Ense ağrısı bazen hareketsizlik gibi çok basit bir sebepten olabilirken bazen de altında ciddi problemler yatan bir sorun olabilir. Genç ve yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan ense ağrısının en yaygın nedeni sabit duruştur.
Ensedeki kaslar ve kemiklerle birlikte damar ve sinirler de ağrının sebebinden etkilenebilir. Tek taraflı ense ağrısı olabildiği gibi tüm enseyi kaplayan hatta çevresine de yayılan ağrılar da vardır.
Özellikle masa başında uzun süre çalışmak, otururken yanlış postürde kalmak ve telefona boynu eğerek bakmak gibi duruş sorunları enseyi zorlar. Ense ağrısının altında yatan sebep çok nadir olarak ciddi hastalıkların habercisi olur. Ağrı uzun sürüyorsa, şiddetliyse, ağrı yanında el veya kol uyuşması, güç kaybı gibi ek semptomlar varsa farklı kök nedenlerden şüphe edilir.
Ense; baş ve gövde bağlantısını sağlayan ve hayati dokuları kapsayan, vücudun önemli bir bölümüdür. Boyun ve sırt kasları enseye bağlanır ve omurganın en üst kısmı da ensenin arka kısmında bulunur. Ayrıca şah damarı, soluk borusu ve yemek borusu da enseye yakındır. Ense ağrısı belirtileri bölgeye yakın olan farklı yapıları da etkilediği için çeşitlilik gösterir.
Birçok farklı yapının yakın olduğu ensede ağrı olduğunda önce kas ağrısından şüphelenilse de kritik konumundan dolayı ağrıda gözlemin ve takibin iyi yapılması önemlidir. Tek taraflı ense ağrısı yaşanıyorsa o bölgedeki damar, kas ve dokular incelenmelidir.
Ense ağrısı neden olur, sorusunun cevabı kişiye özgü bedensel hikayeye göre değişir. Ağrılar çoğunlukla vücudun bir uyarı alarmı gibidir. Yaşam kalitesini düşürdükleri için hızlıca çözüm bulmak iyi olur. Genellikle kas ve iskelet sistemi ağrılarının altında çok önemli nedenler yoktur. Problemin kaynağının bulunup tedavi uygulanması olumsuz ilerlemeyi hızla durdurur.
Ense ağrısı nedenleri şöyledir:
Ensede ağrı olduğunda genellikle endişelenmeyi gerektirecek çok ciddi bir durum yoktur ama ağrıya özellikle farklı semptomlar da eşlik ediyorsa uzman değerlendirmesi gerekir. Ense ağrısı belirtileri şöyle sıralanabilir:
Çocuklarda ensede ağrı için en yaygın neden ekran karşısında (tv, telefon, pc, tablet vb) sabit şekilde, bazen kafayı eğerek uzun süre kalmakla ilgilidir. Bir diğer sebep ise hayatta fiziksel olarak en hareketli olunan çocukluk döneminde yapılan riskli hareketler ve yaşanan kazalardır.
Fiziksel travmalarda acil hastaneye gitmek gerekir, tomografi ve MR ile inceleme yapılarak gerekli tedavi uygulanır. Nadir olarak menenjit ve tümörler de ense ağrılarına sebep olabilir. Şiddetli ağrıya hapşırma, öksürme, kusma ve ateş gibi belirtiler eşlik ediyorsa hemen doktora başvurmak gerekir.
Genç yaşta ense ağrısı için spesifik sebepler yoktur. Yaşa göre tahmin yapılacak olursa genç yaşta sporla ilgilenme ihtimali yüksek olduğu için yapılan ani veya ters hareketler en ağrısına sebep olabilir.
Çocuklarda olduğu gibi gençlerin de ekran karşısında sabit ya da yanlış postürde durarak çok vakit geçirmeleri boyun ve ensede sorunlara neden olabilir. Ders çalışırken masa başında fazla kalmak da iyi değildir. Belli aralıklarla kısa molalar vermek ve hareket etmek vücut sağlığı için önemlidir.
Yaşa bağlı olarak ileri yaşta görülebilen özel bir ense ağrısı türü yoktur. Her yaşta olabildiği gibi kazalar, hareketsizlik, bazı hastalıklarla ileri yaşlarda da ense ağrısı nedeni olabilir. Yaşlılarda ense ağrısı yaş sebebiyle bir ihtimal kireçlenme nedeniyle olabilir. Boyundaki kireçlenmeyle birlikte o bölgede ağrı da görülebilir.
Eğer tansiyon sorunu varsa ve göz ardı edilmişse, ilerleyerek yüksek tansiyon hastalığı ortaya çıktığında da belirtiler arasında ense ağrısı da ortaya çıkabilir.
Hamilelikte kilo alımıyla vücudun yapısı ve ağırlığı değiştiği farklı bölgelerde ağrılar oluşabilir. Ağırlık merkezinin kayması bazı bölgelere fazla yük binmesine neden olur.
Kilo artışıyla özellikle bel ve boyuna binen yük artar ve hamilelikte ensede ağrı da bu sebeple olabilir. Uterusun büyümesi de sinir sıkışmasıyla birlikte bel ve boyun ağrısını tetikleyebilir.
Ense ağrısının ne ile ilgili olduğu biliniyorsa ense ağrısı nasıl geçer sorusunu cevaplamak kolaylaşır. Basit bir kas spazma durumu varsa dinlenmek, sıcak kompres, masaj, doğru postürde durmak ağrıyı hafifletir.
Ense ağrısının nedeni bir hastalıkla önce o hastalığa dair tedavi uygulanır, bir yandan da ağrıyı hafifletici ek uygulamalar yapılabilir. Örneğin fıtıktan dolayı ağrı yaşanıyorsa fizik tedavi, hipertansiyondan dolayı ağrı yaş anıyorsa tansiyon düzenleyici beslenmeyle birlikte ilaç tedavisi uygun olabilir.
Ense ağrısı nasıl geçer, ense ağrısı tedavisi nasıl olur sorularının cevapları sebeplere göre şekillenir. Doğru teşhisle ağrının giderilmesi mümkündür. Basit durumlarda evde yapılabilecek uygulamalar vardır. Ciddi rahatsızlıklarda ise ameliyata kadar varabilecek ciddi müdahaleler gerekebilir. Ağrıyı gidermek için şu uygulamalar yapılabilir:
Ense ağrısı tedavisi ağrıya neden olan bir hastalık varsa, ilgili rahatsızlığın tedavisine uygun olacak şekilde farklı ilaçlarla desteklenir. Gerekirse ameliyat da devreye giren bir çözümdür.
Kas ve eklemlerdeki ağrıların altında genelde çok ciddi bir sebep yoktur. Ağrı şiddetlenir ve başka bazı rahatsız edici durumlar da ortaya çıkarsa dikkat edilmesi gerekir.
Ense ağrısı yaşıyorsanız durumunuzla ilgili detaylı bilgi almak ve tedavi olmak için ortopedik ve travmatoloji, beyin ve sinir cerrahisi ya da durum özellikle fiziksel bir darbe ya da ters hareketle ilişkiliyse fizik tedavi bölüme başvurabilirsiniz.
Boyun fıtığından şüpheleniyorsanız ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz.
Ense ağrısıyla birlikte ense bölgesinde sertlik, baş dönmesi, bulantı, kusma, güç kaybı gibi şikayetler varsa beyin kanaması gibi ciddi bir durum olabileceği için hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmak gerekir.
Ensenin belli bir bölgesinde ağrı varsa o bölümle ilgili kaslarda bir zorlanma olabilir ya da o bölgeden geçen damar ve dokularda sorun vardır.
Migren, yüksek tansiyon, postür sorunları, osteoporoz, fıtık, kas spazmı ense kökü ağrısı yapabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.