Kendisine has hafif aromasıyla sevilerek tüketilen bir meyve olan armutun faydaları oldukça geniştir. Antioksidan içerikleri bakımından zengin armut hücre hasarının önlenmesinde koruyucu etkiler sunabilir. Kanın sulandırılması, kolestrolün dengelenmesi gibi faydaları da öne çıkar.
Hafif ılıman iklimlerde yetişebilen meyvenin ağacı gülgiller familyasının bir üyesidir. Dünya genelinde yaygın bir alanda yetiştirilebilen meyvenin 20 kadar türü bulunmaktadır. Ülkemizde en çok bilinenlerinden birisi de kış armudu olarak da adlandırılan iri meyvesiyle deveci armuttur. Farklı boyut ve renkleriyle de çeşitlilik gösteren meyvenin sarı, kırmızı, yeşil, kahverengi dokulu türleri bulunmaktadır.
Yaz sezonunun bitiminden başlayarak sonbahara yayılan hasat sezonunda yaş meyvesi tüketilebilen armutun faydaları nelerdir sorusunun cevabı zengin vitamin mineral içeriğiyle karşılık bulur. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde C vitamini içeriğiyle etkin rol oynama potansiyeli bulunur.
Lif bakımından oldukça zengin bir meyve olan armutun faydaları arasında bağırsak sağlığına olumlu etkileri ilk sıralarda sayılabilir. Orta büyüklükteki meyve yetişkin bir bireyin günlük lif ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayabilmektedir.
Hafif aroması ve yumuşak dokusuyla sevilerek tüketilen armut lif içeriğinin yanı sıra potasyum bakımından da zengin bir meyvedir.
Yaz sonundan itibaren hasat edilen armut meyvesinin değişik türleri bulunur. Meyve genellikle taze formunda tüketilir. Ancak yıl boyu kurutulmuş formunda ya da armut suyu olarak da armutun faydalarından yararlanabilmek mümkün olur.
Diyet ve kilo koruma programlarında ara öğünlerde sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Lezzetli ve tüketilmesi kolay meyvenin diğer besinlerde olduğu gibi tüketim miktarına bağlı olarak armutun faydaları ve zararlarını göz önünde bulundurmak gerekir.
Kendisine has hafif ekşimsi aromasıyla sevilen bir meyve olan armutun faydaları nelerdir sorusunun cevabı geniş bir yelpazeye yayılır.
Armutun faydaları ve zararları noktasında meyvenin ne şekilde ve ne kadar tüketildiğinin rolü ön plandadır. Diyet süreçlerinde ara öğün olarak tüketilebilen armut aç karnına tüketildiğinde ise sindirim hareketlerinin artmasına neden olur.
Kabızlık gibi sindirim sorunu yaşayanların aç karnına armut tüketmeleri sıkıntının giderilmesi bakımından daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olabilir. Aç karnına armut tüketmek metabolizmanın hızlandırılmasında da destekleyici rol oynayabilir.
Kadınların yaşamında özel bir dönem olan hamilelik sürecinde beslenme; anne adayı ve bebeğin gelişimi bakımından özenle üzerinde durulması gereken konuların başında gelir. Bebek ve anne adayı için birçok farklı faydaları bulunan meyve taze olarak tüketilebileceği gibi armut suyu olarak da tercih edilebilir.
Ancak hamilelik gibi özel bir dönemde armutun faydaları ve zararları bakımından günlük tüketim miktarına dikkat edilmesi uygun olur.
Çocukluk, erişkinlik dönemlerinin yanı sıra hamilelik gibi özel dönemlerde de armut vücut üzerinde faydalı etkilerini gösterir. Yemesi kolay aromasıyla sevilen armut aynı zamanda düşük kalori değeriyle de diyet yapanlar için ideal bir meyve olabilir. Ortalama büyüklükteki bir armut 114 kaloriye sahiptir.
Bir adet meyve 30.46 gr karbonhidrat, 0.72 gr protein ve 6.2 gr lif barındırır. Vitamin ve mineral değeri bakımından da zengin besinde 232 mg potasyum bulunur. Bir orta büyüklükteki armut 8.6 mg C vitamini ve 18 mg kalsiyum içerir.
Kabuğunda antioksidan maddeler barındıran armutun yaşlanma etkilerinin azaltılmasında potansiyel etkisi bulunabilir. Cildin parlak ve sağlıklı görünmesinde de armutun faydalı etkileri bulunduğundan söz edilebilir. Armut kabuğu ile cilde masaj yapıldığında akne ve sivilcelerin iltihaplanmasını azaltma yönünde etki sunabilir.
Hamilelik döneminde sıklıkla yaşanabilen kusma şikayetlerinin giderilmesinde faydalı olabilir. Böbreklerin düzenli çalışmasında da potansiyel faydalarından yararlanılabilir. Stresli ve yoğun günlerin ardından sinirlerin yatıştırılmasında ara öğün olarak kurutulmuş armut tüketilebilir. Kansızlığın giderilmesinde de armut kurusunun faydalarından söz edilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.