Zeytin yaprakları meyvelerinden oldukça değerli ve sağlıklı bir yağ elde edilen zeytinlerde elde edilir. Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde eski tarihlerden bu yana halk tıbbında geniş kullanım alanlarına sahiptir. İçerisinde bulunan fenolik, triterpen ve flavonoid yapıdaki aktif bileşiklerle antiviral, antioksidan, antikanser özellikler gösterir.
Zeytin yaprakları yağı çıkartılarak veya kurutularak kullanılabilir. Kurutulan yapraklar çay olarak demlenir veya öğütülerek yiyeceklere katılarak direkt tüketilebilir.
Zeytin yaprakları çay veya toz olarak tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, ağız ve diş sağlığına, kalp hastalıklarının önlenmesine fayda sağlar.
Zeytin yaprağından elde edilen ekstraktlar cilt üzerinde enfeksiyon gelişmesini önler ve yaşlanma karşıtı etki gösterir. Zeytin yaprağı ekstraktı faydaları için ağız yoluyla tüketime uygundur. Bazı durumlarda zeytin yapraklarından elde edilen yağlar meyvelerden elde edilen zeytinyağı içerisine eklenebilir.
Zeytin yaprağı cilt hastalıklarından kansere kadar pek çok alanda kullanılabilir. Zeytin yaprağının tedavi için kullanılabileceği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Zeytin yaprağı içerisinde bulunan bileşikler sayesinde damarların gevşemesini sağlar. Yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını dengeler. Kalp üzerindeki yükün hafifletilmesini sağlar. Kolesterol yüksekliği genellikle kalp ve damar sistemi hastalıkları ile bağlantılıdır. Zeytin yaprağı kolesterolün düşürülmesini sağlar. Damar içinde oluşan pıhtıları önleyicidir. Kalp ve damar tıkanıklıklarını gidererek kalp atımını düzenler.
Obezite hastalarının sahip olduğu fazla kilolar nedeniyle sıklıkla diyabet sorunu da olmaktadır. Bazı kişilerde insülin direnci kilo vermeyi zorlaştırır. Zeytin yaprağı kan şekerini düşürür ve insülin direnci ile mücadelede tercih edilir.
Zeytin yaprağı virüslerle mücadelede oldukça etkilidir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomlarını iyileştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Virüs kaynaklı solunum hastalıkları ilerlediğinde akciğerler bakteriler için de hedef halini alır ve hastalık derinleşir. Zeytin yaprağı antibakteriyel özelliğiyle bakterilere karşı da koruyucudur.
Deney hayvanları üzerinde yapılan deneylerde tümör hücrelerinin büyümesi ve çoğalması üzerindeki etkileri gözlenmiştir. Meme, beyin ve idrar kesesi tümörleri üzerinde başarılı sonuçlar gözlemlenmiştir. Ancak bu etkilerin insanlar üzerindeki durumu için daha fazla deneye ihtiyaç vardır.
Cilt üzerine uygulandığında güneş lekeleri ve güneşin neden olduğu hasarları giderir. Daha sağlıklı ve canlı bir cilt görünümü sağlar. Yaşlanmayla birlikte oluşan ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Zeytin yaprağı beyin koruyucu etki gösterir. Unutkanlık, depresyon, stres gibi beyni etkileyen sorunların tedavisinde tercih edilebilir. Vücutta oluşan iltihabı gidermeye yarar. Romatizma gibi enflamasyon hastalıklarının belirtilerini hafifletmek amacıyla kullanılabilir.
Tedavi veya takviye amacıyla olarak kullanılan doğal ürünler içerisinde bulunan aktif maddeler nedeniyle yanlış ve gerekenin üzerinde kullanıldığında zararları ortaya çıkmaktadır. Kullanım öncesinde doğal takviyelerin fayda ve zararları iyi irdelenmeli, mümkünse bir uzman görüşü alınmalıdır.
Zeytin yaprağı antioksidan, antibakteriyel, antilipidemik ve antikanser özellikler göstermektedir. Kalp sağlığının korunması, diyabet tedavi gibi alanlarda koruyucu ve yardımcı tedavi olarak tercih edilebilir. Zeytin yaprağı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Zeytin yaprağı sentetik ürünlere oranla daha güvenilir kabul edilmektedir. Yine de doğru dozda ve şekilde kullanılmayan her ürün toksik etki gösterebilir. Zeytin yaprağı zararları şöyle sıralanabilir:
Zeytin yaprağı çayının faydaları içinde en çok dikkat çeken etkilerinden biri de zayıflamaya yardımcı özelliğidir. İnsülin direnci kilo vermenin önünde önemli bir engeldir. Zeytin yaprağı çayı içerisindeki aktif maddeler sayesinde hücrelerin insüline karşı duyarlılığını arttırır. Kan şekerindeki ani dalgalanmaların önüne geçer. Diüretik özelliğiyle vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. İç organlardaki yağlanmayı azaltır. İştahın azaltılması ve yeme ataklarının önlenmesine faydalıdır.
Zeytin yaprağı çayı faydaları için günlük hayatta tüketilmektedir. Zeytin yaprağı çayı yapabilmek için öncelikle zeytin yaprakları temizlenip yıkanmalı ve üzerine ince bir bez örtülerek iyice kurutulmalıdır. Kuruyan yapraklardan ortalama bir yemek kaşığı alınır. Kuru yapraklar üzerine bir su bardağı kaynar su eklenerek 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Süre sonunda yapraklar süzülerek çay sıcak olarak tüketilir. Tercihen limon, bal gibi ürünler tadını değiştirmek amacıyla kullanılabilir.
Zeytin yaprağının kullanımı akıllarda soru işaretlerine neden olabilir. Zeytin yaprağı çayının koronaya etkileri, zararları gibi konular merak edilen noktalardır.
Zeytin yaprağı çayı antiviral özelliğiyle virüs kökenli bir hastalık olan korona hastalığının tedavisinde tercih edilebilir. Akciğerleri koruyucu ve bağışıklığı güçlendirici olmasıyla hastalığın etkilerini gidermede etkilidir. Tedaviye yardımcı olması amacıyla günlük olarak tüketilebilir.
Zeytin yaprağı çayı faydaları için tüketilse de doğal ürünlerin de yanlış kullanıldığında zararları ortaya çıkabilir. Günde iki bardak tüketilmesi önerilmektedir. Kan şekerini ve tansiyonu düşürücü etkileriyle düşük tansiyon ve düşük şekere sahip kişilerde kötü etkileri olabilir.
İlaç kullanan kişilerde ilaç etkileşimi göstererek istenmeyen etkilere neden olabilir. Hamile ve emziren anneler tarafından tercih edilmemelidir. Bazı kişilerde mide yanması, bulantı, karın ağrısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumda kullanımına devam edilmemelidir.
Zeytin yaprağı çayının günde 2 defa sabah ve akşam tüketilmesi önerilmektedir. En fazla 3 defa olmak üzere tüketilebilir. Bir buçuk, iki ay süre ile tüketilmesi mümkündür.
Bitki çaylarında genellikle idrar söktürücü özellik bulunmaktadır. Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde ödem attırıcı özelliğiyle idrar artışına neden olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.