlığını ve hayatını riske atar.

Nutcracker Sendromu Yaşam Süresi Ne Kadar?

Neutcrakcer sendromu yaşam süresini etkileyen bir problem değildir. Kişiler tedavi olduktan sonrasında hayatlarına normal bir şekilde devam eder. Fakat kişilerin tedavi olmaması halinde hem hastalık ilerler hem de farklı hastalıklar ortaya çıkar.

Bu durumlarda kişinin yaşam süresi kısalabilir. Bunun sebebi sendrom değil, kişinin kendi sağlığını aksatması ile alakalıdır. Sendrom oldukça nadir görülse de herkeste oluşabilir. Bu sebeple sağlığınıza dikkat etmeniz her zaman kaliteli bir yaşam sürme ihtimalinizi arttırır.

Nutcracker Sendromu En Sık Kimlerde Görülür?

Bu sendrom çok nadir rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda, hastalığa sahip olan kişilerinin büyük bir çoğunluğu zayıf ve genç kadınlar olarak ortaya çıkar.

Kadınların genç yaşta aşırı kilo kaybı yaşaması, damarların sıkışmasına sebebiyet verir. Sendrom kadınlarda daha sık görülse de çocukların ve erkeklerin de bu sendroma yakalanma riski bulunur. Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bu sendrom, bazı durumlarda yaşlılıkla birlikte de ortaya çıkar.

Nutcracker Sendromu için Tercih Edilen Farklı Tedavi Yöntemleri Var mı?

Sendromun ilerlemesi halinde ameliyat öncesinde uygulanabilen farklı birkaç tedavi yöntemi vardır. Anjiyo yapılarak damarların düzeltilmesi sağlanabilir. Köpük skleroterapiler de sendromun tedavisi için tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

Fakat ilerlemiş sendromlarda kesin sonuç alabilmek için genellikle cerrahi müdahale gerekir. Hastanın nasıl tedavi edileceğine kişiyi muayene eden uzman hekimler karar verir. Doktorun uygun gördüğü şekilde tedavi sürecine başlanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.