Geniz, boğazda yer alan bademciklerin arka kısmında ve küçük dilin üstünde yer alan bir dokudur. Bu doku kişilerin bağışıklık sistemine aittir. Boğaz yanması ya da geniz yanması genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonları ile beraber ortaya çıkan bir durumdur.
Geniz yanmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtı ise doktorlar tarafından uygun görülen ilaçların kullanımı ve diğer tedavi yöntemleri olarak verilebilir. Bu aşamada kişilerin kendi başlarına ilaç kullanması kesinlikle doğru değildir. Mutlaka bir uzman hekime muayene olunmalı ve gerekli tetkiklerden sonra uzmanların önerdiği ilaçların kullanımı sağlanmalıdır.
Geniz yanmasına ne iyi gelir sorusu, genel olarak soğuk algınlığı ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarının meydana geldiği durumlarda kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Ancak bu sorunun yanıtı maalesef spesifik olarak verilmez. Bunun nedeni ise geniz yanmasına neden olan hastalığın belirlenmesi ve bu hastalığa göre bir tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Geniz yanmasına neden olan sorunlar sadece soğuk algınlığı, grip ya da üst solunum yolu enfeksiyonları değildir.
Ancak basit durumlar söz konusu olduğunda geniz yanmasına ne iyi gelir evde çözüm arayışlarına şu yanıtlar verilebilir;
Geniz yanması çoğunlukla kişilerin günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiler. Halsizlik ve konuşmada yaşanan zorluk kişilerin özellikle sosyal ve iş hayatında bir hayli zorlanmasına neden olur. Yutkunurken geniz yanması ve diğer semptomların meydana gelmesine neden olan etmenlerin başında şunlar yer alır;
Soğuk havaların kendini göstermeye başlaması ile grip hastalığı da ön plana çıkar. Soğuk havalarda kişilerin daha fazla kapalı alanları tercih etmesi ise bu hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur. Grip hastalığı genel olarak kişilerde geniz yanmasına, ateşe, halsizliğe ve öksürüğe neden olur.
Gripte geniz yanmasına ne iyi gelir sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilebilir;
Boğaz yanmasına iyi gelecek yöntemler, uzman hekimlerin bu duruma neden olan hastalığı tespit etmesinden sonra belli olur. Basit durumlarda evde yapılacak ıhlamur, çorba, nane limon ya da tuzlu su gargaraları tercih edilebilir. Ancak bu duruma neden olan hastalığın tedavisi için kullanılacak olan ilaçlar, hekimlerin tetkikleri ve testlerinin neticelendirilmesinden sonra belli olur.
Geniz adı verilen alan, burun deliklerinin en arka kısmında yer alır. Bu nedenle geniz bölgesinde meydana gelen yanma burun içi yanmasına da neden olur. Bunun yanı sıra; burun yapısının eğri olması, burnun sürekli tıkalı olması, çok sık tekrarlanan sinüzit ataklarının meydana gelmesi ve nefes alımının çoğunlukla ağız yolu ile yapılması da burun geniz yanması durumunun meydana gelmesine neden olur.
Burun geniz yanması nedenleri arasında şu etmenlerde yer alır;
Boğaz yanmasına hangi ilaç iyi gelir sorusu, bu soruna neden olan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Mide sorunlarına bağlı gelişen yanmalarda doktorların izleyeceği tedavi yöntemleri ile alerjik reaksiyonlara bağlı gelişen yanmalarda izlenecek tedavi yöntemleri tamamen birbirinden farklıdır.
Bunlara ek olarak basit bir grip enfeksiyonunda ise doktorlar ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların kullanımı ile antibiyotik kullanımlarını tercih edebilir.
Vücutta meydana gelen olası bir enfeksiyon durumunda uzman hekimler ilaç tedavisini uygun görebilir. Ancak bu gibi durumlarda kişilerin kendi başına ilaç kullanımını tercih etmesi, vücutta farklı sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Yutkunurken geniz yanması ya da burun içi yanması gibi durumlarda en kısa sürede hekimlere başvurulması yapılması gereken en doğru hareket olacaktır.
Geniz yanmasının ana nedenleri arasında çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve alerjik reaksiyonlar yer alır. Geniz yanmasına ne iyi gelir evde çözüm yanıtları ise bu gibi durumlarda başvurulabilecek yöntemler arasında yer alır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında yutkunurken geniz yanması meydana geldiği gibi şu semptomlarda kendini gösterebilir;
Geniz yanması ya da boğaz yanmasının bir diğer nedeni ise gebelik sürecinde meydana gelen hormonal değişimledir. Gebelik döneminde değişen yemek yeme alışkanlıkları vücudun sindirim sistemini de doğrudan etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar.
Sindirim sistemindeki değişiklikler ise mide faaliyetlerini etkiler. Bu gelişmelere bağlı olarak anne adaylarında mide yanması, yemek borusu tahrişi ve boğazda tahriş gibi durumlar meydana gelir. Tüm bu değişimler ise geniz bölgesinde yanmaya neden olur.
Gebelik döneminin sonuna doğru mideye olan baskı artış gösterir. Bu baskı nedeni ile mide asidi ve gastrik sıvılar yukarı yönde hareket etmeye başlar. Yemek borusundan yukarı doğru çıkan sıvılar, boğaz yanmasına neden olur. Bu durum uzmanlar tarafından çoğu zaman reflü hastalığının başlangıcı olarak kabul edilse de birçok anne adayı doğumdan sonra bu sorundan tamamen kurtulabilir.
Tüm bunların yanı sıra gebelik döneminde kadınların acı, ekşi ya da çok tuzlu gıdalar tüketme istekleri de yine boğaz ya da geniz bölgesinde yanmalara neden olabilir. Gebelikte meydana gelen bu yanmalar çoğunlukla doğum sonrası ortadan kalkar.
Aynı zamanda gebelik döneminde kadınlarda özellikle sabah saatlerinde meydana gelen yanma doğal olarak kabul edilen durumlar arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.