Göz, vücutta 5 duyu organı arasında yer alır. Bu nedenle göz problemleri günlük hayatta kişinin zorlanmasında ana unsurlarından biridir. Göz problemleri arasında yer alan diplopi diğer bir ifadeyle çift görme, nesneye bakarken dikey, yatay ve bileşik iki ayrı görüntüsünü görme halidir.
Çift görme durumu sık sık bulanık görme ile karıştırılabilir, ancak her iki hastalık birbirinden farklıdır. Bu açıdan, diplopi nedir kavramı kişi tarafından fark edilerek tanı ve tedavisi eksiksiz gerçekleştirilmesi önerilir. Bu süreçte, doktor kontrolünde geçen kişide diplopi ya da poliplopi varlığı testlerle tespit edilir, nedenleri araştırılır ve kişiye özel tedavi uygulanır.
Diplopi nedir sorusu objelerin birinin daha kesin diğerinin ise hayali bir hisle görüldüğü akut bir göz hastalığını işaret eder. Diğer bir yandan, diplopi nedir sorusu odaklanan nesnenin görüntüsünün üç boyutlu olarak bitişik iki görüntüsünü görmeye sebebiyet veren bir göz problemini açıklar.
Ek olarak, diplopi nedir sorusu pratikte göz hareketlerinin düzgün çalışmaması nedeniyle açığa çıkan bir göz kusuruna süreci taşır. Bu süreçte, soluk görülen objelerde netlik oluşmadığı için hayalet görüntüden de bahsedilebilir. Normal bir görüşte her iki göz nesneye odaklanır ve beyinde tek bir görüntü oluşur.
Bu durumun aksine çift görme halinde gözlerde uyum problemi nedeniyle birden fazla noktaya odaklama yapılır ve 2 farklı görüntü beyinde oluşur. Ayrıca, çoğunlukla 60 yaş üstünde çıkan göz hastalığı, toplumda yaygın olarak gözlemlenir. Hastaların büyük bir çoğunluğu ayakta tedavi görebilirken %5'lik bir kısmında cerrahi müdahale gerektiği ifade edilir.
Diplopi nedir sorusunun destekleyici cevabı hastalığın altında yatan etmenlere bağlıdır. Ayrıca, çift görme neden olur sorusu monoküler ve binoküler tipine göre açıklanabilir. Bu açıdan, çift görme nedenleri üç başlık altında değerlendirilebilir:
Çift görüşün sebeplerinin başında göze gereğinden fazla baskı uygulanması, aşırı göz yorgunluğu ve yanlış gözlük-lens kullanımı yer alır. Ani çift görme nedenleri arasında ise bazı ciddi hastalıklar yatabilir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda normal ve ani çift görme nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tüm bu nedenler doğrultusunda ani ya da ara sıra çift görme durumunun düzeltilmesi için tedavi zorunlu hale gelir.
Doktor tarafından hastalığın teşhisi ve ilerleyişi belirlenir. Sorunun tam olarak sebebini belirlemek için çeşitli testler yapılarak derinlemesine bir analiz yapılır. Sonrasında problem kaynağı beyinde, gözde ya da sinir sisteminde olup olmamasına göre risk oranı doktor kontrolünde karar verilir.
Eğer, görüş alanında birden ya da aniden bir bozulma olursa acil bir tıbbi müdahale gerektirebilir, tehlikeli bir duruma süreci götürebilir. Hayati tehlike oluşturabilecek ya da görme kaybına neden olabilecek komplikasyonlar gelişebilir. İlgili rahatsızlık en hızlı şekilde teşhis edilerek diplopi tedavisine başlanması önemlidir.
Hastalığın tehlike boyutunu değerlendirmek için sorunun ara sıra ya da sabit mi olduğu, değişen ya da aynı etki derecesine mi sahip olduğu, tek ya da iki gözü mü etkilediği, görüntü kalitesi durumuna göre karar verilir.
Diplopi tedavisi altında yatan etmenlere göre belirlenebilir. Bu doğrultuda, diplopi tedavisinde uygulanan yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tüm bu bilgilere ilave olarak göz bandı kullanımı, göz egzersizleri, göz kasları üzerinde cerrahi operasyonlar, botoks uygulamaları, gözlük kullanımı alternatifler arasındadır.
Tedavisi mümkün olan rahatsızlık çoğunlukla geçicidir. Tüm koşullar göz önüne alınarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Acil servislerde dahi sıklıkla karşılaşılan bir görme problemi birçok kişinin bu rahatsızlıkla dönem dönem karşılaşmasıyla ilişkilidir.
Göz hastalıkları uzmanına başvurularak doktor tarafından süreç yürütülür.
Genellikle yaşlılıkta yani 60 yaş üstü kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Ancak, her yaşta altında yatan başka hastalıklara bağlı problem gelişebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.