Miyofasiyal ağrı sendromu, halk arasında yel vurması veya kulunç olarak da adlandırılan bir ağrı türüdür. Genellikle bölgesel olarak hissedilen bu sendrom iskelet kaslarının kronik ya da akut travmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülebilen bu rahatsızlığın görülme olasılığı yaşla birlikte artmaktadır.
30-50 yaş arasında daha sık görülen miyofasiyal ağrı sendromu, günlük hayatı olumsuz etkileyen ve hareketleri kısıtlayan sonuçlar doğurabilir. Tek bir kas bölgesini veya birden fazla kas grubunu etkileyerek ağrı şeklinde kendini gösterir. Vücutta kas dokusunun olduğu her alanda görülebilen bu sendromu en sık bel, boyun, kalça, sırt, kol, bacak ve omuz bölgelerinde görmek mümkün. Kaslara aşırı yüklenme sonucu ortaya çıkan sendromu uykusuzluk, anemi, beslenme, postür bozuklukları gibi faktörler de etkileyebilir.
Doğru tedavi ile iyileşmesi mümkün olan ağrı sendromu bazı durumlarda yoğun bir tedaviye de ihtiyaç duyabilir. Çoğu insan tarafından fıtık veya siyatik ile karıştırılabilen miyofasiyal ağrı sendromu için uzman bir doktorun teşhisi son derece önemlidir.
Miyofasiyal ağrı sendromu nedir, sorusu kısaca kasları ve fasyayı etkileyen bir ağrı olarak yanıtlanabilir. Fasya, kasların etrafını saran beyaz ve ince bir yağ dokusudur. Myo ise kas anlamına gelmektedir. Kas ve fasya bölgesinde yaşanan ağrılar bu sendromun belirtileridir. Kaslardaki tetik noktalara, diğer bir deyişle hassas noktalara yapılan baskı bazı durumlarda ağrıya neden olabilir. Kimi zaman bu ağrı alakasız yerlerde çıkabileceği gibi kimi zaman da etkilenen noktada görülür. Kas dokusu doğal yapısını kaybeder ve sertleşir. Kas liflerinde bant şeklinde doku sertlikleri ve gerginlik ortaya çıkar. Bu durum en sık baş ve boyun bölgesinde saptanır. İlk olarak gerginlikle başlayan bu ağrı zamanla şiddetlenir.
Miyofasiyal ağrı sendromu nedir, sorusunun cevabını tam olarak verebilmek için sendromun belirtilerini de incelemek gerekir. Miyofasiyal ağrı sendromu belirtileri başlangıçta ağrı şeklinde kendini gösterse de zamanla farklı semptomlar da göstermektedir. İşte, miyofasiyal ağrı sendromu belirtileri:
Bu belirtilerin hepsi veya birkaçı sizde olabilir. Bu semptomları gözlediğinizde mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız. Hayati tehlike oluşturmayan bu sendrom yaşam kalitenizi ciddi anlamda düşürerek bir süre sonra yataktan kalkamaz hale dönüşmenize yol açabilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.
Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi için öncelikle tanı konulması gerekir. Bu tanı da uzman doktorun teşhisi sonucu koyulmaktadır. Miyofasiyal ağrı sendromu fibromiyalji ile sık sık karıştırılmaktadır. Aralarındaki farkı anlamak ve ağrı sendromunun varlığını anlayabilmek için şu belirtilere dikkat edebilirsiniz:
Yine de en doğru tespitin yapılabilmesi için doktor muayenesi şarttır.
Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi için öncelikle bu sendromun nedenleri bilinmeli ve bu doğrultuda kişi hayatını düzenlemelidir. Miyofasiyal ağrı sendromu fizik tedavi ve doktorun önerdiği farklı tedaviler ile iyileşebilirken hastanın kendi hayatını da bu sendromun bir daha tekrarlamaması üzerine düzenlemesi gerekir.
Bu sendromun nedeni tam olarak tespit edilmemiştir. Kas yaralanması veya hasarı, stres gibi risk faktörleri bu sendrom için geçerlidir. Bağ dokusu bozukluklarından kaynaklanan rahatsızlıklar miyofasiyal ağrı sendromuna yol açabilmektedir. Hastalığın en yaygın nedeni ise kasların yoğun kullanımıdır. Kasların yoğun kullanılmasının ardından gergin kas liflerinde hassas bölgeler oluşur. Tetik noktası olarak da adlandırılan bu hassas noktalar kaslarda gerginliğe yol açabilir. Bu gerginlik şiddetli ağrıya ve dolayısıyla sendroma dönüşebilir. Tetik noktanın sıkışması sonucunda ağrı daha da şiddetlenir ve tedavi gerekir. Uzman tedavisinin yanı sıra bazı noktalara dikkat ederek bu sendromun tekrarlanmasının önüne geçebilirsiniz:
Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi vardır. Uygulanan diğer şunlardır:
Sendromun tedavisinde en sık uygulanan yöntemler bunlardır. Bu tedavilere ek olarak uygulanan veya bu tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren farklı yöntemler de vardır. Bu yöntemler şunlardır:
Hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümleri miyofasiyal ağrı sendromu başta olmak üzere kaslarda oluşan pek çok rahatsızlıklarla doğrudan ilgilenmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden randevu aldıktan sonra şikayetlerinizi uzman hekiminize bildirebilir ve tanı sonrası tedavi sürecinize başlayabilirsiniz. Doktorunuz kan tahlilleri ile kas yıkım enzimlerinin ve elektrolit seviyelerinin düzeyini inceleyerek doğru bir teşhiste bulunabilir.
Miyofasiyal ağrı sendromu geçer mi, sorusu kronik ağrılar yaşayan kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Miyofasiyal ağrı sendromu fizik tedavi ile iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Fizik tedavinin yanı sıra uzman hekimler tarafından uygulanabilecek işlemler de tedavi için tercih edilebilir. Tedavi süreci, süreçte uygulanabilecek işlemler ve yapılması gerekenler uzman hekiminiz tarafından sizle mutlaka paylaşılacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.