Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Ayak Tabanı Ağrısı ve Nedenleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

ayak tabanı ağrısı nasıl geçer

Ayak tabanı ağrısı fiziksel sorunlara bağlı olarak meydana gelebildiği gibi yanlış ayakkabı seçimlerinden dolayı da meydana gelir. Ayak ağrılarının nedenleri arasında kişilerin yanlış duruş ve yürüyüş pozisyonları sık karşılaşılan nedenler arasında yer alır. Ayaklarda bulunan eklemlerin, kemiklerin ve kasların deformasyona uğraması kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Ayak Tabanı Ağrısı Neden Olur?

ayak tabanı ağrısı belirtileri

Ayak tabanı ağrısı neden olur sorusunun farklı birçok yanıtı var. Bunların başında kişilerin ayak anatomisine uygun olmayan ayakkabı tercihleri yer alır. Ayakkabıların sahip olduğu taban yapıları, olması gereken ayak anatomisini zaman içerisinde deformasyona uğratır ve bu durumda kişilerde ayak taban ağrısı oluşumuna neden olur.

Ayak tabanı ağrılarının bilinen en yaygın nedenleri arasında aynı zamanda şunlarda yer alır;

  • Ayak bölgesine binen yükün eşit oranda dağıtılmaması ayak dokularının zedelenmesine neden olur. Ayak dokularının zedelenmesi ise kişilerin her adımında ağrı hissetmesine neden olur
  • Topuk kemiğinin alt kısmında depolanan kalsiyum, topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlığa neden olur. Topuk dikeni de ayak tabanı ağrısı nedenleri arasında yer alır
  • Ayakkabı ve ayakkabılarda kullanılan tabanlıkların yanlış seçimleri ayakların normal formunu bozarak ağrıların meydana gelmesine neden olur
  • Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmak
  • Aşırı kilo alımı
  • Fiziksel stres 
  • Nörolojik bazı etmenler
  • Düz taban problemi
  • Çukur taban problemi
  • Ayak bölgesine oluşan nasır
  • Sinir sıkışması 
  • İltihaplı romatizma 
  • Ayakların uzun süre ayakkabı içerisinde kalması ve hava almaması
  • Ayakların aşırı terlemesi
  • Ayakkabıların koku yapması

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri

ayak tabanı ağrısı tedavileri

Birçok kişide meydana gelen ayak taban ağrısı özellikle bireylerin uzun saatler ayakta çalışması neticesinde meydana gelir. Bunun yanı sıra farklı fiziksel sorunlar da bu duruma neden olur. Ayak tabanı ağrısı belirtileri ise kısaca şu şekilde sıralanır;

  • Ayak tabanı bölgesinde yanma hissi
  • Ayak tabanı bölgesinde batma hissi
  • Sabah yataktan kalkarken ilk adımda artan ağrı hissi
  • Uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ağrının artması ve ayakta durmakta güçlük çekme
  • Ayak tabanı kısmında şişkinliğin ya da kızarıklığın meydana gelmesi tabanı ağrısı belirtileri arasındadır.

Çocuklarda Ayak Tabanı Ağrısı Neden Olur?

Ayak taban ağrısı yetişkin bireylerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen ağrıların altında yetişkinlerin nedenlerinden farklı nedenler yer alabilir. Genel olarak çocuklarda ve ergenlik dönemindeki bireylerde meydana gelen taban ağrıları yanlış yapılan spor aktivitelerine bağlı oraya çıkar. Yanlış ya da doğru bir şekilde planlanmadan yapılan egzersizler genellikle diz bölgesinde hasara neden olur. Bu da çocuklarda taban ağrısını beraberinde getirir. Sportif aktivitelerin yanı sıra çocuklarda taban ağrısına neden olan diğer etmenler şunlardır;

  • Büyüme plakları, tendonlar ve bağ yapılarının kemiklere yapışma yerinde meydana gelen sorunlar
  • Kas ve tendon uzaması aşamasında meydana gelen uyumsuzluk
  • Çocuklardaki büyüme evreleri

Hamilelikte Ayak Tabanı Ağrısı Neden Olur?

Kilo alımı, ayak tabanı ağrısını tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Hamilelik döneminde anne adaylarının bebeğin büyümesine bağlı olarak kilo alımı, bu dönemde ayak tabanında ağrıların meydana gelmesine neden olur. Kilo alımı ile kişilerin dengede durmasında da sorunlar meydana gelir. Dengesiz duruşlar ise ayaklara eşit oranda yük dağılmasını engeller ve ağrının başlamasına neden olur.

Hamilelik döneminde ayaklarda meydana gelen ödem oluşumu da ayak taban ağrıları nedenleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra hamile kadınların doğum sürecine girebilmesi adına vücutta relaksin hormonunun salgılanması, ayak numaralarının büyümesine de neden olur. Genel olarak hamilelik sürecinde kadınların ayakları yarım numara büyür ve bu durum kalıcı olur. Bu aşamada da hamile kişilerde taban ağrıları meydana gelebilir.

Yaşlılarda Ayak Tabanı Ağrısı Neden Olur?

Yaşlı bireylerde farklı nedenlerden dolayı ayak tabanı ağrısı meydana gelir. Bunların başında eklem hastalıkları ve romatoid artrit yer alır. Romatoid artrit kısaca, eklem yapılarını saran zarın astarına zarar vermesidir. Bu nedenle eklem ve kıkırdak dokusu yavaş yavaş deformasyona uğrar. Yaşlı bireylerde sıklıkla meydana gelen bu durum ayak bölgesinde de kendini gösterir. 

Kronik hastalıklar, kemik ve kas yapılarının giderek güçsüzleşmesi ve kırıkların meydana gelmesi gibi durumlar yaşlı bireylerde ayak tabanı ağrılarına neden olur. İlerleyen yaşlarda ayak bölgesinde meydana gelen kırık ya da çıkık gibi sorunlar, yaştan dolayı normalden daha geç iyileşir. Bu da kişilerin ayak ağrıları çekmesine neden olur. Tüm bunların yanı sıra kişilerin aşırı kilolu olması da elbette ayak tabanına fazla yük binmesine ve dolayısı ile ağrıların kendini göstermesine neden olur.

Ayak Tabanı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ayak tabanı ağrısına ne iyi gelir sorusuna net bir yanıt verebilmek için ilk olarak bu ağrılara neyin neden olduğunun bilinmesi gerekir. Ancak fazla ayakta kalmaktan ya da geçici farklı nedenlerden dolayı meydana gelen ağrılar için şu yöntemler uygulanabilir;

  • Ayakta durma süresine bağlı olarak makul oranlarda dinlenmek
  • Ayak tabanına ve ayak çevresine buz uygulaması yapmak, gün içerisinde ayakta meydana gelen şişkinliğin ve ağrının azalmasına yardımcı olur
  • Doğru ayakkabı seçimleri de bu aşamada oldukça önemlidir. Özellikle dar yapıya sahip ayakkabılar ile topuklu ayakkabı modelleri ayak ağrılarının artmasına neden olur. Bunun yanı sıra çok sert yapılara sahip olan ayakkabı modelleri de yine ağrıların devam etmesine neden olur. Bu unsurlar ve ayak anatomisi göz önüne alınarak doğru ayakkabı ve tabanlık seçimleri yapılmalıdır

Ayak Tabanı Ağrısı ve Tedavisi

Ayak tabanı ağrısı kişilerin farklı fiziksel sorunlarından dolayı meydana gelebilir. Bu nedenle ayak tabanı ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı için ilk olarak ağrıya neden olan etmenlerin belirlenmesi gerekir. Ortopedik rahatsızlardan dolayı meydana gelen ağrılar için ayağın yere eşit bir şekilde basabilmesi adına tabanlık ve ortopedik ayakkabı kullanımları tercih edilir. Bunun için ilk olarak kişilerin uzman hekime görünmesi ve hekimlerin belirleyeceği kalıpta ürün tercihlerini yapması gerekir. 

Fazla kilodan kaynaklanan ayak tabanı ağrısı için kişilerin vücut ağırlıklarının dengelenmesi gerekir. Romatizmal, eklem ya da kas ve tendon gibi sorunlardan kaynaklı ağrılar için ise doktorların önereceği tedavi yöntemlerine uyulmalıdır. Kısaca ayak tabanı ağrısı nasıl geçer sorusunun net yanıtı ve tedavi süreci için kişilerin mutlaka bir uzmana muayene olması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayak Altı Ağrısı Neyin Belirtisi?

Ayak altı ağrısı neyin belirtisi sorusunun yanıtı kişilerin hem fiziksel hem de nörolojik sorunlarına bağlı olarak verilebilir. Genel olarak ayak altı ağrısı kişilerin uzun süre ayakta kalmasından, düz tabanlık ya da içe doğru basmasından ya da fazla kiloya bağlı olarak ayaklara aşırı baskı oluşmasından kaynaklanır. Bu etmenler uzmanların en sık karşılaştığı nedenler arasında yer alırken, her ağrının nedeni bu etmenlere de bağlanamaz.

Ayak Tabanı Ağrısının Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak tabanında ağrı kişilerin hem sosyal hem de iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Bu duruma neyin neden olduğunun tespit edilmesi için ilk olarak uzman hekimlere başvurulur. Bu aşamada uzmanlar ayak tabanında ağrı durumuna neden olan unsuru bulmak için ilk olarak fiziksel muayene yapar. Fiziksel muayenenin ardından röntgen, MR, BT ve ultrason görüntülemeleri de tanının konulabilmesi adına hastalardan talep edilir.

Ayak Tabanı Ağrısında Hangi Bölüme Gidilir?

Ayak tabanında ağrı hisseden kişilerin başvurması gereken bölüm ortopedidir. Ancak ağrıya neden olan durum sinir sistemi ile ilgili ise bu durumda nöroloji bölümüne başvurulması gerekir. Aynı zamanda fizyoterapistler de ayak tabanı ağrısının giderilmesi adına gerekli fizik terapilerin uygulanması için başvurulan hekimler arasında yer alır. 








Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.