Soğuk kış mevsimlerinin başlamasıyla artan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara karşı evde doğal ve hazırlanması zahmetsiz olan olan kış çayları vücudunuzu hastalıklara karşı korur.
Soğuk kış günlerinde bu rahatsızlıklara karşı kış çayı faydaları oldukça etkilidir. Kış çayının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, hastalıklara karşı direnç oluşturması ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlara koruma sağlamasını sayabiliriz. Kış çayı faydaları ve zararları nelerdir, detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Kış çayı, kış aylarında soğuk havalara karşı tercih edilen ve içeriğinde birçok bitki, meyve ve baharatı barındıran doğal bir bitki çayıdır. Bunların arasında en sık tercih edilenler kış meyveleridir; portakal, elma, limon ve ayva gibi meyveler ve ıhlamur, zencefil, rezene, nane, karanfil, tarçın, ada çayı ve kuşburnu gibi bitkilerdir.
Evde kendiniz damak zevkinize göre kolay ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabilir ya da marketlerde satılan hazır kış çaylarını satın alabilirsiniz. Kış çayını şeker ile tatlandırmak yerine bal ile tatlandırmak daha doğru ve sağlıklı olabilir.
Kış mevsimlerinde vücudunuzu soğuktan ve hastalıklardan korumak için tercih edebileceğiniz bu kış çaylarının faydası oldukça fazladır. Kış çayları vücudunuzu soğuk havalarda hastalıklara karşı daha dirençli bir hale getirebilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Ancak karışık kış çayı faydaları, içindekilere göre değişiklik gösterebilir.
Kış çayı faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kış aylarında her yerde karşınıza çıkan kış çaylarının ne işe yaradığını, etkilerini ve kış çayı faydalarını merak edebilirsiniz. Soğuk havalarda en çok tercih edilen içecekler arasında kış çayları en üst sıralardadır. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiği taktirde kış çayının faydalarını sizler de görebilirsiniz.
Hazırlanması ve yapılması oldukça kolay olan kış çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kış çayı genellikle kış mevsiminde soğuk havalara karşı hastalıklardan korunmak için birçok kişi tarafından tercih edilen içecekler arasındadır. Kış çayı içindekiler bitkiler, meyvelere ve baharatlara göre farklı etkiler gösterebilir.
Kış çayı faydaları ve zararları da vardır. Bu nedenle her kış çayı kendi içerisinde farklılık gösterir. Kış çayı tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir. Kış çayı gün içerisinde 2-3 fincan arası tüketilebilir. Kış çayının içilmesi için herhangi bir özel zaman yoktur. Günün her saatinde içebileceğiniz kış çayını, sabah, öğle ve akşam olmak üzere tüketebilirsiniz.
Soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak için kış çaylarını evde, dışarıda, ofiste her yerde yapabilirsiniz. Kış çayı yapımı hemen herkesin yapabileceği şekilde oldukça basit ve kolaydır. Kış çayını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi kullanılan malzemelerde aşırılığa kaçılmamasıdır.
Kış çayı nasıl yapılır sorusuna karşılık herkesin kolayca yapabileceği basit bir tarif verilebilir:
Kış çayı zayıflatır mı sorusuna karşılık doğrudan ve net cevap vermek doğru olmayabilir. Kış çayının metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi vardır fakat kış çayını içmek doğrudan kilo vermenizi desteklemez. Doğru ve dengeli bir beslenmeyle beraber destekleyici bir etkisi olduğu söylenebilir.
Kış çayını tüketerek soğuk kış günlerinde hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hastalıklardan korunabilir hem de yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile kilolarınıza veda edebilirsiniz. Kilo problemi olan kişiler bitki çaylarını herhangi bir tatlandırıcı kullanmadan tüketebilirler.
Kış çayının etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi içindeki bitki, meyve ve kış çayının içindeki baharatlara göre de değişiklik gösterebilir. Kış çayının faydaları ve zararları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kış çayını içmemesi gereken kişiler ve durumlar şöyle sıralanabilir:
Özel bir durumu ve rahatsızlığı olan kişiler kış çayını tüketmeden önce mutlaka kış çayı içindekilere göz atmalıdır. Hamilelik sürecinde olan kadınlar, emziren anneler, kronik rahatsızlığı ya da düzenli ilaç kullanan hastalar kış çayını tüketmeden önce herhangi bir sağlık sorununa teşkil etmemesi adına mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır.
Hibiskus Kış Çayı: Soğuk kış aylarında daha çok tüketilen hibiskus kış çayı vücudunuzda direnci arttırır. Çoğu kişi tarafından da kış çayı olarak bilinir. Hibiskus kış çayımı yapımı oldukça basittir. Ocakta kaynatılmış suyun üzerine içmek istediğiniz kadar ekledikten sonra 5 dakika kaynatabilirsiniz. 5 dakika demleme süresi vardır. Çayı tatlandırmak isteyenler, çaya bal ekleyebilirsiniz.
Atom Kış Çayı: Kış mevsimlerinde en çok tercih edilen çaylardan bir diğeri de atom kış çayıdır. Atom kış çayı faydaları arasında soğuk algınlığına iyi gelmesi de bulunur. Bronşite ve bademcik iltihabına iyi gelir aynı zamanda doğal bir ağrı kesici olmasını atom kış çayı faydaları arasında belirtebiliriz. Soğuk havalara karşı atom kış çayını tüketebilirsiniz.
Çoğu kış çayı kafein içermese de bazı kış çayları kafein içerebilir. Kafeine karşı hassasiyeti olan kişiler dikkat etmeli ve tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Herhangi bir kış çayını içmeden önce mutlaka kış çayı içindekiler kontrol edilmelidir.
Kış çayını 6.aydan önce bebeklere verilmemesi gerektiğini uzman doktorlar belirtir. Bu konu hakkında uzman bir doktordan yardım alınmalı ve bebeğe hangi çayların verilebileceği danışılmalıdır.
Kış çayı, doğal bitkiler ve meyvelerden hazırlanması nedeniyle her iki durumda da içilebilir. Aç karnına içildiği durumlarda tok tutabilir ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olabilir. Tansiyon gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin ise tok karnına tüketmesi tavsiye edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.