Uyutmayan diş ağrısı, adından da anlaşılacağı üzere kişinin uyumasını, istirahat etmesini engelleyen bir durumdur. Hatta bazen ağrının şiddeti uyurken bile uyandırabilir. Diş ağrısının genellikle asıl sebebi dişteki çürüklerdir.
Diş ağrısı herkeste görülebilir, yaş ve cinsiyete bağlı değildir. Kişiden kişiye ağrının şiddeti değişiklik gösterir. Ağrıyı dindirmek için çoğunlukla ağrı kesiciler kullanılsa da bazen sonuç vermez, böyle bir durumda en doğru hareket bekletilmeden diş hekimine başvurmaktır.
Diş ağrısı, dişte veya diş etinde meydana gelen uyuşukluk, sızı gibi bazen zonklama şeklinde ağrı hissidir. Uyutmayan diş ağrısı neden olur sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değildir. Bir sürü nedenlerle dişte ağrı meydana gelebilir. Uyutmayan diş ağrısı, aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir. Bunlar:
Diş ağrısının ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermemesi için acil tedavi edilmesi gerekir. Özellikle diş etinde bulunan enfeksiyon tedavi edilmediğinde kemiklere ve çeneye doğru yayılabilir. Ayrıca baş ve kulak ağrısı, ağız kokusu gibi rahatsızlıklara da neden olabilir. Kişi yukarıda belirtilen ağrılara maruz kaldığında, ağrıya sebep olan nedenlerin tespiti ve uygun tedaviyi yönteminin belirlenmesi için mutlaka bir diş hekimine görünmelidir. Diş ağrısı genellikle başka bir dental sorunun belirtisi olabilir.
Uyutmayan diş ağrısı, pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur. Ancak; kişilerin yaşam tarzı, ağız hijyen alışkanlıkları kişiden kişiye farklılık gösterdiği için ve genetik faktörlerinde etkisi ile ağrıların nedeni ve belirtisi aynı olmaz. Genel olarak diş ağrısında görülen en yaygın belirtiler şunlardır;
Bu belirtilerden bir veya bir kaçı kişide mevcut ise mutlaka bir diş hekimine başvurulması ve diş hekimince yapılacak muayene sonrası altında yatan neden tespit edilerek uygun tedaviye başlanılması gereklidir.
Hamilelik döneminde, değişen beslenme alışkanlıkları ve artan hormon seviyeleri özellikle döllenmiş bir yumurta için en iyi ortamı hazırlamaya yardımcı olan progesteron seviyesinin artması diş eti iltihaplanmalarına sebep olabilir.
Hamilelik öncesi ve hamilelik süresince ağız bakımının ihmal edilmesi, üstüne gebelik esnasında kan dolaşımının artması nedeniyle diş etlerinin hassasiyeti artar ve diş eti hastalıkları oluşur ve bu durum şiddetli diş ağrısına sebep olabilir.
Hamilelik esnasında mide asidinde artış olabilir ve bu durum diş minesini aşındırarak diş ağrısı yapabilir. Düzenli diş kontrolü ve iyi bir ağız hijyeni bakımı yapmak, hamilelikte diş ağrısına yakalanmamak için çok önemlidir.
Düzenli bakım ve kontrollere rağmen, hamilelik esnasında oluşan diş ağrısını ne geçirir veya diş ağrısına ne iyi gelir soruları ile karşılaşılabilir. İlk olarak evde uygulanabilecek doğal yöntemler araştırılmalıdır.
Örneğin tuzlu su ile gargara yapmak, maydanoz çiğnemek, sarımsak ezerek ağrı olan yere sürmek gibi bazı yöntemler diş ağrısını hafifletebilir, hatta bazen tamamen bile geçirebilir. Ancak, uygulanan bu yöntemlere rağmen diş ağrısı geçmemiş ise diş hekiminin kontrolünde uygun tedavilere başlanılmalıdır.
Diş sağlığı üzerinde belirgin etkilere sahip olan diğer bir süreç ise yaşlılıktır. Yaşlandıkça, diş minesi incelir, diş çürükleri ve diş eti problemleri daha sık oluşur. Diş minesi incelmesi ile dişlerde sıcak-soğuk hassasiyeti artar.
Bunun yanında yaşlılıkta diş eti çekilmesi nedeniyle, diş kökleri açığa çıkar, bu da hassasiyeti arttırarak diş ağrısına sebep olur. Ayrıca, diş eti iltihapları da diş ağrısına neden olabilir.
Yaşlılıkta diş ağrısı nasıl geçer veya zonklayan, uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer sorusu ile karşılaşmamak için gençlikte düzenli ağız bakımı ve ağız hijyeni gibi alışkanlıklar edinilmeli, ayrıca düzenli periyotlarla diş hekimine gidilerek diş kontrolleri yaptırılmalı ve florür içeren diş macunları kullanılmalıdır.
Uyutmayan diş ağrısı, genelde zonklama ve sızı şeklinde olur. Ağrı ilk olarak ağızda hissedilir ancak ağrının şiddetine bağlı olarak baş ve kulaklara kadar yayılan bir ağrı oluşabilir. Temeli diş çürüklerinden kaynaklı olsa da, tedavisi altta yatan nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Doğal yöntemler ağrıyı hafifletmek için uygulanabilir. Ancak ağrının sebebi çürüğe bağlı iltihap veya enfeksiyon ise mutlaka bir diş hekiminden tıbbi yardım alınmalıdır.
Bu aşamada doğal yöntemlerle diş ağrısı nasıl geçer ya da doğal yöntemlerden diş ağrısını ne geçirir şeklinde sorular kafanıza takılabilir. Bilinmesi gerekir ki doğal yöntemler ağrıyı tamamen yok etmekten ziyade hafifletmek, kısa süreli dindirmek amacına yöneliktir. Örneğin;
Diş ağrısını ne geçirir sorusu için, Anlık çözüm olarak ağrı kesici kullanılabilir ancak diş veya çevre dokulardaki patolojik durum çözülmeden ağrıdan kurtulmak mümkün değildir. Hangi tedavi uygun görüldü ise örneğin; diş çekimi, kanal tedavisi, periodonti gibi tedavilere bir an önce başlanmalıdır.
Uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer sorusu için soğuk kompres tavsiye edilebilir. Ayrıca ağrı kesiciler ile hafifletilebilir. Ancak bunlar geçici bir çözümdür. Mutlaka bir diş hekimine görünmek gerekir.
Dişlerin düzenli fırçalanması ve fırçanın ulaşamadığı diş aralarının diş ipiyle temizlenmesi, ayrıca düzenli bir diş hekimi kontrolleri ve ağız hijyen alışkanları edinilmesi diş sağlığını korumayı sağlar. Sağlık bir diş ağrıya neden olmaz.
Doğal yöntemlerle diş ağrısına ne iyi gelir sorusu için tuzlu su ile gargara yapmak işaret edilebilir. Papatya çayı içmek, maydanoz yemek, sarımsağı ezerek ağrıyan yere sürmek de hafifletebilir.
Ağrı kesiciler uyutmayan diş ağrısını hafifletebilir. Bunun yanında diş ağrısını en hızlı ne keser sorusu için soğuk kompres de işaret edilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.