Verem (tüberküloz) hastasıyla aynı havayı soluyan birinin hastalığa yakalanmama olasılığı yoktur, çünkü bu hastalık hapşırık ve öksürük gibi etmenlerle hava yolundan bulaşır.
Akciğerlerin iltihaplanmasından kaynaklanan bu hastalıkta hasta şiddetli öksürük nöbetleri geçirir. Geçmişte rastlanan kıtlıklar sonucunda yetersiz beslenmiş, bağışıklık sistemi çökmüş halkın sıklıkla mustarip olduğu ve ölüme götürdüğü bilinen bu hastalığın günümüzde aşılar ve doğru tedaviyle ölümcüllüğü ortadan kalkmıştır.
BCG (Bacillus Calmette-Guerin) aşısı sayesinde veremden ölüm oranları sıfıra ulaşmıştır. Bacillus Calmette-Guerin ismi bu aşıyı bulan Fransız iki araştırmacıya ithafen verilmiştir.
Bcg aşısı hastalığın bulaşıcılığından ziyade hastalığın ölümcül olmamasını sağlamıştır. 1920 yıllarında iki Fransız bilim insanı tarafından bulunmuştur. Bcg aşısı nasıl yapılır sorusunun cevabı diğer aşılardan farklı olduğunu gösterir.
Deri içine yapılan enjeksiyon ile hastanın hayati bir tehlike olmadan veremi hafif bir şekilde atlatmasını sağlar. Bcg aşısının deri altına değil de deri içine yapılasının sebebi aşının ısı ve ışığa dayanıksız olmasıdır.
Hava yoluyla bulaşabildiğinden verem hastası yakınları, veremli hastayla ilgilenen sağlık personelleri ve hasta bakıcıları yüksek riskli grupta yer alırlar. Hastanın kullandığı eşyalarla temas da aynı zamanda mikrobun transferine sebep vermektedir. Bu durumlarda titizlikle yaklaşılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Tıpkı diğer aşılar gibi bcg aşısı yan etkileri olan bir aşıdır. Dezavantajlarından bir tanesi Tüberkülin cilt testi (PPD) yaptıran aşılıların sonuçlarının pozitif olabilmesidir. Bcg aşısı aynı zamanda aktif aşılar arasında yer aldığından dolayı tüm aşılar ya birlikte yapılmalı ya da aralarına 4 hafta gibi bir süre konulmalıdır.
Aşının diğer aşılarla birlikte yapılamıyor olmasının yanı sıra aşının yapılacağı zaman da oldukça kritiktir. Koruyuculuk oranının en yüksek olduğu zamanların çocukluk dönemleri olduğu düşünülürse, bcg aşısı ne zaman yapılır, sorusunun yanıtı da çocukluk dönemini işaret eder.
Bcg aşısı ne zaman yapılır sorusu için doğum sonrası baz alınır. Bcg aşısı olarak da bilinen verem aşısı genel olarak doğum sonrası yapılan aşılardan biridir. Ancak bu aşı ile akciğer iltihaplanmaları için bir koruma sağlanabilir.
Tüberkülin testi 3 ayını bitirmiş ya da daha büyük bebeklerde uygulandıktan sonra sonuç değerlendirilir. Çocuklar için koruyuculuk oranı oldukça yüksekken yetişkinler için bu oran çok daha azdır. Bu durumun henüz belirlenmiş kesin bir sebebi yoktur. Verem aşısı en geç ne zaman yapılır konusunda alınacak verim düşünülerek önlem en başından alınmıştır.
Doğum anından itibaren gerekli koşullar sağlandığında aşının yapılmasında bir sakınca görülmez. Tek doz olacak şekilde sol kola yapıldığı bilinmektedir. Yeterli kilo sınırına ulaşmayan prematüre bebeklerin 3 kiloya ulaşmadan aşılama yapılamaz. Bunun yanı sıra gebeler, kemoterapi alan hastalar, vereme çoktan yakalanmış olan kişilere Bcg aşısı yapılmamaktadır.
Ateşi yüksek çıkan hastalar için de bu aşının yapılması istenmedik yan etkilere sebep olabilir. Bebeklerde verem aşısı yan etkileri dahilinde sağlık kurumlarına başvurulması gerekmektedir. Yan etkiler öncelikle akla verem aşısı ateş yapar mı sorusunu getirmektedir. Her aşıda olduğu gibi verem aşısı da ateş gibi belli yan etkilere sahiptir. Yetişkinler kadar bebeklerde verem aşısı yan etkileri de mevcuttur.
Bebeklerde verem aşısı oldukça önemlidir. Yeni doğanlarda %80 oranında bir koruma sağlar. %50- 60 gibi bir yüzde ile yarı yarıya bir koruma oranına sahiptir. Yetişkinlerde ise farklı bir varyasyon için koruyuculuk sağlamaktadır fakat çocuklarla kıyaslandığında bu oran biraz daha düşüktür.
Ülkemizde yüksek oranda sağlanan aşı sayesinde hastalığın bulaşıcılığı azalmıştır. Bu aşı ile verem dolayısıyla gerçekleşen çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Dünyada verem hastalığının görüldüğü ülkelerde Bcg aşısı yapılmaktadır fakat riski düşük olanlarda sadece hastalığa yakalanma olasılığı yüksek insanlara uygulanmaktadır. Bu aşı Türkiye’de bebeklerin zorunlu aşı takvimine eklenmektedi r. Fakat imza karşılığında aileler aşılardan muaf tutulabilmektedir. Bcg aşısı nasıl yapılır sorusunun ardından koruma süresi de önemli bir noktadır.
Bebeklerde verem aşısı koruma süresi zaman içinde azalmaktadır. 5-15 yıl içinde koruma oranı düşmektedir. Diğer aşılarda olduğu gibi verem aşısı yan etkileri bulunmaktadır. Bebeklerde tıpkı diğer aşılarda olduğu gibi ateşlenmelere sebep olabilir.
Bebeklerde verem aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasından bir tanesi de budur. Bu noktada verem aşısı ateş yapar mı sorusuna cevap net bir şekilde evet olacaktır.
5li karma aşılardan ilki olarak başlanan Bcg aşısı yan etkileri ateş ve aşının yapıldığı bölgede kızarıklık olabilmektedir. Bu bölgeyi kaşımak ya da asık sık dokunmak mikrop kapmasına sebep verebilmektedir.
Bebeklerde verem aşısı yan etkileri de bu şekilde görülmektedir. Bu durumların geçmemesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna danışılabilir. Bebeklerde verem aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan ateş gerekli önlemler alınmadığı taktirde ciddi sonuçlara sebep verebilmektedir.
Aşıdan sonra herhangi bir pansumana gerek duyulmaz. Aşı yapılan kişi tıpkı pek çok aşıda olduğu gibi günlük hayatına geri dönebilir. Aşı bölgede iz bıraktığı gibi iz bırakmadan da iyileşebilmektedir. Bebeklerde görülen diğer yan etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
· İştahsızlık
· Uyku ya da uykusuzluk durumu
· Aşı bölgesinde şişlik
· Kusma
Halk dilinde verem olarak bilinir. Özellikle akciğer olmak üzere vücuttaki farklı organlarda iltihaplanmaya sebep olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Solunum yoluyla bulaşan hastalık, herhangi bir temas gerektirmeksizin hava yoluyla ortama yayılabilir.
Veremle Mücadele Dispanserlerinde bu hastalıkla ilgili tedaviler sunulmaktadır. Verem aşısı en geç ne zaman yapılır sorusu ise doğum sonrası belli bir aya kadar geçerli olmaktadır.
Hastalığın en belirgin belirtileri şiddetli ve balgamlı öksürüklerdir. Mikrop vücuda girmesine rağmen hasta sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Bu durum bağışıklık sistemi kuvvetli olan bireylerin vücutlarının bu mikropla savaşmasıyla ilgilidir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:
Hava yoluyla kişiden kişiye geçebilmektedir. Bulaşıcılığın en yüksek olduğu dönem ilk aşamadır. Verem hastası tedaviden 15-20 sonra bile halen daha bulaşıcılık riskini taşıyabilir. Hastalığın bulaşması halinde ise hemen kendini göstermeyebilir. Mikrop vücutta belli bir süre bekleyip vücut direncinin düştüğü ve bağışıklık sisteminin çöktüğü bir anda patlak verebilir. Bcg aşısı bu bulaşıcılığı önlemektedir. Aynı zamanda çalışmalara halen daha devam edilerek Bcg aşısının koruyuculuğunun arttırılması hedeflenmektedir.
Kendini çalışabilecek konumda hisseden hastaların ilaçlarını kullanmaya devam ettikleri taktirde çalışmalarında bir sorun görülmemektedir.
BCG aşının yapıldığı bölgede şişlik ve kızarıklığın yanı sıra hafif ağrı da hissedilebilir. Aşıdan sonra günlük aktivitelere devam edilebilir. Fakat aşılı bölgeyi koruyamaya ve kaşımamaya özen gösterilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.