Ördek sendromu günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi olarak bilinir. Bunun sebebi ise çoğunlukla sosyal medyadır. Ördek sendromunun ortaya çıkışında gerçekten de ördeklerin etkisi vardır. Bu sendroma ördeklerin suda yüzüşü izlenirken kara verildiği hakkında bazı bilgiler bulunur. Dışardan bakıldığı zaman ördeklerin ne kadar sakin bir şekilde suyun üzerinde ilerlediğini görmek mümkün. Fakat ördekleri dikkatli bir şekilde izlediğiniz zaman yüzebilmek için ne kadar çabaladıklarını görebilirsiniz. Ördekler suyun altında ayaklarını çırparak büyük bir mücadele verir. Kimse suyun altındaki gerçekliği görmez. Bu yüzden ördeklerin sakince yüzdüğünü ve efor sarf etmediğini düşünür. Bu gözlemler sonucunda da ördek sendromu ortaya çıkar.
Ördek sendromu isminden dolayı birçok kişinin dikkatini çekmiş bir rahatsızlıktır. Çoğu kişi ördek sendromu nedir diye merak ederek bu konu hakkında araştırmalar yapar. Sendrom hakkında bilgi alan kişiler sendroma verilen isim ile sendromu genellikle bağdaştıramaz.
Ördek sendromu nedir diye merak edenler için verilebilecek en doğru cevaplardan birisi kusursuz görünme çabasıdır. İnsanlar başkaları tarafından kusursuzmuş gibi görülmek ister. Böylece kendilerini daha iyi hissettiklerini düşünür. Kimse kusursuz görünen kişilerin gerçek hikayesini bilmez. Çünkü o kişi kusursuzsa kötü deneyimleri ya da kötü giden bir hayatı yoktur. İnsanlar kendilerini bu şekilde göstermeye çalışarak acılarını gizler. Hatta çoğu zaman bunu kıskanılan biri olmak için dahi yaparlar. Bu durum psikolojik bir rahatsızlıktır. Ördek sendromu tam olarak bu rahatsızlığı tanımlar.
Ördek sendromu belirtileri genellikle ergenlik çağındaki kişiler için normal görülebilir. Fakat bu durum aslında normal değildir. Birçok kişi sadece şımarıklık olarak algılıyor olsa da aslında bazı kişiler bu sendroma sahip olduğu için kusursuzluk psikolojisi altında hareket eder. Ördek sendromu belirtileri, sosyal medyayı daha sık kullanan kişilerde yoğun şekilde görülür. Sizlerde ya da çevrenizdeki kişilerde bu sendromun olup olmadığını merak ediyorsanız, mutlaka Ördek sendromu belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Psikologlar ve psikiyatristler bu sendroma bağlı olarak ortaya çıkan bazı belirtileri teşhis etmiştir. Bu belirtiler arasında;
Ördek sendromu kişilerin kendisini daha iyi hissetmesi adına bazı yanlış davranışlar sergilemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu sendromun temelinde kişinin hayatını beğenmemesi yer alır. Günümüzde ördek sendromu örnekleri sıklıkla karşımıza çıkar. Herhangi bir sosyal medya üzerinden görmüş olduğumuz hayatlar, bizim gördüğümüz kadar değildir. Ördek sendromu oluşumunu tetikleyen şey de bu durumu kavrayamamak ile alakalıdır. Dışarıdan bir kişiyi kusursuz görenler genellikle kendisi de öyle görülmek ister. Karşısındaki kişiye imrenerek ona benzemeye çalışır. Bu sebeple de sendrom tetiklenir.
Ördek sendromunu teşhis edebilmek aslında oldukça zordur. Bu sendroma sahip olan kişilerin öncelikle kendilerini fark etmeleri ve bu problem ile yüzleşmeleri gerekir. Ördek sendromu örnekleri göz önünde bulundurularak bireysel bir teşhis koymak mümkün. Sosyal medyada olmadığınız biri gibi mi davranıyorsunuz? O zaman bu sendroma sahip olma olasılığınız çok yüksek. Kendinizde sendroma ait belirtileri fark ettiğiniz takdirde mutlaka psikolojik destek almanız gerekir. Psikologlar ve psikiyatristler, kişinin davranışlarını gözlemler. Böylelikle kişinin şikayetleri ve uzmanların gözlemleri sonucunda net bir şekilde sendroma dair teşhis koyulur.
Bu sendrom aslında herkesin kendi çözebileceği problemlerden birisidir. Sadece bireylerin kendini gözlemlemesi ve davranışlarının farkına varması gerekir. Böylelikle çoğu zaman yapılan hatalar fark edilerek herhangi bir tedaviye gerek kalmadan sendromdan kurtulmak mümkün hale gelir. Kişinin kendisine yetemediği zamanlarda ise psikolojik destek alması en etkili çözümdür. Psikolojik destek alan kişiler kolaylıkla tedavi olur ve kısa bir süre içerisinde normal yaşantısına geri döner. Bu süreçte sadece kişinin sosyal medya üzerinde kendine yarattığı farklı kimlikten kurtulması uzun sürebilir.
Bu sendrom herhangi bir sağlık problemine yol açmaz. Fakat kişide kaygı bozukluğu gibi bir ruhsa l problem olması halinde, sendrom bu rahatsızlığı daha şiddetli hale getirir. Kişi depresyon sürecindeyken ördek sendromu başladıysa, bu durumda kişinin depresyon süreci biraz daha ağır geçebilir. Sendroma sahip kişiler, kendilerinde bir sorun fark etmediği takdirde iyileşemezler. İyileşemeyen ya da tedavi olmak istemeyen hastalarda ise nadiren de olsa çoklu kişilik bozukluğu oluşumu meydana gelir. Bu durum ise neredeyse milyonda bir meydana gelir. Her ihtimale karşı kişilerin tedavi olması daha sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlar.
Bu sendrom genellikle sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişilerde daha sık görülür. Fakat sosyal medya kullanmayan kişilerinde bu sendroma yakalanma riski vardır. Özellikle şizofreni hastaları ve bipolar hastaları bu sendroma yakalanmaya oldukça meyilli bir ruh haline sahip olabilir.
Kendilerini keşfetme dönemindeki birçok kişide de bu sendrom görülür. Ergenlik çağı bu sendroma yakalanma riskinin en yoğun olduğu dönem olarak bilinir. Bu sebeple çocuklara küçük yaşlardan itibaren kendilerini başkaları ile kıyaslamaması gerektiğini öğretmek ve çocukları başkaları ile de kıyaslamamak gerekir. Yetersizlik hissi ördek sendromu başta olmak üzere başka birçok ruhsal hastalığa sebebiyet verir.
Ördek sendromu ilk olarak kendisini sosyal medya üzerinden göstermeye başlar. Bunun sebebi ise sosyal medya üzerinden daha fazla kişi tarafından görülme olasılığıdır. Ne kadar çok kişi bu sendroma sahip olan kişinin mükemmel olduğunu düşünürse durum o kadar tatmin edici hale gelir. Fakat sosyal medya haricinde de bu sendrom ortaya çıkar. Kişi çevresindekilere kendisini olduğundan daha farklı birisi olarak tanıtır ya da yeni tanıştığı kişilere kendisi hakkında farklı farklı hikayeler anlatır. Böylece sosyal ortamlarda da kişinin ne kadar kusursuz olduğu bilinir hale gelir. Bu sendromda önemli olan kişinin gerçek hayatta ya da sanal alemde nasıl görüldüğü ile alakalı değildir. Konu direkt olarak kusursuzluktur.
Ördek sendromu sonradan var olan sendromlardan birisidir. Genetik olarak aktarılabilen bir durum değildir. Ördek sendromu, kişinin kendini yetersiz hissetmesi ile ilgili bir problem olarak bilinir. Bu sebeple sendrom her zaman ve her yaşta oraya çıkmaya müsaittir. Genetik olarak aktarılan bir hastalık olmasa da bu sendroma sahip olan bireyler, çocuklarını da aynı şekilde yetiştirebilir. Bu durum çocukların da ördek sendromuna sahip olarak büyümesine yol açar.
Kısacası ördek sendromu kalıtsal hastalıklar arasında yer almaz. Kişiler farklı bir sendroma ya da rahatsızlığa sahip olup olmadığını öğrenmek için ise genetik testleri yaptırarak sonuçları öğrenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.