Katı kişi sendromu, kas ağrısının insan yaşamını etkileyecek düzeye ulaşması ile görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, milyonda bir görülürken kronik olarak kişiye aktarılır. Hastalığın şiddeti ve bireyin özelliklerine göre farklı belirtiler gösterebilir. Stiff person sendromu adı ile de anılan rahatsızlık, tedavi edilemeyebilir. İlaç, masaj ya da çeşitli yöntemler ile hastada oluşan ağrı, spazm ya da nöbetlerin azaltılması sağlanabilir.
Katı kişi sendromu, omurilik ve beyin bölgesinde oluşan aksaklıklardan kaynaklanan rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık, beyin ve omurilik bölgesinde oluşan aksaklıkların neden olduğu kas spazmları ve sertleşme sonucunda görülür. Rahatsızlığın ilk evrelerinde oluşan spazmlar hafif düzeyde başlasa da ilerleyen zamanlarda kaslarda görülen ağrı fazlalaşabilir.
Kas bölgesinde oluşan spazmların artması ile oluşan ağrı ve semptomlar insan hayatını etkileyecek düzeye ulaşabilir. İlerleyen rahatsızlıklarda görülen spazmların şiddeti kemikleri kıracak boyuta ulaşabileceği gibi hastayı hareketsiz bir hale de getirebilir. Katı adam sendromu ile karşılaşan kişilerde günlük hayata karşı yüksek hassasiyet görülebilir.
Beklenmeyen ses ya da gürültü, duygusal sorunlara karşı kas spazmları ile tepki verilebilir. Aynı zamanda kasların çalışmalarında bazı eksiklikler görülebilir. Kontrol etmede yaşanan problemler; yürüme dengesinin bozulması, görüş açısını ve netliğinde daralma benzeri bazı semptomlara neden olabilir. Bu semptom ve belirtiler her kişi de aynı sıralama ya da ağrı düzeyinde devam ettirmeyebilir.
Katı kişi sendromunun belirtileri kişiye bağlı olarak farklılaşabilir. Yaygın görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
Bu belirtiler hastalığın ilk aşamalarında hafif bir düzeye sahip olabilir. Hastalığın ilerlemesi ile beraber görülen ağrı, spazm, kontrol sorunu ya da denge kaybı ilerleyebilir. Rahatsızlıkların bir çoğu aynı anda kişide görülebileceği gibi başlangıç aşamasında bir belirti ile karşılaşılırken zaman ile belirtilerde kademeli bir artışta yaşanabilir.
Katı kişi sendromu için belirtilen bir yaş aralığı bulunmaz. Çocuklar, gençler ya da yaşlılarda görülebilir. Fakat çocuk, genç ve yaşlılarda nadir görülürken yetişkinler de görülme sıklığı artabilir. Yetişkinlerde görülme sıklığı ise 40 - 50 yaş aralığında fazladır. Bu sendrom oldukça nadir görülmek ile beraber 40 - 50 yaş arasında bulunan orta yetişkinlerde karşılaşılma olasılığı fazladır.
Yaş aralığı dışında rahatsızlık bazı hastalığa sahip kişilerde daha sık görülebilir. Tip I diyabet , tiroiditler, vitiligo, pesiniyöz anemi, meme kanseri, akciğer kanseri, böbrek kanseri, tiroid kanseri, kolon kanseri, hodgkin lenfoma gibi hastalıklar katı kişi sendromu için risk faktörü olarak kabul edilir.
Katı kişi sendromunun teşhis edilme süreci oldukça hassastır. Rahatsızlık belirtileri nedeniyle farklı hastalıklar ile karıştırılabilir. Bu sebeple doğru teşhis için kademeli bir süreç izlenir. İzlenen süreç ise şu şekilde sıralanabilir:
Katı kişi sendromu yavaş yavaş vücudun tamamını kaplayan rahatsızlıklardan biridir. Katı kişi sendromu tedavisi kesin olarak bilinmemekte olup yavaşlatmak adına bazı yöntemler kullanılır. Aynı zamanda kullanılan yöntemler katı kişi sendromu belirtileri ve ağrılarını azaltabilmek adına da tercih edilir. Bu kapsamda katı kişi sendromu tedavisi ilaçlar aracılığı ile sağlanır.
İlaçlar, uygulanan masajların şiddeti yüksek olup sertleşen hücrelerin açılması hedeflenir. Fizik tedavi yöntemleri de oluşan ağrının şiddetini ve nöbetlerin meydana gelme ihtimalini azaltmak adına kullanılır. Stiff person sendromu için tedavi yöntemleri için doktorlar çeşitli araştırmalar ile yöntemler geliştirmeye çalışır.
Stiff person sendromu, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırması sonucunda görülür. Oluşan bu durumun nedeni, GABA eksikliği olarak bilinir. GABA eksikliği, yüksek tansiyon, diyabet ya da karaciğer bozukluğu gibi bazı nedenlerden ötürü kaynaklanabilir. GABA eksikliği kas hücrelerinin yüksek oranda uyarılmasına neden olarak normal olmaya tepkiler verilmesi ve rahatsızlığın görülmesine kaynaklık edebilir.
Bu rahatsızlık, ölümcül hastalıklar arasında yer almaz. Fakat belirtileri nedeniyle ciddi sağlık sorunlarının görülmesine neden olabilir. Oluşan sağlık sorunları, ağrı ile başlasa da ilerleyen zamanlarda günlük hayatı aksatan bazı etkenler haline gelebilir. Hareketsiz kalma, kasları kontrol edememe bu etkenler arasında yer alır.
Katı kişi sendromu için belirli bir yaş aralığı bulunmaz. Görülme sıklığı olarak değerlendirildiğinde ise 40 - 50 yaş aralığında yer alan orta yetişkinlerde görülme sıklığı fazladır. Aynı zamanda genç, çocuk ve yaşlılarda da bu rahatsızlık ile karşılaşma ihtimali vardır. Kronik olarak aktarılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.