Ayak, bacak bileğinin alt kısmında bulunan, yere basmaya yarayan ve vücudu dengede tutan iskelet yapısının bir parçasıdır. Ayak ağrısı neden olur sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir.
Ağrılar kişinin yaş grubuna, ağrıyan bölgenin yerine ( sağ ayak ağrısı, sol ayak ağrısı, ayak parmaklarında ağrı, ayak topuklarında ağrı) ve ağrı şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Oluşan ayak ağrıları, ayak bileği ve bacak ağrılarına da zemin hazırlayabilir.
Ayak ağrıları çoğunlukla evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle ve dinlenmeyle hafifletilebilir ya da sonlandırılabilir. Kronik ağrılar için mutlaka ortopedi ve travmatoloji bölümlerine başvurulmalıdır.
Ayak ağrısı çeşitli kategorilere ayrılır; ayak üstü ağrısı, ayak altı ağrısı, sol ayak ağrısı, sağ ayak ağrısı. Ağrıya neden olan temel sebeplerin başında ise şunları saymak mümkündür:
Ayak üstünde ağrı neden olur, gibi bir sorunun yanıtı ise yapılan egzersizler, atlama, zıplama, koşma ve ani hareketlere bağlı olarak açıklanabilir.
Ağrılar iki ayakta görülebileceği gibi tek bir ayakta da varlığını hissettirebilir. Bu doğrultuda, sol ya da sağ ayak üstü ağrıları ve nedenleri sorgulanabilir. Sağ ya da sol ayak üstü ağrıları, görülen ağrının, vücuttaki ağırlık indeksinin bir tarafa daha yoğunlaşmış olmasından kaynaklanabilir. Yapılan herhangi bir egzersizin, hareketin tek bir tarafta gösterdiği ters etkiden kaynaklanması da ağrının başlamasına neden olabilir.
Ayak ağrısı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir, bu doğrultuda belirtileri de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Sık görülen belirtilerin başında şunlar gelir:
Ayak ağrıları kişinin sahip olduğu yaş kriterine göre kategorilere ayrılır. Bu yaş kategorilerinden birini de çocuklar oluşturur. Çocuklarda oluşan ayak ağrılarının endişeye mahal vermeyecek temel sebebi büyüme ağrısıdır.
Büyüme ağrıları, genellikle üç yaş sonrasında görülür ve ergenlik bitimine kadar devam eder. İyi huylu ağrılar olarak adlandırılırlar. Yer yer gece uykusundan uyandıran bu ağrılar, birkaç dakikadan başlayıp birkaç saat süren bir süreç haline bürünebilir. Çoğunlukla kemiklerde, eklemlerde ve kaslarda hissedilir.
Ağrıların diğer bir sebebi yaralanmalar, artan sportif egzersizler ve zedelenmeler olabilir. Bunun yanında kemik tümörleri, eklem iltihabı ve romatizmal hastalıklar gibi ciddiyet arz eden durumlara da zemin hazırlayabilir.
Gençlerde oluşan ayak ağrıları büyüme ağrısı olarak gözlemlenebilir ve ayağın çeşitli bölgelerinde görülebilir. Bazı ağrılar fizyolojik olabileceği gibi bazıları da travmatik olabilir.
Fizyolojik ayak ağrılarında aşırı kilo önemli rol oynar. Kiloya bağlı olarak ayak üstü ağrısı ve ayak altı (ayak tabanı) ağrısında artış görülebilir. Daha çok obeziteyle ve hareketsizlikle tetiklenen bu rahatsızlık, beraberinde meydana gelebilecek pek çok hastalığa da yol açar.
Travmatik ayak ağrısı ise başlıca uygunsuz ayakkabı kullanımından kaynaklanmaktadır. Buna topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar örnek gösterilebilir. Ayak yapısında bulunan, topuğun arka kısmındaki dokuların zarar görmesiyle ortaya çıkar. Uzun vadede uygunsuz ayakkabı kullanımında, süreklileşmiş ağrılara maruz kalmak kaçınılmazdır.
Genç yaşta ayak ağrısında ayak şekline göre ayakkabı seçimi ve vücut ağırlığı büyük önem taşımaktadır. Bunlara dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Yaşlı kategorisini altmış beş yaş ve üstü kişiler oluşturur. Yaş kriteri ağrıların artışında etkili bir rol oynayıcıdır. Yaşlılarda en sık görülen ağrı semptomlarının başında, romatizmal ağrılar, baş ağrısı, bel ve sırt ağrıları gelmektedir. En sık rastlanılan rahatsızlıklar ise; görme ve işitme kaybı, kronik hastalıklardır.
Yaşlılarda oluşan ayak ağrıları yaşlarından kaynaklı olarak genellikle gündelik yaşamlarını etkilemektedir. Bunlara yürürken ayak ağrısı oluşumu, huzursuz bacak sendromu, bazı kemik ve kas has talıkları eklenebilir.
Daha çok tek bacak (sağ bacak ağrısı, sol bacak ağrısı) tek ayak (sağ ayak, sol ayak ağrısı) şeklinde görülebilir. Bunun en yaygın sebepleri; kireçlenme, kas ağrısı, romatizma, psikolojik rahatsızlıklar, şeker, kolesterol ve kemik erimesidir. Uzun süreli ağrılar için mutlaka doktor kontrolü önerilir.
Hamilelik kadın vücudunda birçok değişikliğe sebep olur. Bu değişiklerin yarattığı şikayetlerden bazıları; diz ağrısı, bel ağrısı, ayak ağrısı ve omurga ağrısıdır. Hamilelik esnasında kiloda artışlar meydana gelir. Ağırlık ve denge merkezi olan ayaklara daha fazla yük biner. Bu doğrultuda duruş bozuklukları oluşması kaçınılmazdır. Duruş bozuklukları da taşıyıcı bedendeki çeşitli ağrıları meydana getirir.
Kişi ayakta durmakta, yürümekte hatta oturmakta bile çeşitli zorluklar çekebilmektedir. Yürürken ayak ağrısı oluşumunda ayak topuklarına fazla yük binmesi, ayağın şişip sertleşmesi etkilidir. Ayak yassılaşabilir ve içe doğru basan adımlar görülebilir.
Hamilelikte oluşan ayak ağrılarını gidermek için özel ayak tabanlıkları kullanılmalı, düzenli egzersize önem verilmelidir. Oturma halindeyken ise ayaklar belki bir yastık yardımıyla ya da tabure desteğiyle yerden yüksekte tutulmalıdır.
Ayak ağrısı neden olur, sorusundan sonra cevabı en merak edilen, ayak ağrısına ne iyi gelir, sorusudur. Ayak ağrısı için ne yapmalıyız, sorusu için öncelikle doktor kontrolünde kullanılan ilaçların ağrılara iyi geldiği söylenebilir. Bunun yanında evde uygulanabilecek ağrı azaltıcı alternatif çözümler de bulunmaktadır.
Ayakları, otururken yerden biraz yüksekte tutmak, uzanırken ayak altına destekleyici nesneler koymak, ağrıyan bölgeye sıcak ya da soğuk kompres yapmak (bu kompres süreleri 20 dakikayı geçmemelidir), ihtiyaç halinde vitamin, ilaç takviyesi almak da iyi hissettirebilir. Yaşantınıza düzenli sporu eklemek, ayak yapınıza uyum sağlayan ayakkabılar tercih etmek de ağrılarınızı azaltabilecek yöntemler arasındadır.
Yürürken ayak ağrısı oluşumunu tetiklememek için ise adımların mesafesine dikkat edilmeli, bedeni çok fazla yoran tempolu hareketlerden kaçınılmalıdır.
Ayak ağrısı tedavisinde, hastanın kendi kendine uygulayabileceği tedavi yöntemleri bulunur ancak tıbbı yöntemlere başvurmak en güvenilir ve en etkili çözümdür. Tedavi süreci ve tedavi yöntemi, ağrının oluşum nedenine, ağrının oluşum yerine göre planlanır. İhtiyaca göre; ilaçla tedavi, ameliyatla tedavi, fizik tedavi gibi yöntemler kullanılabilir.
Kronikleşen ayak ağrıları için bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmeli, doktorunuzun önerdiği yöntemlere başvurmalısınız.
Ayak ağrısı için ne yapmalıyız noktasında, evde uygulanabilecek çözüm yöntemlerinden biri de bitkisel içerikli ürünleri kullanılabilir. Sol ya da sağ ayak ağrısı için epsom tuzunu suya ekyelip ayaklarınızı içinde bekletebilirsiniz. Diğer bir bitkisel çözüm ise karanfil yağıdır. Ağrıyı hissettiğiniz bölgeye karanfil yağıyla masaj yapabilir ve böylece kasların sıkışıklığını giderip gevşemelerini sağlayıp ağrıyı azaltabilirsiniz. Ayak üstü ağrılarına evdeki tedavi yöntemlerini uygulayabilir, ağrıların devam etmesi halinde Ortopedi doktoruna başvurabilirsiniz.
Ayak üstü ağrıları, ayak tabanı ağrıları, genel olarak ayakta görülen tüm ağrılar; romatizmal hastalıkların, diyabet, damar hastalıkları ve travmaların belirtisi olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.