Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Poland Sendromu Nedir? Poland Sendromu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Poland sendromu göğüs kafesinin gelişmemesi ile ortaya çıkan bir sendrom olarak bilinir. Genellikle vücut geliştirme sporları ile ilgilenen kişiler Poland sendromu nedir sorusunun cevaplarını arar. Poland sendromu vücut geliştirme sporları ile alakalı bir problem değildir. Sendrom tamamen doğuştan gelen bazı eksikliklerden kaynaklıdır. Poland sendromu 1841 senesinde Alfred Poland tarafından tanımlanan bir rahatsızlıktır. 

Poland Sendromu Nedir?

Poland sendromu, vücudun genellikle bir kısmında göğüs kaslarının tam gelişmemiş olmasıdır. Sendroma sahip olan kişilerde nadiren de olsa iki göğüste de kas gelişimimi olmaması mümkün. Poland sendromu nedir sorusuna verilebilecek birkaç farklı cevap vardır. Bu sendromda sadece göğüs kasları ile alakalı değil meme ile ilgili olarak da problem yaşanması mümkün. Kişinin bir memesinin ya da bir meme ucunun bulunmaması da sendroma dahil olan fiziksel problemler arasında yer alır.

Poland Sendromu Belirtileri Nelerdir?

poland sendromu belirtileri

Poland sendromu belirtileri kişinin dünyaya geldiği andan itibaren gözle görülebilir şekilde ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise Poland sendromu belirtileri sadece muayene esnasında anlaşılır şekilde olabilir. Bu sendroma sahip olup olmadığınızı anlamak için bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Uzman doktorlar tarafından ve bazı kaynaklarda belirtilmiş olan Poland sendromu belirtileri şu şekilde bilinir;

  • Genellikle kadınlarda bir veya iki meme ucu bulunmaz
  • Bazı durumlarda sadece meme ucu değil direkt olarak memenin oluşmamış olması da mümkün
  • Bu problemler çoğunlukla sağ göğüs bölgesinde meydana gelir
  • Göğüsün bir tarafında yağ oranı diğerine göre daha düşüktür
  • Kemik eksikliği mümkündür
  • Göğüste asimetrik bozukluk oluşur
  • Kol altında normalden daha az kıllanma ya da hiç kıl bulunmaması gibi durumlar ortaya çıkar
  • Parmaklarda eksiklik veya kısalık olur
  • El parmakları birbirine yapışık olabilir
  • Kişinin el oluşumunun tamamlanamama ihtimali vardır
  • Anormal bir kaburga yapısı görülür
  • Diyaframda fıtık oluşumu
  • Humerus kemiği kişide hiç oluşmayabilir
  • Karaciğerde ve safrada anormallikler
  • Kişide diyabet görülme riski vardır
  • Mikrosefali oluşumu yaşanabilir
  • Dekstokardi problemi oluşur
  • Nadiren rastlansa da omuz hareketlerinin kısıtlı olması görülebilir

Bu sendromların hepsi bir arada görülmeyebilir. Belirtilerden bir tanesinin dahi kişide bulunuyor olması, Poland sendromu sahibi olduğunun bir işareti olabilir. Bu belirtilerin birkaç tanesi aynı anda görülse dahi hepsinin aynı anda görülmesi oldukça nadir bir durum olarak bilinir. 

Poland Sendromu Tedavisi Var mı?

Poland sendromu genellikle kişilerin günlük hareketlerini kısıtlamaz. Bu sebeple sendroma sahip olan kişiler tedavi olmak istemeyebilir. Fakat sendroma bağlı görüntü bozuklukları bazı kişileri rahatsız eder. Bu gibi durumlarda Poland sendromu tedavisi olmak mümkün. Kişinin göğüs kısmında estetik bir görünüm elde edilmesi hedeflenerek Poland sendromu tedavisi gerçekleşir. Genellikle kas yokluğu bulunan bölgeye silikon protez yapılarak sorun çözülür. 

Tedaviye başlanmadan önce kişinin fiziksel muayenesi tamamlanır ve konsültasyon sağlanır. Böylelikle kişinin başka bir sağlık sorunu olup olmadığı, problemlerin Poland sendromuna bağlı olarak ortaya çıkıp çıkmadığından emin olunur. Daha sonra ise kişinin belirtileri ve yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurularak farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Estetik kaygının giderilmesi adına yapılan tedavi yöntemleri haricinde kas kaybının giderilmesine yönelik tedavi yöntemlerini uygulamakta mümkündür. Bu durum tamamen kişinin sağlık durumuna ve doktorun kararına bağlı olarak gerçekleşir. Göğüs implantı da uygulanan bazı tedavi yöntemleri arasında en sık tercih edilenlerinden birisidir. Diğer tedavi yöntemleri arasında ise yağ enjeksiyonu ve doku transferi yer alır.

Poland Sendromu Genetik mi?

poland sendromu tedavisi

Poland sendromu doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Poland sendromu genetik mi sorusunun cevabı tam olarak bilinmez. Doğum esnasında ya da hamilelik sürecinde meydana gelebilen bu sendrom daha önce genetik testlerde ortaya çıkmamıştır. Poland sendromu genetik mi diye merak ediyorsanız her ihtimale karşı gen testi yaptırabilirsiniz. Yine de bu problemin genetik aktarım ile ortaya çıkma ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenir.

Poland Sendromu Neden Olur?

Poland sendromunun neden ortaya çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bu sendrom genellikle embriyo döneminde yaşanan bazı sorunlar neticesinde ortaya çıkar. Embriyo döneminde köprücük kemiğinin alt kısmında yer alan alterlere giden kan akışının kesilmesinin, Poland sendromuna sebep olduğu hakkında birtakım bilgiler vardır. Geç mutasyonların da bu sendromun oluşumunu tetiklediği bilinir. 

Poland Sendromu Zararları

Poland sendromuna sahip olan kişilerin ilk aklına gelen soru bu sendromun kendilerine ne derecede zarar vereceğidir. Poland sendromu zararları genellikle sadece dış görünümü etkiler. Bu durum da kişinin psikolojisi etkilenebilir. Bunun haricinde ise sendromun sebebiyet verebileceği zararlar, sendromun belirtilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle zararsız bir sendrom olarak bilinse de bazı kişilerde oluşan belirtiler, kişilerin hareketlerin kısıtlar. Bu durum kişinin günlük hayatını zorlaştırmaya başlar. Poland sendromu zararları çoğunlukla kişinin sağlığını etkileyecek boyutta değildir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Poland Sendromu Tedavisi Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?

Sendroma sahip olan kişiler tedavi olmayı düşünüyorsa öncelikle fiziksel muayeneden geçmeleri gerekir. Sendromun belirtilerine ve kişiye verdiği zarara göre tedavi yöntemi belirlenir. Uygulanabilecek tedavi yöntemlerine bağlı olarak da hastanın iyileşme sürecinde değişiklikler meydana gelir. Estetik görüntü sebebi ile tedavi olunduğunda iyileşme süreci ortalama olarak 1 - 2 hafta sürer. 

Göğüs implantı tedavisinde ise kişinin ilk 2 hafta boyunca ani hareketlerden kaçınması gerekir. En az 15 gün istirahat edilmelidir. Bu süreçte doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır ve kişi en az 3 ay boyunca spor yapmamalıdır. Bu bilgiler haricinde ise doktorların uygun gördüğü egzersizler varsa onlar yapılır. Göğüs implantı tedavisi sonrasında kişi, ortalama 3 ay sonra normal hayatına dönüş yapar. 

Poland Sendromu Tanısı Nasıl Koyulur?

Sendromun tanısını koyabilmek için genellikle fiziksel muayeneler yeterli olur. Kişide bulunan problemler, Poland sendromunu diğer hastalıklardan rahatlıkla ayırır. Fiziksel olarak fark görülmeyen durumlarda ise VT taraması gibi bazı görüntüleme teknikleri uygulanır. Bu görüntüleme teknikleri aracılığı ile göğüs bölgesinde yer alan kasların sendromdan ne kadar etkilendiği gözlemlenir. Bu muayeneler sayesinde kişide Poland sendromu olup olmadığı öğrenilir ve tanı konur. 

Sendromun Giderilmesine Yardımcı Olabilecek Farklı Yöntemler Bulunur mu?

Poland sendromunun giderilmesi için genellikle ameliyat gereklidir. Ameliyatlar sendromun kişi üzerindeki etkisine göre değişiklik gösterir. Uzman doktorlar aracılığı ile teşhis edilen bu rahatsızlığın tedavisine de doktorlar karar verir. Tedavi sonrasında ise doktorların uygun görmesi halinde bu süreç fizik tedavi ile desteklenebilir. Fizik tedavi, hastaların iyileşme sürecini kısaltır ve hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar. 

Poland Sendromu İlerleyen Yaşlarda Ortaya Çıkabilir mi?

Poland sendromu genellikle bebeklerin dünyaya geldiği an ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendromun oluşumu anne karnında başlar. İlerleyen yaşlarda bu sendromun ortaya çıkması mümkün olmasa da bazı istisnalar söz konusudur. Bazı durumlarda kişinin göğüs kısmında oluşan asimetrik bozukluk fazla belli olmaz. Kişinin vücudu gelişmeye başladıkça oluşan asimetrik bozukluk belirgin hale gelmeye başlar. Poland sendromu her ne kadar doğuştan varolan bir rahatsızlık olsa da vücut gelişimine bağlı olarak ergenlik döneminde fark edilmesi muhtemeldir. Kısacası sendromun varlığı ergenlik dönemine kadar fark edilmeyebilir ama sonradan oluşmaz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.