Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Peteşi Nedir? Peteşi Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Peteşi Nedir? Peteşi Neden Olur?

Söz konusu sağlık olduğunda pek çoğumuz endişelerimizi gizleyemeyiz özellikle de vücudumuzda oluşan nokta şeklindeki kızarık alanlar görüyorsak. Bunların adı peteşidir. Peteşi durumuna maruz kalan insanlarda bu noktalara karşı kaşınma ağrı gibi reaksiyonlar gerçekleşmez. Bununla birlikte peteşiler tedavi de gerektiren bir durum teşkil etmezler fakat bu ona sebebiyet veren duruma göre değişiklik göstermektedir. Bu durum ise peteşi nedir, sorusunun yanıtını işaret eder. 

Peteşi Nedir?

Peteşi nedir sorusu kısaca, kılcal damarların yırtılması ya da kanamasıyla oluşan küçük çaplı iç kanamalar olarak yanıtlanabilir. Bu kanamalar genellikle deri altında oluşan kırmızı, mor ya da kahverengi noktaların oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda trombositopeni peteşi nedir sorusunun cevabı da kanın pıhtılaşamaması durumudur. Peteşiye sebep veren bazı durumları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Mantarlar
  • Çeşitlienfeksiyonlar
  • Virüsler 
  • Kanın pıhtılaşması 

Bu sebeplerin sonucunda bireyin vücudunun herhangi farklı bölgelerinde peteşiler gözlemlenebilmektedir. Bunlara örnek olarak genellikle ağız içlerini, bacak, karın ve kasık bölgesini örnek gösterebiliriz. Bazen kümeler hakinde bazen de dağınık bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kanın içinde bulunan ve trombosit adı verilen maddenin azalmasıyla peteşi görülebildiği gibi, kanın pıhtılaşma sorunları da bu duruma sebep olabilmektedir. 


Peteşi Tedavisi Nasıl Olmalidir?

Peteşi Neden Olur?

Peteşi nedir sorusunun yanı sıra bunun nasıl oluştuğuyla da ilgilenmek gerekir. Geçmişten günümüze en basit sebepten en ciddi hastalıklara kadar pek çok çeşitli nedenin olduğunu söylemek mümkündür. Bacakta oluşan peteşi nedenleri, kolda peteşi nedenleri ve yüzde peteşi nedenleri genelde benzer nedenler izlemektedir. Mantar, virüsler ve kanın pıhtılaşmasının yanı sıra sıralanabilecek sebeplerin devamı şu şekildedir: 


Peteşi Teşhisi Nasıl olmalıdır?

Peteşi özellikle tedavi gerektiren bir rahatsızlık olmamakla birlikte eğer ciddi bir hastalığın belirtisi ya da devamı niteliğinde görüldüğü taktirde teşhis konulması gerekebilir. Öncelikle hasta vücudundaki küme halinde ya da dağınık haldeki kırmızı ya da mor noktaları fark edip en yakın sağlık kuruluşuna başvurur. Daha sonrasında genel bir muayeneden geçen hastanın olası ciddi bir hastalığı olup olmadığına dair bir listeleme yapılır. 

Aynı zamanda yakın zamanda hastanın kullandığı ilaçlar da bu şekilde listelendirilir. Doktorunuz daha detaylı bilgi edinmek için fiziksel bir darbe alıp almadığınızı da sorgular. Gerekirse kan tahlili de isteyebilmektedir. Bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doktorunuza verdiğiniz taktirde teşhis tamamlanmış olur. 


Peteşi Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Peteşi nedir sorusunun ardından tedavisi merak edilir. Peteşi damarların kendi içinde gerçekleşen kanamalar sonucu olan bir deri rahatsızlığı olduğu için tedavi gerektirmez. Fakat peteşiye neden olan enfeksiyon gibi sebeplerden bazıları tedavi gerektirmektedir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon söz konusuysa bu duruma ve enfeksiyonun türüne uygun birantibiyotikkullanımı bu sorunu çözecektir. 
  • Sepsisten dolayı bir inflamasyon vücudu sarmışsa kortikosteroid verilen hastanın inflamasyonunu giderilmesi sağlanır. 
  • Bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bir ilaç kullanımı varsa bu durum peteşiye sebebiyet vermektedir. İlaçların muadilleriyle değiştirilmesi durumun çözümünü sağlayacaktır.
  • Ağır bir işte çalışılması sorunu derinin hazar alamsı ya da gerilmesi durumların bağlı olarak ortaya çıkan deri hasarı sonucunda önlem alınması ve işe kısa süreli verilmesi çözüm sağlayacaktır. 
  • C vitamininvücuttaki eksikliği sonucu diş eti kanamaları sıkça rastlanan nedenlerdir. Bu vitaminin eksikliği iskorbüt hastalığına sebebiyet verse de peteşinin olması durumunda C vitaminin denetimli kullanılması gerekmektedir. 
  • K vitamini eksikliğinde kanın pıhtılaşması zorlaşmaktadır. Kandaki pıhtılaşmayı sağlamak için peteşinin görüldüğü hastalara K vitamini takviyesi sağlanabilmektedir. 

Ciddi bir hastalığın semptomlarından biri olması durumunda tedavi edilmezse hayati tehlikesi olabilmektedir. Eğer başladığı yerden ilerleyerek vücuttaki diğer bölgelere yayılıyorsa hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması doğru bir davranış olacaktır. Hastada yüksek ateş, kalp ritminde bozukluk ve nefes alamama durumlarının gözlenmesi durumunda peteşinin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Burada önemli nokta bakteri kaynaklı olması muhtemel olduğundan fiziksel temastan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. 

Peteşi Neden Olur?

Peteşi Türleri Nelerdir?

Peteşi aralarında kıyasla en küçük ve zararsızları olarak görülse de, görünüşleri ve semptomları birbirine benzeyen üç türü daha bulunmaktadır. Bunlar purpura, hematom ve ekimozdur. Purpura kelimesi İspanyolca’da mor demektir. Deride görülen lekelenmelerin renkleri düşünüldüğünde kelime kökeni olarak buradan türemiş olabileceği düşünülmektedir. Bu türler derideki kanamalara göre adlandırılmaktadır. Peteşi nedir sorusunun devamı olarak türlerini sıralayabiliriz. Peteşi purpura ekimoz nedir, sorunun yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz:  

  • Purpura: bu deri rahatsızlığı küçük damarların olduğu vücudun her kesiminde görülebilir. Damarın hasar alması ve kanın deri altına sızması sonucu renkli noktaların koyulaşması ve büyümesi olarak sıkça rastlanılmaktadır. Bu noktaların çapları 4 ile 10 milimetre arasında değişkenlik göstermektedir. Çoğunlukla ciddi bir sorun olarak görülmese de kanın pıhtılaşmasında bir sorun olduğuna işaret edebilmektedir. 
  • Ekimoz: Vücudun fiziksel bir darbe alması sonucu ortaya çıkan çürüklerin tıbbi adıdır. Peteşi gibi görünse de dokunulduğunda ağrı ve acı hissi verebilmektedir. Sıvan kanın miktarına göre çürüğün rengi değişmekte ve bu çürüğün çapı bir santimetreyi geçmektedir. Ekimozun incelenmesi adli vakalar konusunda önem teşkil etmektedir. 
  • Hematom: Hematom derinin herhangi bir fiziksel darbe sonucu kanın damarlardan dışarı doğru akmasıdır. Bu kanamalar dokunun altında birikerek çeşitli morluklara sebebiyet vermektedir. Hematom ve ekimozu birbirinden ayıran en önemli farklardan bir tanesi Hematomun iç organlarda bile görülebilecek olmasıdır. Ekimozda şişliğe rastlanmazken Hematomda morlukla birlikte şişlik de söz konusudur. 

Alerjik Peteşi Nasıl Olur?

Peteşi purpura ekimoz nedir sınıflandırmasından sonra bir diğer konu peteşinin belli durumlar halinde ısrarla tekrarlaması durumunda ve bir alerjinin reaksiyonu olarak alerjik peteşi görülmesidir. Alerjik peteşi nedenleri de peteşiye benzer semptomlardan ortaya çıkmaktadır. Alerjik peteşinin diğerlerinden farkı düzenli aralıklarla tekrarlaması olabilmektedir. Yüzde peteşinin nedenleri de alerjik olabilmektedir. Göz çevresi peteşi de buna dahildir. 

Yüzde Peteşi Nedenleri Nelerdir?

Peteşi görüldüğü pek çok noktadan bir tanesi de yüzdür. Yüzde görülen peteşi nedenleri enfeksiyona bağlı olması durumunda bu enfeksiyona sahip biriyle fiziksel temasta bulunma olarak görülebilmektedir. Göz çevresi peteşi olarak görülmekle birlikte ağız içinde de rastlanabilmektedir. Bu da yine mantar ve enfeksiyonlara bağlı olarak gerçekleşen bir deri altı kızarıklığı durumudur. 

Bacakta Peteşi Nasıl Olur?

Bacakta peteşi nedenlerinden bir tanesi trombositopeni düşüklüğü olarak görülmektedir. Bu düşüklük kanın pıhtılaşmasının sağlayan trombositlerin sayısının azalmasından kaynaklanmaktadır. Bacakta peteşi tedavi gerektirmemesi durumuyla birlikte ciddi bir ağrı ve bunun gibi bir seyir izlerse muayene olunması gerekmektedir. Bacakta peteşi doğru ilaçlarla tedavi edilebilir.


Kolda Peteşi Nedenleri Nelerdir? 

Yine bacaklardaki peteşi sebepleriyle aynı görülebildiği gibi mantar, enfeksiyon ve bazı vitaminlerin düşüklüğü de buna sebep verebilmektedir. Trombositopeni peteşi nedir sorusunun cevabı, kanın pıhtılaşmasının sağlayan trombositleri işaret eder. Kol, bacak ve yüz bölgelerinde peteşiye sebebiyet vermektedir. Kolda peteşi nedenleri bu şekilde ifade edilebilmektedir. 

Peteşi Kaşınır mı?

Peteşi nedir, sorusundan sonra en çok merak edilen bu soru için net olarak, peteşi kaşınmaz ve döküntü olarak kabul edilmez, denilebilir. Kırmızı, mor ve kahverengi noktalar deri altındaki küçük kılcal damarlardan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kaşıntılı ya da ağrılı rahatsızlıklar olarak görülmezler. 

Sıkça Sorulan Sorular

Peteşi Nerelerde Görülür?

Peteşi sıklıkla bacaklarda, kollarda, yüzde ve karında görülmektedir. Bunun yanı sıra ağız içlerinde de görülmesi muhtemeldir. Bacaktaki peteşenin nedenleri enfeksiyon ve mantar olabilmektedir. Kolda peteşinin nedenleri ise yine mantar enfeksiyon ya da gerilme kaynaklı baş göstermektedir.

Peteşi Kendiliğinden Geçer mi?

Eğer ciddi bir hastalığın ilk belirtileri değilse zaman içinde kendiliğinden geçtiği gözlenmektedir. Fakat aksi bir durumda tedavisi ihmal edilmemelidir.

Peteşe İçin Hangi Doktora Gidilir?

Peteşi için hastanelerin dermatoloji, dahiliye ya da hematoloji bölümlerine gidebilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.