Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Yoksunluk Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Yoksunluk Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Yoksunluk sendromu genellikle bağımlı kişilerde görülen bir sendromdur. Kişinin neye bağımlı olduğu fark etmez. Bağımlı olunan şeye ulaşılamadığı zaman kişi krize girer. Bu durum kişinin sadece günlük hayatını değil aynı zamanda bütün hayatını tehlike altına atabilecek bir durumdur.

Yoksunluk Sendromu Nedir?

Yoksunluk sendromu bir maddeye bağımlılık sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu bağımlılık sadece uyuşturucu maddeler ya da alkol ile alakalı değildir. Aynı zamanda bazı ilaçlar içerisinde yer alan bazı etken maddeler, kişinin tekrar tekrar o ilacı kullanma isteğini ortaya çıkarır. Bu maddeler fiziksel olarak ya da psikolojik olarak da bağımlılıklara yok açmaya müsaittir. Bu sebeple doktor kontrolü haricinde herhangi bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücut bu tür bağımlılık yapan maddelere adapte olur. Böylelikle yoksunluk sendromu ortaya çıkar.

Yoksunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Yoksunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Yoksunluk sendromu belirtileri kişinin bağımlı olduğu şeye ulaşamadığı anda ortaya çıkar. Bu belirtiler çok şiddetli bir şekilde meydana gelir. Ortaya çıkan bu belirtiler kişinin kendisine ya da bir başkasına zarar vermesine sebep olur. Yoksunluk sendromu belirtileri arasında şu maddeler yer alır;

  • Yoksunluk sendromu belirtileri arasında en sık rastlanan nokta kişide aşırı bir sinir hali oluşumudur
  • Kişideanksiyetegibi psikolojik rahatsızlıkların oluşum süreci başlar
  • Sendroma yakalanan kişi kısa bir süre içerisindedepresyonagirer
  • Terleme ve mide bulantısı başlar
  • Kişi yoksunluk sendromu içerisindeyken ishal olabilir
  • Yoksunluk krizi belirtileri arasında uyku problemleri de mevcuttur
  • Taşikardiriski bulunur
  • Kişi halüsinasyon görmeye başlar
  • Hipertansiyon ve ataksi meydana gelir. Ataksi; kişinin yürüyüşünde ve göz hareketlerinde meydana gelen farklılıklardır. Kişide konuşma değişikliğine de yol açar. Genellikle kas hareketlerinde bozukluk olarak da bilinir.

Yoksunluk Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Yoksunluk sendromu en kolay anlaşılabilen problemlerden birisidir. Bağımlı kişilerde meydana gelen bu rahatsızlık kişinin yoksunluk krizi belirtileri ile anlaşılır. Kişi kendisini sürekli olarak yorgun hissetmeye başlar. Bu yoksunluk krizi belirtileri başlangıcı olarak kabul edilir. Bir kişinin kriz geçirip geçirmediğini anlayabilmek için şu belirtilere dikkat etmek gerekir;

  • Kişideiştah kaybıolması
  • Kişinin bilinç dışı hareket etmeye başlaması
  • Burunda tıkanıklık ya da sürekli olarak burun akıntısı olması
  • Epileptik nöbetler (epilepsinöbeti olarak da bilinir)
  • Kişinin göz bebeklerinde büyüme meydana gelir.

Yoksunluk Sendromuna Ne İyi Gelir?

Yoksunluk Sendromuna Ne İyi Gelir?

Yoksunluk sendromu geçiren kişilere genellikle istenilen madde verilerek ya da kişiye para vererek o maddeye ulaşma imkanı sunulur. Bu davranış yardım sanılıyor olsa da yapılabilecek en yanlış davranıştır. Bu tür rahatsızlıklarda kişinin isteği yerine getirildiğinde bir sonraki ataklar daha şiddetli olacaktır. Bilinçsizce yapılan bu yardımlar kişiye daha fazla zarar verir.

Bu sendroma sahip kişilere yardımcı olmak istiyorsanız, öncelikle kişiyi psikolojik desteğe yöneltmeniz gerekir. Bu süreçte ise zihni meşgul etmek önemlidir. Kitap okumak, dizi ya da film izlemek kişiye iyi gelir. Açık havada yapılacak olan yürüyüşler de sendroma sahip olan kişilerin kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Bunların dışında ise kişinin kendisini daha iyi hissedebilmesi için ve sendrom sürecini daha rahat atlatabilmesi için yapılabilecek şeyler şu şekildedir;

  • Farklı hobiler edinmek kişinin dikkatini farklı bir noktaya çekmesi için en iyi yöntemlerden biridir
  • Bağımlı kişiler ile arkadaşlığı kesmek gerekir
  • Alkol ya da uyuşturucu tüketilen ortamlara girilmemelidir
  • Kişisel bakıma özen göstermek
  • Bu süreçte kişi mutlaka inançlı olmalıdır ve pozitif düşünmelidir.

Yoksunluk Sendromu Tedavisi

Yoksunluk sendromu tedavisi kişide bağımlılık yapan maddelere göre değişir. Tedavinin başlangıcında ilk olarak kişinin psikolojik destek görmesi gerekir. Psikolog ile görüşmelere başlanır. Gerekli durumda psikolog, kişiye psikiyatriye sevk eder. Yoksunluk sendromu tedavisi genellikle psikolojik destek ve ilaç desteği ile bir arada sürdürülür.

Psikolojik tedavilerde öncelikle bilişsel davranışçı terapi uygulamaları gerçekleşir. Bu tedavi yöntemi ile kişinin bilinç altındaki sorunlar ortaya çıkar. Böylelikle sendroma sahip olan kişi kendi durumunun farkına varmaya başlar.

Sendromun Farklı Türleri Bulunur Mu?

Sendromun Farklı Türleri Bulunur mu?

Bu sendromun iki farklı türü olduğu bilinir. Akut yoksunluk ve uzun süreli yoksunluk. Akut yoksunluk sendromu oldukça tehlikelidir. Kişinin kullanmış olduğu bağımlılık yapan maddeyi aniden kesmesi ile ortaya çıkar. Böylece kişi kendisini büyük bir krizin içerisinde bulunur. Uzun süreli yoksunlukta ise kişinin uzun süre boyunca madde kullanması ile ortaya çıkar. Madde kullanımına bağlı olarak kişide bazı semptomlar meydana gelir. Uzun süreli yoksunluk geçiren kişi bu semptomların azalacağını düşünerek daha fazla madde kullanmaya başlar.

Sendrom Tedavisinde Kişi Tedaviyi Reddettiğinde Ne Olur?

Kişinin tedavi olmayı kabul etmesi halinde bu sendromun etkileri yüksek oranda azalır. Kişinin bağımlılığı ileri seviyede ise uzun süreli bir tedavi süreci ile sorun çözülür. Tedavi olmak istemeyen kişiler ise maddi imkanları doğrultusunda madde kullanımına devam eder. Bu durum kişinin sağlığını da psikolojisini de olumsuz yönde etkiler. 

Kişinin bu maddeye ulaşamaması halinde çevresindeki kişilerde zarar görmeye başlar. Bu sendroma sahip olan kişilerin herhangi bir iş yerinde uzun süre çalışabilmesi pek olası değildir. Bu sebeple net bir gelirleri olmaz. Madde satın alabilmek için ise kişiler hırsızlığa yönelebilir. Aynı zamanda kişi şiddete meyilli bir yapıya sahip olur. Bu nedenle bilinçsiz bir halde çevresindeki insanlara fiziksel zarar verebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yoksunluk Sendromu Ne Kadar Sürer?

Yoksunluk sendromu ne kadar sürer sorusunda, kişinin hastalığının hangi noktada olduğu oldukça önemlidir. Bağımlılık yapan maddelere yeni başlamış olan kişiler bu sendromu daha kolay atlatır. İlk krizleri genellikle çok daha hafif olur. Fakat uzun süre boyunca uyuşturucu madde kullanmış olan kişilerin yaşayacağı krizler daha ağır olacaktır. Sendromun ne kadar süreceği kişinin durumunun ne zaman fark edildiğine bağlıdır.

Çoğu madde bağımlısı tedavi olmayı reddeder. Bu yüzden de çevresinde bulunan kişilerin bu durumu fark etmesi gerekir. Fark edildiği anda da tedavi sürecine başlanır. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa bu süreç o kadar kolay atlatılır. Yoksunluk sendromu ve iyileşme süreci ortalama olarak 2 hafta ile 3 ay arasında değişiklik gösterir.

Yoksunluk Sendromu Sadece Bağımlı Kişilerde mi Görülür?

Yoksunluk sendromu tamamen bağımlılık ile alakalı bir durumdur. Herhangi bir maddeye bağımlı olmayan kişilerde bu sendroma rastlanmaz. Fakat çok nadirde olsa bazı kişilerde bu durum gözlemlenir. Bu durumun sebebi ise bağımlı kişinin hamilelik sürecidir. Kişi bağımlı olduğu için doğacak olan bebekte de bu sendrom görülebilir. Bunun için çocuğun madde kullanıyor olması gerekmez. Bu gibi durumlarda ise psikiyatri eşliğinde kolay bir tedavi yöntemi gerçekleşir.

Sendroma Sahip Olan Kişilere Neler Yararlı Değildir?

Çevrenizde bu sendroma sahip olan birisi ya da birileri bulunuyorsa onlara negatif düşünceler aşılamamanız gerekir. Negatif düşünceler ve davranışlar kişinin kendisini kötü hissetmesine ve daha çok kriz geçirmesine sebebiyet verir. Vitamin ve minerallerin eksik olması da kişiye zarar verecek durumlardan birisidir. Bu sendroma sahip olan kişiler sigara kullanmamalıdır.

Yoksunluk Sendromuna Neden Olabilecek Maddeler Nelerdir?

Bu sendroma sebebiyet veren maddeler arasında ilk sırada eroin, kokain, esrar vb. uyuşturucu maddeler yer alır. Bu maddeler haricinde antidepresan kullanan ve ilacı bırakan kişilerde de sendromun başladığı bilinir. Alkol ve sigara da bağımlılık yapan maddeler arasında yer alır. Bu maddelere olan bağımlılık sendroma sebebiyet verse de diğer maddelere kıyasla daha az krize yol açar.








Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.