Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Histamin Diyeti Nedir? Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Histamin Diyeti Nedir? Histamin Diyeti Faydaları Nelerdir?

Histamin diyeti, yediğimiz besinlerin vücudumuzda bulunan ve bizi alerjen veya toksinler gibi zararlı bileşenlerden koruyan histamin düzeyindeki etkiyi azaltmak için yapılan bir diyettir. 

Histamin diyeti, yediğimiz besinlerin vücudumuzda bulunan ve bizi alerjen veya toksinler gibi zararlı bileşenlerden koruyan histamin düzeyindeki etkiyi azaltmak için yapılan bir diyettir. Histamin diyetini tam olarak anlayabilmek için histaminin ne olduğunu bilmek gerekir.

Histamin, doğal bir aminoasit olan histadinin parçalanması sonucu oluşan bir tür kimyasal üründür ve vücudun dış etkenlere karşı oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır. Özellikle sindirim ve bağışıklık sisteminde yer alır. Mide asidinin salgılanmasını uyararak sindirime yardımcı olur. 

Histamin nörotransmitter özelliği ile beyin ve hücreler arasında iletişimi sağlar. Histaminin en fazla etkisinin görüldüğü bağışıklık sisteminde meydana gelen herhangi bir alerjik reaksiyonda vücudun kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi tepkiler göstermesine neden olur.

Bazı durumlarda vücutta histamin düzeyi artar. Bunu sebebi genellikle histamini parçalayan diamin okisdaz(DAO) enzimi eksikliğidir. Ayrıca yediğimiz bazı gıdalardan da vücutta histamin artışı olur.

Mevsimsel alerjilerde, gıda alerjilerinde veya ürtiker gibi kaşıntılı cilt hastalıklarında histaminin etkisi ile bağışıklık sistemi alarm verir. Uzman doktor tarafından reçetelenen antihistaminik ilaçları ile ortaya çıkan bu saldırının önlenmesi sağlanır.

Bazı durumlarda vücutta histamin düzeyi artar. Bunu sebebi genellikle histamini parçalayan diamin okisdaz(DAO) enzimi eksikliğidir. Ayrıca yediğimiz bazı gıdalardan da vücutta histamin artışı olur.

Bu gıdalar doğal histamin içerir, bazıları ise histamini parçalayan diamin oksidaz (DAO) enzimini bloke eder. Bu durumda vücutta biriken histamin artışı farklı farklı semptomlara yol açar ve kişilerde histamin intoleransı oluşur. Histemin intoleransına sahip kişiler için, vücutta biriken histamin düzeyini azaltmak amacıyla histamin diyeti uygulaması gerekir.  Peki histamin diyeti nedir?  

Histamin Diyeti Nedir?

Histamin Diyeti Nedir?
Histamin diyeti nedir sorusu kısaca, histamin seviyesindeki yüksekliğin kişide yarattığı etkiyi en aza indirmek için yapılan histamin yönünden düşük gıdalarla beslenmek olarak yanıtlanabilir. Burada temel amaç vücuttaki histamini sıfırlamak değil, histaminden zengin olan, histamin salgılatan yiyeceklerin öğünlerden çıkarılmasıdır. 

Histamin diyeti, ömür boyu değil, kişideki semptomlar gidene kadar sürdürülen bir diyettir. Genel olarak 21 günlük olan histamin diyeti diyetisyen kontrolünde yapılmaktadır. Histamin diyetinin temel kuralı taze gıdalar, buzdolabında bekletilmeden tüketilen yiyecekleri tüketmektir. 

Histamin diyetinin temel kuralı taze gıdalar, buzdolabında bekletilmeden tüketilen yiyecekleri tüketmektir. Bunun yanında histamin yönünden yüksek turşu, sirke gibi fermente gıdalar, koruyu ve renklendirici içeren paket gıdaların 21 günlük histamin diyeti süresince tüketilmemesi gerekir.

İnek sütü her ne kadar histamin yönünden düşük olsa da histamin salgılanmasına neden olduğu için diyet süresince tüketilmemesi gerekenler arasındadır.

Histamin Diyeti Faydaları Nelerdir? 


Histamin diyeti, histamin intoleransına sahip kişiler tarafından yapılan bir beslenme şeklidir. Diyetin faydaları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Histamin yüksekliği tespit edilen kişiler için vücudun histamin ile başa çıkmasında yardımcı olmak amacıyla hazırlanacak histamin diyet listesi ile yüksek histamin içeren bazı yiyecek ve içeceklerin kısa süreli olarak tüketilmemesi nedeniyle alerjik reaksiyonların azalması ve sindirim sisteminin iyileşmesi sağlanır.

Bunun yanında histamin intoleransına sahip bazı kişilerde baş ağrısı, karın ağrısı ve mide problemleri görüldüğünden, kendilerine verilen histamin diyeti ile bu semptomlarda da azalma görüleceği gibi genel sağlık sorunlarının da iyileşmesine olanak sağlamış olurlar. Ayrıca kilo kontrolü sağlandığı gibi enerji seviyelerinde artış görülebilir. 

Histamin Diyeti Yapanlar Ne Yemeli? 

Histamin Diyeti Yapanlar Ne Yemeli?


Histamin diyeti yapanların fermente ve mayalı gıdalardan uzak durarak, özellikle buzdolabına girmemiş taze gıdalar tüketmesi gereklidir. Histamin diyet listesinde yiyecekleri belirtecek olursak; 

  • Organik hayvansal ürünler
  • Taze balık
  • Gluten içermeyen tahıllar
  • Zeytinyağı
  • Taze baharatlar
  • Keçi sütü
  • Patlıcan, ıspanak, domates hariç, taze sebzeler 
  • Muz, turunçgiller hariç taze meyveler tüketilebilir. 


Ayrıca histamin yüksekliğine sebep olan diamin okisdaz (DAO) enzimini arttırmak için Omega 3 ve doymamış yağlar, kaliteli hayvansal proteinler, çinko, bakır ve B6 vitamininden zengin beslenin gıdalar tüketilmelidir. Uzmana danışılmak suretiyle alınacak kalsiyum , C ve D vitamininin yanı sıra magnezyum takviyeleri de histamin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan maddelerdir. 

Histamin Diyeti Örnek Liste Nasıl Olmalıdır?


Kişide histamin intoleransı var ise histamin yönünden düşük yiyecekler ile beslenmeli ve taze gıdalar tüketilmelidir. 

Histamin diyeti kahvaltı için;

1 adet yumurta haşlanmış ve az yağlı bir omlet 
1 dilim beyaz peynir
1 adet salatalık
1 dilim mayasız ekmek 
Bol yeşillik 
Öğle yemeği İçin:

1 Porsiyon patlıcan, ıspanak ve bürüksel lahanası hariç sebze yemeği
Bol yeşillikli mevsim salatası
Akşam yemeği İçin:

1 porsiyon Izgarada yapılmış et, tavuk, balık
Fırın sebze 
Ara öğünlerde;

Muz, turunçgiller ve kuru meyveler hariç 1 porsiyon taze meyve 
10 adet çiğ badem


Histamin diyeti örnek liste de görüldüğü üzere yenilebilecek gıdalar, yasaklardan çok daha az. Bu nedenle diyet listesi kısa zaman dilimleri için hazırlanır ve eliminasyon yöntemi ile vücudun histamin seviyesini artıran besinleri bulmaya yönelik yapılır.

Burada en önemli olan belirlenen süre içerisinde, program dahilinde hazırlanan histamin diyeti kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde histamin salgını yükselten veya histamin yönünden yüksek gıdalardan kesinlikle uzak durmaktır.  

Histamin Diyetinde Yoğurt Yenir mi? 


Mayalanmış ürünler histamini yüksek yiyeceklerdendir. Yoğurt da inek sütünün mayalanması suretiyle yapıldığı için ve histamin diyeti yasaklar arasında sayılmıştır. Bu nedenle histamin diyetinde bulunmaz. 

Histamin Diyetinde Ne Yenmez? 

Histamin Diyetinde Ne Yenmez?


Histamin diyet listesi içesinde bulunmaması gereken yiyecekler, yüksek histamin içeren yiyecekler ve histamini düşük olmasına rağmen histamin salgılanmasına neden olan yiyecekleri aşağıdaki gibi listelemek mümkün.

 Yüksek histamin içeren yiyecekler;

  • Sirke, turşu, yoğurt, ayran,
  • kefir
  • gibi fermente gıdalar,
  • Salam, sosis, sucuk gibi fermente işlem görmüş ürünler,
  • Ekşi maya ve ekşi mayalı ürünler,
  • Soya sosu ve miso gibi fermente soya ürünleri,
  • Patlıcan, ıspanak, domates, balkabağı, bürüksel lahanası, avokado gibi sebzeler,
  • Muz, çilek, kiraz, erik, şeftali, ananas gibi meyveler,
  • Kabuklu deniz ürünleri,
  • Şarap, bira, şampanya gibi fermente alkol ürünleri,
  • Konserve gıdalar, 
  • Kakao, çikolata,
  • Zeytin şeklinde sayılabilir.

Yukarıda sayılan bu yiyecekler histamin diyeti yasaklar arasındadır ve diyet süresince tüketilmemesi gereklidir.

Histamin yönünden düşük, ancak histamin salgılanmasına neden olan yiyecekler:

  • İnek sütü
  • Muz, narenciye gibi bazı meyveler
  • Kuruyemişler
  • Acı biber, tarçın, köri, anason, muskat, karanfil, meyan kökü gibi baharatlar 
  • Koruyucu içeren katkı maddeleri (Bezoat, sülfit, nitrit, glutamat , sorbat, salisat)
  • Az pişmiş yumurta beyazı bu yiyeceklerdendir.

Yukarıda belirtilen gıdaların belirlenen 21 günlük histamin diyeti esnasında en az seviyede tüketilmesi, şayet mümkün ise hiç tüketilmemesi daha doğru olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular 


Histamin Diyeti Nedir?

Histamin intoleransına sahip kişiler tarafından yapılan bir beslenme şeklidir. Kişilerde diamin okisdaz (DAO) enziminin eksikliğinden meydana gelen histamin yüksekliğinin en aza indirilmesi için uygulanan bir diyettir. Histamin yönünden yüksek gıdaların ve histamin salgısını artıran gıdaların belli bir süre tüketilmemesidir.

Histamin Diyeti ile Kilo Verilir mi?

Histamin diyetinin amacı, kişideki semptomları azaltmaktır. Ancak histamini yükselten bazı gıdalardan uzak durarak, dengeli bir beslenme sağlanır ve bunun sonucunda bazı kişilerde kilo kaybı görülebilir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi de kişilerde kilo vermeyi kolaylaştırabilir.

Histamin Diyeti Ne Kadar Süre ile Yapılır?

Histamin diyeti kişinin histamin yönünden yüksek gıdalara karşı duyarlılığı tespit edildiğinde yapılan bir diyet türüdür. Duyarlı olunan histamin yönünden zengin ve histamin salgısını arttıran gıdaların tüketimi engellenerek veya tamamen ortadan kaldırılarak yapılır. Süresi de kişilere göre farklılık gösterir, bu süre 2 veya 6 hafta arasında değişir, genel olarak yapılan 21 gün bir diyet süresidir. Bu süre içerisinde kişileri etkileyen ve günlük yaşamlarını zorlaştıran semptomların hafifletilmesi sağlanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.