Baldır ağrısı, çoğunlukla bacağın aşırı yorulması, zorlanması ve tehlikeli hareketlerden dolayı bacağın kasılması ya da yaralanması neticesinde ortaya çıkar. Etkisi kısa sürede atlatılabilir olan durumların dışında, inatçı ve şiddetli baldır ağrısı kan dolaşımı sorunlarını gösteriyor olabilir.
Dolaşım problemlerinde farklı sürelerde tedavi protokolleri ve farklı tıbbi müdahaleler gerekebilir. Baldır ağrısı neden olur sorusunun yanıtı ise farklı sebepleri içerebilir.
Baldır bacağın arka bölümünde, kaval kemiği arkasındaki fibula kemiğini de kapsayan kaslı kısımdır. Bacağın arka bölümünden bahsedildiği için bazen baldır kası ağrısı halk arasında arka baldır ağrısı olarak da tanımlanır. Bu bölgede zaman zaman, farklı sebeplerle çekilme, katılaşma veya kasılmayla beraber ağrı hissedilebilir.
Baldır ağrısı neden olur sorusunun cevapları şöyle sıralanabilir:
Baldır ağrıları genellikle kas, kemik, damar ya da arka alt bacak bölgesindeki herhangi bir kısımdaki tetikleyici sebebiyle oluşur. Bazı durumlarda omurilik gibi vücudun farklı bölümlerinde yaşanan sorun baldır bölgesine de sıçrayarak ağrı yapabilir. Baldır ağrısı belirtileri baldır bölgesinde sızlama, yanma, kasılma, acı, donukluk, elektriklenme gibi farklı hislerdir.
Hamilelikte baldır ağrıları ve krampları çoğunlukla 4.aydan sonra görülmeye başlar. Aniden olan kas kasılmaları genellikle birkaç dakika sonra kendiliğinde geçer. Kramp ve kasılma hızlı geçse de ağrı hissi daha uzun süre kalabilir.
Kasılmalar magnezyum ve kalsiyum eksikliği sinyali veriyor olabilir. Doktor yönlendirmesiyle alınacak takviyeler sayesinde rahatlama yaşanır. Elbette özenli beslenme hamilelik sürecinde pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi ağrılarla ilgili de daha konforlu bir süreç geçirilmesini sağlar.
Baldır neden ağrır sorusunun bir cevabı fazla kilolardır. Gebelik de kilo alımı yaşanan bir dönem olduğu için kritiktir. Özellikle gebelik süreci zaten aşırı kilo ile başladıysa ağrılar neredeyse kaçınılmaz olur. Bacaklara binen yükün günden güne ağırlaşması baldır ve bacak ağrılarını ortaya çıkarır.
Çocukluk dönemi hayatımız boyunca en hareketli olduğumuz dönemdir. Bu yüzden ufak kazaların yaşanması kaçınılmazdır. Bacağa alınan darbeler ve yaralanmalar sonucunda baldır ağrısının da yaşanması muhtemeldir. Ergenlik çağındaki gençlerin baldırlarının ağrıması ise genellikle büyüme çağı etkileriyle ilgilidir. Gelişme süreci en çok bacaklarda hissedilen ağrılara sebep olur.
Yaşlılarda baldır ağrısının en yaygın nedenlerinden biri damar tıkanıklığı sorunudur. Damar tıkanıklığına bağlı baldır ağrısının belirtisi yürüdükçe sızlamanın başlamasıdır. Sağ baldır ağrısı ya da sol baldır ağrısı yaşanabilir. Dinlenmeye geçildiğinde ağrı azalır. Bu tip bir baldır kası ağrınız varsa tedavi için uzmana başvurmanız gerekir.
Yaşlılıkla birlikte kolesterol sorunu oluşma ihtimali arttığı için buna bağlı bacak ve baldır kas ağrısı yaşama ihtimali de artar.
Aşırı hareket gibi belirgin ve basit nedenlerden dolayı hafif baldır kas ağrısı yaşıyorsanız evde şu yöntemlerle rahatlama sağlayabilirsiniz:
Baldır ağrısının arka planında yatan sebep herhangi bir hastalıksa öncelikle hastalığa uygun tedavi programı uygulanır. Ardından baldır ağrısı belirtileri ve şikayetler dinlenir ve ek olarak şu tedaviler önerilebilir:
Baldır ağrısıyla birlikte bacaklarınızda veya ayaklarınızda şişme, renk değişimi varsa, hareket etmede ciddi sorun yaşıyorsanız, şiddetli ve ani giren baldır ağrılarınız varsa doktora başvurmanızda fayda vardır.
Baldır sertleşmesi bazen ani hareket sonucunda baldıra giren kramp sebebiyle geçici şekilde olabilir. Kasılma ve kramplar sık oluyorsa damar sertliği belirti veriyor olabilir, tanı için uzman görüşü gerekir. Damar sertliği durumunda damarın bulunduğu yere göre sağ baldır ağrısı ya da sol baldır ağrısı oluşabilir.
Bel fıtığı özellikle arka bacak ağrısına neden olabilir. Dinlenme, ilaçlar ve fizik tedaviyle rahatlama sağlanamazsa ameliyat gerekebilir.
Baldır kasına giren krampı rahatlatmak için ayağı yukarı esnetip kasın gerilerek açılması sağlanabilir. Bacağı sallama, hafif masaj, yürümeye çalışmak ve ılık banyo da yardımcı olabilecek yöntemlerdir.
Baldır ya da bacağın herhangi bir bölgesinde ağrı yaşıyorsanız ortopedi ve travmatoloji doktorlarına görünebilirsiniz. Ağrının birçok farklı nedeni olabildiği için kök sebebe göre farklı doktorların da sizi görmesi gerekebilir. Herhangi bir darbe ya da zorlanma olmadan baldır kası ağrısı yaşıyorsanız perde arkasındaki hastalığı tespit edebilmek için önce iç hastalıkları uzmanına görünebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.