Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Wolf Parkinson White Sendromu Nedir? Tanı ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Wolf-Parkinson-White sendromu

Wolf-Parkinson-White sendromu, doğuştan olan ve yıllarca semptom vermeyerek gizli ilerleyebilen bir kalp hastalığıdır. Diğer bir deyişle, preeksitasyon sendromu olarak da bilinen hastalık kalpte ekstra iletim yollarının açılmasını ifade eder. Kalbin daha hızlı çalışmasına neden olabilen bu durum ritim bozukluğu gibi hayat fonksiyonu etkileyecek süreçleri beraberinde getirebilir. Ayrıca, doğumdan sonra hastalığı taşıyan kişiler yaş geçtikçe mitral kapak prolapsusu gibi ek kalp rahatsızlıklarına sahip olabilir. Tüm bu süreci doğru yönetebilmek için Wolf-Parkinson-White sendromunun yan semptomlarına bağlı olarak ameliyat ve ilaç tedavisine başvurulabilir.

Wolf Parkinson White Sendromu Nedir?

wolf parkinson white sendromu belirtileri

Wolf-Parkinson-White sendromu, White ve Wolf-Parkinson soyadlarına sahip 3 doktor tarafından 1930'da ortaya koyulmuştur. Bu kapsamda, hastalığın kalpte kan pompalanmasını sağlayan kulakçık ve karıncık odaları arasında oluşan ek ileti yolu oluşmasına dayanır. Bu doğrultuda, Wolf Parkinson White sendromu belirtileri arasında olan bu yeni açılan ileti yolunun aktif kullanımı ciddi problemlere neden olabilir. 

Bazı vakalarda aritmi oluşturan bu hastalık baygınlığa varan süreci tetikleyebilir, hatta ventriküler fibrilasyon gibi ölümcül etkiler yaratabilir. Uzun yıllar kişide Wolf Parkinson White sendromu belirtileri gözlemlenmeyebilir, tetikleyici iç ve dış faktörlere bağlı olarak semptomlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında, çoğunlukla çocukluk ve ergenlik döneminde ritim bozukluğu ile tanı koyulan hastalık erkeklerde daha sık gözlemlenir. 

Hastalığın dünya üzerinde görülme oranı 1000 kişiden 2 ya da 4 kişidir, bu nedenle nadir görülen hastalıklar tablosuna girer. Bununla birlikte, hastaların %70'in kardiyomiyopati, mitral valv prolapsusu ve ebstein anomalisi gibi hastalıklar eşlik edebilir. %30 vakada başka bir kalp hastalığı gözlemlenmezken zamanla oluşan ekstra ileti yolu kapanabilir.

Wolf Parkinson White Sendromu Belirtileri 

Wolf Parkinson White Sendromu belirtileri arasında en belirgin olanı çarpıntıdır. Bunun temel nedeni ise, kan akışında depolarizasyon sürecini kapsayan zaman olan 0.12 ile 0.20 sn aralığından daha hızlı olmasıdır. Bu hastalarda PR aralığı oldukça küçülmüş ve ventiküllere uyarı gereğinden fazla bir tempoda iletilmektedir. Bunun yanında, kalp çarpıntısının son aşaması olan taşikardi yaşanana kadar belirgin semptomlar hastada gözlemlenmeyebilir. Eğer, kişide taşikardi oluşmuşsa bazı semptomlar tipik olarak ortaya çıkar. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, Wolf-Parkinson-White Sendromu şikayetleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Yoğun bir çarpıntı hissini yaşar, bazı hastalar kalp krizi geçirdiğini düşünerek ciddi reaksiyon gösterebilir.
  • Göğüs bölgesinde farklı derecelerde oluşan göğüs ağrısı belirgin şikayetler arasındadır.
  • Gün boyu özellikle fiziksel aktivitesi yüksek bir işte çalışılıyorsa kişi yorgunluk ve halsizlik belirtilerini yaşayabilir.
  • Boğuluyormuş hissi yaşayan Wolf-Parkinson-White Sendromu hastaları ciddi nefes darlığı çekebilir. 
  • Kalp akışının hızlanmasına bağlı olarak terleme, göz kararması, çift görme, yüksek tansiyon, baş dönmesi v e mide bulantısı gözlemlenebilir.
  • Hastalığın son aşamasında ve %30'luk vakada bayılma semptomları sıklıkla görülebilir.
  •  Wolf-Parkinson-White Sendromunu taşıyan kişilerde düşük ihtimalde olsa ventriküler fibrilasyon gelişebilir, bu durumda hastada kalp durması ile sonuçlanabilir.

Wolf Parkinson White Sendromu Tedavisi

wolf parkinson white sendromu tedavisi

Wolf Parkinson White Sendromu tedavisi öncesi hastanın yaşam öyküsü, şikayetleri ve aile özellikleri bir uzman doktor tarafından gözden geçirilir. Ön muayene Wolf Parkinson White Sendromu tedavisi açısından oldukça önemlidir, bu aşamada kalp steteskop ile ritim düzeni değerlendirilir. Bununla birlikte, kalp atış hızı 150-250 arasında seyreder. Kan basıncı ölçülerine göre EKG taraması mutlaka yapılır. Ek olarak, EKG'de hastalığın tipik bulguları QRS kompleksini ifade eden delta dalgası iletim yolları hakkında bilgi verir.

Delta dalgası hastalık hakkında ip ucu verirken uzun süreli holter ölçümleri kesin sonuçları verebilir. Eğer, kardiyoloji uzmanı gerekli görürse elektrofizyolojik çalışma (EPS) uygulayabilir. Böylece, kalpte elektrik aktivitesi ölçülerek iletim yolları hakkında detaylı bilgi elde edilir. Nadir de olsa Wolf-Parkinson-White sendromunu gizli seyrederek hastalık teşhis edilmeyebilir. Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra tedavisi yapılarak hasta sağlığına kavuşabilir. Bu doğrultuda, Wolf Parkinson White sendromu tedavisi için yol haritası aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Kişinin düşük oranda çarpıntısı var ve herhangi bir şikayeti yoksa tedavi gerektirmez.
  • Diğer bir taraftan, hastanın yoğun bir çarpıntısı varsa anti-aritmik ilaçlar verilebilir, bu süreçte sadece ilaç tedavisine başvurulur. Ayrıca, ilaçların yan etki yapma olasılığa karşı devamlı bir doktor kontrolünde olması hastaya söylenir. Bazı istenmeyen durumlarda ilaçlar aritmiyi tetikleyerek kişinin taşikardi ataklarını artırabilir.
  • İlaç tedavisi hasta için yeterli değil ya da uygun bulunmadıysa tedavi elektrofizyolojik çalışmalarıyla sonuçlanabilir. Bu yöntemle hastanın kalpteki ek yolun tespiti yapılır ve bu yol radyofrekans enerji işlemiyle yakılır. Bu yöntemin diğer bir adı ise RF ile ablasyon yöntemidir. Başarı oranı yüksek olan tedavinin başarı şansı %95'lerdedir. Riski düşük olan bu yöntemin Wolf Parkinson White Sendromu ameliyatı ile yapılması hastanın ilaca gereksinimini ortadan kaldırır. Ayrıca, ilacın etkili olmadığı hastalarda kurtarıcı bir alternatif olarak dikkat çeker.
  • Wolf Parkinson White sendromu ameliyatında ek yollar riskli bir konuma sahipse ablasyon yöntemi yerine kriyoablasyon yöntemi tercih edilebilir. Ek yolları çok düşük seviyelerde dondurmayı ifade eden bu yöntem kritik hastalara uygulanır. Özellikle, bazı hastaların gerçek ileti yollarına yakın yerleşen ek yollar ameliyat sırasında gerçek ileti yollarına zarar verebilir. Bu nedenle, ablasyon uygulandığında komplikasyon %2 olarak belirtilir. Kriyoablasyon yöntemi tercih edilerek komplikasyon oranı düşürülebilir.
  • Ameliyat sürecinden sonra hasta kısa sürede normal hayata dönüş yapar. Nadir de olsa ablasyon ya da kriyoablasyon uygulamasıyla birlikte hastalığın tekrar etme olasılığı düşük ihtimalli de olsa gözlemlenebilir. Bu açıdan, tüm hastaların %5-10'unda hastalığı tekrarlama olasılığı mevcuttur. Eğer, hastalık tekrar ederse ablasyon işlemi uygulanarak ameliyat gerçekleştirilir. Wolf-Parkinson-White sendromunu taşıyan hastalar, 3 boyutlu görüntüleme sistemlerinden geçirilerek ya da teknolojik farklı uygulamalar yapılarak tekrar nüksetme oranı en aza çekilmeye çalışılır.
  • Başarı oranı yüksek olan ameliyattan sonra hastalar sağlığına kavuşur. Kişi tedaviyi ihmal ederse çok düşük bir ihtimal de olsa aniden ölme riskini taşır. Yetişkinlik döneminde belirti vermeyen hastalık, yaş ilerledikçe hayati riski de minimize eder.

Wolf-Parkinson-White Sendromu Nasıl Geçer? 

Çocukluk döneminde hastalık ilk belirtilerini vermeye başlamışsa doktor tarafından takibe alınarak ergenliğe kadar gözlemlenir. Birçok çocukta süt çocukluğu döneminde hastalık ortadan kalkar. Bazı çocuklarda ise ergenlik döneminde hastalık tekrar belirtilerini göstererek nüksedebilir. İlerleyen yaşlarda belirtileri kişi yoğun olarak hissederse ilaç tedavisi uygulanabilir.

İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda ise ablasyon ya da kriyoablasyon teknikleri uygulanarak ameliyat yapılır. Ameliyatın başarı oranı yüksektir, hastalık tekrarlanacak olunursa ablasyon işlemi uygulanarak ameliyat yinelenir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, dikkat edilmesi gereken konu hastalığın bir sendrom olmasıdır. Sendrom olduğu için hastalığın tam olarak neden ortaya çıktığı tıbben bilinememektedir. Erken dönemde hastalık teşhisinde gizli bir ilerleyiş varsa hastanın adölesan döneminde efor testi yapılarak risk analizi yapılması tavsiye edilir.

Wolf-Parkinson-White Sendromu Tehlikeli mi?

Hastaların bazılarında semptom ömür boyu belirti vermeden sessiz kalabilir. Ancak, bazı hastalarda baş dönmesi ve çarpıntı gibi hayat kalitesini düşürecek belirtilerin ortaya çıkması tedaviyi gerekli kılar. Ameliyat gerektiren durumlarda sonuçların yüksek oranda başarılı olması olumlu bir etki yaratır. Çok nadir de görülse bazı hastalarda hastalık teşhis edilemezse ani kalp krizi, kalp durması ve ölüm gözlemlenebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Wolf-Parkinson-White Sendromu Tedavi Edilmezse Sonuç Nasıl Olur?

Bazı hastalarda kalp ritim bozukluğu kronik kalp hastalıklarına dönüşerek ani kalp krizlerine neden olabilir.

Wolf-Parkinson-White sendromu genetik bir hastalık mıdır?

Hastalığın tam çıkış nedeni bilinmemekle birlikte aile öyküsüne ya da başka faktörlere bağlı olarak çıkabildiği ifade edilmektedir. 

Wolf-Parkinson-White Sendromu ile Hangi Uzmanlık Alanı İlgilenir?

Kardiyoloji bilim dalı ilgilenir.








Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.