Testis ağrısı; yaralanma, enfeksiyon veya testis torsiyonu gibi durumlarda oluşabilir. Ağrıya bazen şişlik gibi ek rahatsızlıklar eklenebilir. Nadir de olsa ağrı kanser gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.
Testisler; ince bir deriyle örtülü, yumurta biçiminde, penisin yanında bulunan erkek üreme organlarıdır. Testislere halk arasında er bezi de denir. Çeşitli sebeplerle üreme organında ağrı hissedilebilir. Testis ağrısının kaynağı testisler olabildiği gibi kasıklar, karın gibi yakın bölgelerdeki sorunlar da olabilir. Ağrı çeşit olarak, kısa süreli yani akut şekilde ya da uzun süreli yani kronikleşen türde ortaya çıkar.
Testisler hassas organlardır bu yüzden ufak yaralanmalar bile ciddi ağrılara sebep olabilir. Ağrılar iç bölgede veya sperm kanalında hissedilebilir. Üreme organına yakın ya da bağlantılı vücut bölgelerdeki sorunlar da testis ağrısına neden olabilir. Testis ağrısının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
Skrotumda iki testis vardır. Spermatogenez adı verilen süreçte, testislerin sperm üretilmesi sağlanır. Testislerde üretilen testosteron hormonu, erkeklerin cinsel gelişimini ve özelliklerini etkiler.
Puberte döneminde testosteron, vücudun birçok fiziksel ve psikolojik etkisine sahiptir. Bunlar arasında saç büyümesi, kas yapısı, cinsel dürtü ve sperm üretimi yer alır. Testis ağrısı neden olur? sorusu için, ağrı nedenlerini gözden geçirmek gerekir. Sağ testis ağrısı nedenleri arasında, birbirinden farklı faktörler vardır.
Yaygın olarak görülen nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;
Testis toplar damarlarının şişip genişlemesi de varikosel olarak bilinir. Bu durumlarda, erken teşhis ve müdahale, sağ testis ağrısı sorununun daha da kötüleşmesini önleyebilir.
Testis ağrısı belirtileri farklı şiddette sancıların yanında farklı ek rahatsızlıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Mesela testis ağrısı mide bulantısı ile eş zamanlı ortaya çıkabilir. En sık görülen testis ağrısı belirtileri şunlardır:
Testis ağrısında doktor ayakta ve yatar pozisyonda fiziksel muayene yapar. Ağrının başlama hikayesi, sıklığı ve şiddeti kişiden dinlenir. Özellikle enfeksiyondan şüphe ediliyorsa kan ve idrar testleri yapılır. Testisteki sertlik gibi belirtiler varsa değerlendirme için ultrason çekilmesi de gerekebilir. Hastanın cinsel ve tıbbi geçmişi de göz önünde bulundurularak tanı konur.
Çocuklarda testis ağrısı bazı rahatsızlıkların semptomu olarak görülebilir. Enfeksiyon, fıtık, kabakulak, testis torsiyonu ve tümör sebebiyle ağrı ortaya çıkabilir. Çocukluk dönemi fiziksel aktivitenin yoğun olduğu bir dönem olduğu için bazı kaza ve darbeler sonucunda da ağrı oluşabilir.
Genç yaşta testis ağrısı nedenleri değişkendir. Testis torsiyonu diğer yaşlara göre 12-18 yaş aralığında daha çok görülen bir testis rahatsızlığıdır ve ağrılı bir durumdur. Eğer ağrıyı tetikleyen herhangi bir hastalık yoksa testis ağrısının sebebi büyük ihtimalle büyüme ve gelişme dönemi etkisiyle ağrı yaşanıyordur. Bu ağrılar geçicidir ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Yaşlılarda testis ağrısı sebebi travma ve enfeksiyon gibi her yaşta başa gelebilecek durumlar olabileceği gibi yaşa bağlı özel durumlar da yaşanabilir. Örneğin idrar kaçırma durumlarında kullanılan sonda sebebiyle sperm taşıyan tüpler iltihaplanabilir ve bu da ağrı yaratır. Yaşlanma etkisiyle ortaya çıkan prostat da testis iltihabına ve dolayısıyla ağrıya sebep olabilir.
Testis ağrısının tam olarak geçmesi için kök nedenin bulunması ve uygun tedavinin yapılması gerekir. Basit ağrılar ve tedavi süreçlerini konforlu geçirmek için ağrıya yönelik evde uygulanabilecek yöntemler şöyle sıralanabilir:
Testis ağrısında sebebe yönelik testis ağrısı tedavisi yöntemi belirlenir. Büyüme çağının etkisiyle ya da darbeyle oluşan testis ağrıları için dinlenme, buz uygulama gibi basit müdahaleler yapılabilir. Enfeksiyonlarda ise çoğunluklar ilaç desteği alınır.
Testis ağrıları için çoğunlukla cerrahi operasyon gerekmez. Sadece kanser ve torsiyon gibi ciddi vakalarda testis ağrısı tedavisi olarak ameliyat tercih edilebilir.
Eğer testis ağrısının sebebi böbrek taşı ya da kasık fıtığıysa sebebe yönelik tedaviler yapılır. Taş kırılması, fıtık ameliyatı gibi seçenekler değerlendirilir. Tanıya yönelik tetkiklerde Skrotal Doppler Ultrason önemlidir ve bize oldukça faydalı bilgiler verir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen sağ kasık ve sağ testis ağrısı nedenlerini şu şekilde belirtebiliriz:
Testislerde zaman zaman ortaya çıkan ağrıya 'aralıklı testis ağrısı' denir. Bu ağrı genellikle hafif veya orta şiddettedir ve bazen kısa bir süre içinde ortadan kalkabilir. Aralıklı testis ağrısı, olası nedenleri arasında sıklıkla bu gerekçeler vardır.
Bütün bunlara ek olarak; aralıklı testis ağrısı, kasık fıtığı, böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda da yaşanabilir. Eğer aralıklı testis ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuza başvurmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir.
Testislerde ağrı; zonklama, yanma, basınç, çekilme ve ağırlık hissi şeklinde yaşanabilir. Bu hislerin hepsi aynı anda olabilir ya da sadece biri veya birkaçı birlikte yaşanabilir.
Çarpma sonucu olan basit ağrılar birkaç saatte geçer. Ağrı daha uzun süre devam ederse mutlaka tıbbi destek gerekir.
Sağ testis ağrısı; torsiyon, orşit, travma, varikosel, fıtık, tümör ve hidrosel gibi nedenlerle olabilir. Özellikle kasık fıtığında sağ testiste daha çok ağrı yaşandığı görülür.
Aralıklı testis ağrısı olduğu durumlarda ağrının ne zaman şiddetlendiği ve ağrı yanında başka rahatsızlıklar olup olmadığı sebebe ulaşıp çözüm bulmak için sorgulanır. Uzman görüşüyle teşhisten tedaviye doğru ilerlenir.
Boşalma sonrası testis ağrısının nedeni bölgedeki kasların aşırı kasılıp gevşemesi sebebiyle olabilir. Bazı durumlarda ise enfeksiyon veya cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalığın semptomu da ağrı olabilir. Farkı anlamak için ağrının süresine ve idrar yaparken yanma ya da kızarıklık gibi ek belirtiler olup olmadığına bakmak gerekir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte soğuk algınlığının testis ağrısına yol açması yaşanan bir durumdur.
Testis sağlığı için çok bol boxer önerilmez. Hastalıklara karşı korunmak için hijyen ve cinsel ilişkide korunmak önemlidir. Ağrının semptom olarak belirdiği en ciddi hastalıklardan biri kanserdir. Kanser riskine karşı evde yapılabilecek bireyse elle kontrol yöntemi erken teşhis sağlar.
Sağ testis ağrısının birçok nedeni olduğundan tamamen önlenmesi mümkün olmayabilir. Ancak ağrı riskini azaltmak için bazı tedbirler alınabilir.
Testiküler travmayı önlemek için ağır spor aktivitelerinden kaçınma, spor esnasında testisleri destekleyip koruyacak giysiler giyme, prezervatif kullanarak güvenli cinsel ilişkiye girmek, kaba kulak aşısı olmak gibi davranışlar sağ testis ağrısına neden olan etkileri ortadan kaldırabilir.
Böbrek taşı ve varikosel gibi pek çok hastalık testislerde ağrıya neden olabilir. Testis ağrısı, böbrek taşı nedeniyle olabilir. Böbrek taşı idrar yolunu tıkadığında testis bölgesinde ağrı yapabilir. Bu durum, idrar yolu enfeksiyonu veya travmanın bir sonucu olarak testis ağrısına neden olabilir.
Testis ağrısı kanser riskini artırabilir. Erkeklerde en yaygın kanser türlerinden biri olan testis kanseri, testisin şişmesi, sertleşmesi ve ağrılı olması gibi belirtiler gösterebilir.
Özetleyecek olursak, testis ağrısı yaşayan bir erkeğin testis kanseri de dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabileceğini unutmamalıdır. Erkekler testis ağrısı yaşadığında mutlaka doktorlarını ziyaret etmelidir.
Testis ağrısı yaşayan yetişkin hastalar, üroloji uzmanı, 14 yaş altı çocuk hastalar ise bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurmalıdırlar.
Ani başlayan ağrılar acilen bir doktora gitmeyi gerektirir. Bu durum testis torsiyonu belirtisi olabilir ve bu durumda kısa sürede müdahalede bulunulmaz ise testisi kaybı yaşanabilir. Buna ek olarak, ağrının uzun süre devam ediyor olması da bir sorun olduğunun göstergesidir ve üroloji hekimine başvurmayı gerektirir.
Kanserleşme durumunda ağrının yanında farklı belirtiler de görülür. Göğüste hassasiyet, meme büyümesi, testiste şişlik, cinsel aktivitede zorlanma ve karın ağrısı bu belirtiler arasında sık görülenler arasındadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.