Patates diyeti kısa süre uygulanabilecek bir diyettir. En fazla 3 ila 7 gün yapılabilir. Yalnızca patates yenilmesine izin veren bir diyet türüdür. Önemli besin maddelerinden yoksun bir diyet türü olup, sağlıksız yeme davranışına yol açabilir.
Bazı patates diyetleri uygulamada yumurta patates diyeti ya da yoğurt patates diyeti olarak da esnetilebilir. Bu diyet türü, patates yoğurt diyeti olarak da bilinmektedir.
Yapanların, patates diyeti yorumları genelde olumlu yönde olsa da sağlıklı bir yaşam tarzı için herkese uyan tek bir diyet tarzı bulunmamaktadır. Bu nedenle beslenme planları kişilerin özellikleri göz önünde tutularak, bireyselleştirilmelidir.
Ayrıca yeni bir diyet planına başlamadan önce altta yatan bir sağlık sorununuz varsa hekiminizin görüşünü almanız önerilir.
Patates yoğurt diyeti, kısa süreli hızlı kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir diyettir. Diyetteki temel protein kaynağı patatestir. Patates, içeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunduran lif açısından zengin, değerli bir yiyecektir.
Patates diyetinin birden fazla çeşidi vardır. En basit haliyle anlatmak gerekirse, diyet sırasında yenilen tek yiyecek patatestir. Tek çeşide dayalı çok kısıtlayıcı bir diyet olduğu için uzun süre uygulanması amaçlanmaz.
Yumurta patates diyeti sağlıklı beslenmeden çok, hızlı kilo verilmesine (günde yarım kilo) odaklı bir diyettir. Kısıtlayıcı diyetler yalnızca besin ihtiyaçlarının karşılanmaması riskini içermez, aynı zamanda önemli yiyecek gruplarından uzak kalınmasına da yol açar. Vücudun verdiği sağlık sinyalleri göz ardı edilerek, sadece onaylanmış yiyeceklerin yenilmesi istenir. Bu durum sağlıksız beslenmeye yol açabilir.
Patates, püresinden kızartmasına kadar o kadar çok çeşitleri olan bir yemek türüdür ve oldukça rağbet görür. Haşlanmış patates diyeti, yapmanın önemli bir avantajı patatesin besleyici özelliklerinin yüksek olmasıdır. Patates içeriğinde bulunan başlıca değerli besin maddeleri ve yararları şunlardır:
Bütün bunların yanı sıra patatesin kilo verme için sağladığı en önemli avantaj vücutta tokluk hissi yaratmasıdır. Haşlanmış patates tüketmek daha uzun süre tok hissetmek için çok uygun bir besindir. Özellikle haşlanmış soğuk patatesler bu konuda birinci sırada yer alır. Bu sayede ekstra atıştırmalıklardan uzak durmanız kolaylaşır.
Haşlanmış patates, soğultma sırasında yüksek miktarda dirençli nişasta oluşumuna imkan sağlar. Böylece metabolizmanın düzenlenmesi, aşırı yağla mücadele edilmesi ve diğer sağlık yararları daha ile öne çıkar. Haşlanmış patatesin kalori miktarı tatlı patates, hatta şalgamla yaklaşık aynı düzeydedir.
Üç günlük haşlanmış yumurta patates diyeti için takip edilmesi önerilen basamaklar şunlardır:
Kahvaltı: 1 adet tuzsuz haşlanmış patates ve bir bardak yoğurt
Öğle yemeği: 2 adet haşlanmış patates ve 1 bardak yoğurt
Akşam yemeği: 2 bardak yoğurt
Kahvaltı: 1 bardak yoğurt
Öğle yemeği: 2 adet tuzsuz haşlanmış patates ve 1 bardak yoğurt
Akşam yemeği: 1 adet tuzsuz haşlanmış patates ve 1 bardak yoğurt
Kahvaltı: 1 adet haşlamış patates
Öğe yemeği: 2 adet tuzsuz patates ve 1 bardak yoğurt
Akşam yemeği: 1 adet tuzsuz haşlamış patates ve 1 bardak yoğurt
Yedi günlük haşlanmış patates diyeti için takip edilmesi önerilen basamaklar şunlardır:
Kahvaltı: 2 Adet çok büyük olmayan, ortalama ebatlarda haşlanmış patates
Öğle: 2 Adet çok büyük olmayan, ortalama ebatlarda haşlanmış patates
Akşam: 3 Adet çok büyük olmayan, ortalama ebatlarda haşlanmış patates
Kahvaltı: 2 Orta boy haşlanmış patates
Öğle: 2 Orta boy haşlanmış patates
Akşam: 2 Orta boy haşlanmış patates
Kahvaltı: 2 Orta boy haşlanmış patates
Öğle: 2 Orta boy haşlanmış patates
Akşam: 3 Orta boy haşlanmış patates
Kahvaltı: 1 Elma 2 mandalina
Öğle: 2 Orta boy haşlanmış patates
Akşam: 2 Parça ızgara tavuk, haşlanmış yeşillik salatası (salataya 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir)
Kahvaltı: 1 Elma 2 mandalina
Öğle: 1 Elma 2 mandalina
Akşam: 2 Porsiyon balık veya ızgara biftek, haşlanmış yeşillik salatası (salataya 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir)
Kahvaltı: 1 Elma 2 mandalina
Öğle: 1 Elma 1 portakal
Akşam: 2 Porsiyon balık veya ızgara biftek haşlanmış yeşillik salatası (salataya 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir)
Kahvaltı: 1 Adet orta boy elma ile birlikte 2 adet orta boy mandalina
Öğle: Bir orta boy patates, yeşil soğan ve bir çay kaşığı zeytinyağı kullanılarak yapılan patates salatası,
Akşam: Yağsız tavada yapılmış 3 yumurta içeren omlet ve yeşil salata
Patates yoğurt diyeti olarak da bilinen patates diyeti yorumları hızlı kilo verme konusunda öne çıkar. Siz de 7 günlük patates diyeti uygulayarak hedefinizdeki kiloya daha çabuk gelebilirsiniz. Ancak patates diyeti yorumları sizi etkilemesin, bu diyet her bünye için uygun olmayabilir. Bu diyeti yapmadan önce doktorunuzun önerisini dinlemeniz sağlığınız açısından önem taşır.
Patates diyeti yapılırken uyulması istenen başlıca kurallar şunlardır:
Patates diyeti ile günde belli bir miktar patates tüketimi (yaklaşık 900 gram ila 2300 gram arasında) sonucu bolca kalori alındığı düşünülebilir. Fakat bu konuda yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre bu miktarda patates tüketimi ile alınabilecek kalori miktarı 530 ila 1300 civarındadır.
Günlük 530 ila 1300 kalori tüketilmesi halinde ortalama bir yetişkin, bilim insanları tarafından önerilen günlük kalori miktarından daha azını tüketmiş demektir.
Patatesin bir önemli özelliği de sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok hissedilmesini sağlayan proteinaz inhibitörü 2 (PI2) bileşeni içermesidir. Her ne kadar patates diyeti kısa zamanda çabuk kilo vermek için uygun gibi görünse de, uzun süre için uygulanması önerilmez.
Patates diyeti çok düşük kalorili bir diyet olduğu için yorgunluk ve halsizlik hissedilmesine sebep olabilir. Bazı özel durumları olan bireyler için kesinlikle önerilmez. Örneğin şeker hastaları, kalp hastaları, tansiyon hastaları, küçük çocuklar, hamileler. Patates diyeti uygulamadan önce mutlaka bir doktor görüşü alınmalıdır.
3 ila 7 günlük patates diyeti ile kilo verilmesi mümkündür. Ancak bunun için diyete tam olarak uyulmalıdır. Böylece etkili bir şekilde kilo verebilirsiniz. Diyet sırasında bol su tüketmeyi ve hafif egzersiz hareketleri yapmayı da ihmal etmemelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.