Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ 1 Yaş Aşısı Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



1 yaş aşısı, bebeklere uygulanan aşılardır. Bebekler doğdukları ilk andan itibaren dış etkenlere yani hastalıklara karşı savunmasızdır. Bağışıklıkları güçsüz ve zayıftır. Dünyanın hemen hemen her yerinde yenidoğanlar için özel aşı takvimleri bulunur.

Bu takvimlerde bebeklerin, hangi ayda aşı olacağı, hangi aşıyı olacakları planlanmıştır. Türkiye'de bebeklere uygulanacak aşılara çocuk doğar doğmaz başlanır ve yaklaşık 4-5 yaşlarına kadar devam eder. 1 yaş aşısı nedir, sorusunun yanıtı da bu aşıları kapsamaktadır. 

Bebeklerin düşük olan bağışıklıklarını güçlendirmek, bulaşıcı hastalıklardan korumak amacı ile yapılan bu aşı, 1 yaş aşısı nedir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıttır.

Bebeklerde 1 yaş aşısı, mikropların vücuda girmesini zorlaştırmak için yapılır. Kas liflerinin içine enjekte edilir. Bu kaslar genellikle kol kası ya da bacak kasıdır. Uygulanan bu aşı sonrası bebeklerde herhangi bir reaksiyon gözlemlenirse aşının uygulanmasına son verilir.

1 yaş aşısı KPA (konjuge pnömokok aşısı) aşısı olarak isimlendirilmektedir. 1 yaş aşısı hangileri, sorusunun yanıtını ise şu aşılar oluşturur: 

 1 yaş aşısı kaç tane, sorusuna da bu şekilde 4 yanıtı verilmiş olur.

1 Yaş Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde 1 yaş aşısı, KPA aşısı olarak bilinir. KPA aşısı, bebeklerin bünyelerini güçlü tutmak için yapılır. Vücutlarında bulunan bağışıklık sistemleri bu sayede güçlenir ve hastalıklara karşı direnç oluşturulmuş olur.

KPA aşısı yani 1 yaş aşısı bebeklere, uzman hekimlerin belirlediği zamanlara göre uygulanır. Bu zamanlar bebek için belirlenmiş olan en doğru zamanlardır. Genellikle; ilk dozu 2. ay, ikinci dozu 4. ay, üçüncü dozu 6. ay ve dördüncü dozu 12. ay olmak üzere toplamda dört doz aşı uygulanır. Aşının son dozu bebeğin 1. yaşına denk gelmektedir.

Doktor tarafından belirlenen aşıların, bebeklere vaktinde uygulanması çok mühim bir noktadır. Bebeklerin sağlıklarının olumsuz yönde etkilenmemesi için aşıların mutlaka zamanında yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde küçük ya da büyük hastalıklara, rahatsızlıklara yol açıp, zemin oluşturabilir.

1 Yaş Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?

1 yaş aşısı nedir ve 1 yaş aşısı ne zaman yapılır sorularının ardından yanıt bekleyen diğer bir soru, 1 yaş aşısının hangi durumlarda yapılacağıdır. Bir yaş aşısı bebeklere doğdukları 2. aydan itibaren uygulanmaya başlanan bir aşı türüdür. Zayıf bünyelerinin mikroplara karşı kalkan görevi görmesine yardımcı olur. 

KPA aşısı olarak isimlendirilen bir yaş aşısı; kızamık aşısı, suçiçeği aşısı, kabakulak aşısı ve kızamıkçık aşısından oluşur. Bu aşılar sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış aşılardır. Yine Sağlık Bakanlığı kontrolünde, sağlık ocağı başta olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanabilmektedir.

KPA aşısı bazı durumlarda yapılmaz. Bu durumlar sıralanacak olursa: 

  • İlk doz aşıdan sonra görülen alerjik reaksiyon varsa
  • Yumurta başta olmak üzere sakıncalı görülenalerjik rahatsızlıklar mevcutsa
  • Bebeğin aşı zamanı geçmişse aşı yapılması sakıncalı görülür. 

Sakıncalı durumların ardından ebeveynlerin merak ettiği bir diğer soru da 1 yaş aşısı ateş yapar mı sorusudur. 1 yaş aşısı normal şartlarda ateş yapmaz. Ateş, aşının yan etkisi olarak görülebilir ve sakıncalı olan durumlarda yapılırsa etkisini yoğun bir şekilde gösterebilir.

Bu gibi özel durumların dışında vakti gelmiş bebeklere aşı yapılmalıdır. Aksi taktirde sağlık sorunlarında iç açıcı olmayan etkiler görülebilir ve sosyal hayata karıştıklarında diğer bebeklerin rahatsızlanmasında risk barındırabilirler.

1 Yaş Aşısı Faydaları Nelerdir?

1 yaş aşısı diğer aşılar gibi hastalık önleyici bir etkiye sahiptir. Aşı, tarihi etkileyen en önemli buluşlar arasında yer almaktadır. Dünyada her yıl ortalama 2-3 milyon çocuk hastalıktan ölmektedir. Hem de aşı ile önlenebilir hastalıklardan...

Aşıların, yaş fark etmeksizin bireye olan bir çok yararı mevcuttur. Bunun yanında bebeklere sağladığı faydalar da göz ardı edilemez. Aşılar birçok hastalığı baştan önler. Bu hastalıklar arasında; tetanozçocuk felci, difteri gibi ölümcül hastalıklar yer alır. Bir yaş aşıları da bebeklerde oluşabilecek; kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçığı engeller.  

Aşı bebeklerin hastalanmalarını önler. Belirlenen aşı takvimine göre zamanı gelen 1 yaş aşısı yapılmazsa ne olur, sorusu için çocuğun aşının önlediği hastalığa yakalanma oranı yükselir yanıtı verilebilir. Aynı zamanda 1 yaş aşısı yapılmazsa ne olur, soran ebeveynler için çocuk hastalığın taşıyıcısı olabilir. Bu durum da etraftaki diğer bebeklerin sağlığını büyük oranda tehdit eder. 

Genel olarak, 1 yaş aşısının diğer bir faydasıysa bebekleri sağlık açısından korumasının yanında, hastalığın bulaşma oranını azaltmasıdır. Aynı zamanda aşı diğer bebekleri de koruma altına alır. Hastalığın büyük oranda yayılmasını önler. 

1 Yaş Aşısı Yasal Olarak Zorunlu mudur?

1 yaş aşısı, çocuk doktorları tarafından hazırlanan aşı programında yer alan aşılardan biridir. Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından bu aşı takvimleri ve aşılar, içeriklerine göre gözden geçirilip onaylanmıştır. Türkiye'de çocuklar, doğdukları andan itibaren aşılanmaya başlarlar. Bu aşılama süreci ortalama 12 yaşına kadar devam eder. Yenidoğanlar aşı olmaya Hepatit B ile başlar. Aşı takvimine göre düzenlenen birçok aşıyla da plana devam edilir.

Türkiye'de çocuklara uygulanan aşıların birçoğu ücretsiz şekilde uygulanır. Aşılar, bebeklik döneminden itibaren çocukları hastalıklara karşı korur ve bağışıklıklarını güçlendirir.

Ancak Türkiye'de 1 yaş aşısı dahil olmak üzere aşı takvimindeki tüm aşıların uygulaması yasal olarak zorunlu değildir. Bebeğine aşı yaptırmak istemeyen aileler aşı yaptırmak zorunda değildir. Ancak İzlem/Aşı Durumu Bilgilendirme Onam Formu'nu doldurma zorunlulukları bulunur. 

İzlem/Aşı Durumu Bilgilendirme Onam Formunda ailelerin, 'hastalıklar hakkında bilgilendirildiği ve aydınlatıldığı halde kendi özgür iradesiyle çocuğunun aşısının yapılmasına izin vermediği' ibaresi bulunmaktadır. 

1 Yaş Aşısının Koruması Kaç Yıl Sürer?

1 yaş aşısı, bebeklerin zatürre olmasını engelleyen aşı türüdür. Halk arasında zatürre aşısı olarak da bilinir. Geliştirilen aşılar büyük ölçüde 6-12 ay koruma sağlayabilmektedir. Bebeklerde 1 yaş aşısı, 2.,4.,6, ve 12. aylarda yapılır. Çocukluk aşılarının etkisi kişiyi ömür boyu koruma altında tutar. 

1 Yaş Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer aşılar gibi 1 yaş aşısının da yan etkileri bulunur. Aşının yan etkilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • 1 yaş aşısının en belirgin görülen etkilerinden ilki, aşı yapılan yerde kızarıklık ve şişlik görülmesidir.
  • Aşı sonrası görülenateşde aşının yan etkilerindendir ancak bu ateş asla yüksek ateş şeklinde değildir. 1 Yaş aşısı ateş yapar mı, sorusunun yanıtı da bu yan etkiyle cevaplanmış olur.
  • Aşı sonrası 2-3 gün içerisindehalsizlik, kırgınlık gibi durumların hissedilebilir.
  • Aşı yapılan yerde oluşabilecek şişliğin yanında hafif ağrı da görülebilir.

Sıralanan yan etkiler normal karşılanan yan etkilerdir. Bunların haricinde gözlemlenen herhangi bir ekstra durumda ilgili hekime başvurulması gerekmektedir.

SIK SORULAN SORULAR

Bebek 1 yaş aşısı olmazsa ne olur?

Bebek bir yaş aşısı olmazsa, aşının engelleyeceği hastalıklara yakalanma riski artar ve salgın hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa daha kolay yakalanır. 

1 yaş aşısı uygulanmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Aşı uygulanmadan önce mutlaka aşının uygulanabilirlik kriterlerine dikkat edilmesi gerekir. Bebek hasta ise aşı yapılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Aileler aşının yan etkilerine karşı bilinçlendirilmelidir.

 1 yaş aşısı en geç ne zaman yaptırılmalıdır?

Belirlenen aşı takvimine göre aşı yaptırılmalıdır. Zamanında yapılmadığı durumda bebek, mikroplarla karşılaşarak hastalıklar geliştirebilir. Hastalık gibi, farklı gerekçelerle zamanında yapılamayan aşı durumunda, hastalık biter bitmez, zaman kaybetmeden aşı yaptırılmalıdır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.