Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Rotator Cuff Sendromu Nedir? Rotator Cuff Sendromunun Tedavisi Var Mı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



İnsan anatomisinde omuz ekleminde dört ana kas grubu yer alır. Supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subskapularis olarak adlandırılan bu kas gruplarını oluşturan kas ve tendonların zarar görmesi, kişilerin fiziki hareketlerinin kısıtlanmasına ve aynı zamanda ağrı ya da yanma gibi hislerin meydana gelmesine neden olur. Rotator Cuff sendromu ise omuz ekleminde yer alan bu dört kasın tendonlarının zedelenmesi olarak tanımlanır.

Rotator Cuff Sendromu Nedir?

Rotator Cuff sendromu, omuz kaslarının zedelenmesi ya da yırtılması olarak tanımlanabilir. Bu duruma farklı sorunlar neden olur. Yaralanma ve dejenerasyon ise Rotator Cuff sendromu için başlıca iki ana neden olarak kabul edilir.

Omuz bölgesinde yer alan kas yapıları, kişilerin omuzlarını geniş açılarda hareket ettirebilmesine, ellerini rahat bir şekilde kullanılabilmesine, herhangi bir şeyi taşıyabilmesini ve kaldırabilmesini sağlar. Bu kasların zedelenmesi durumunda ise kişilere ciddi ağrı ve yanma hissi veren sorunlar meydana gelir.

Rotator Cuff sendromu çoğunlukla yaşlı kişilerde gözlemlense de farklı yaş grubundaki kadın ve erkeklerde de meydana gelebilir.

Rotator Cuff Sendromu Belirtileri Neler?

Rotator cuff sendromu genellikle omuz bölgesindeki şiddetli ağrı ile kendini gösterir. İki farklı türe sahip olan bu sendromda tam yırtılma ya da kısmi yırtılma meydana gelebilir. Her iki rahatsızlığın ana nedenleri arasında ise yaralanma, zedelenme ve dejenerasyon yer alır.

Rotator Cuff sendromu belirtileri arasında şunlar yer alır;

  • Kol ve omuz bölgesinde ağrı oluşumu
  • Omuz bölgesinde başlayan ağrının bilek bölgesine kadar inmesi
  • Omuz bölgesinde oluşan zayıflık ve hassasiyetin artış göstermesi
  • Omuz hareketlerinin kısıtlanması
  • Ellerin vücudun arka bölgesine ya da kolların baş bölgesine kaldırılamaması
  • Omuz hareketlerinin gerçekleştirilmesi durumunda zorlanma
  • Omuz hareketlerinin yapılması sırasında bu bölgeden ses gelmesi
  • Ağrının meydana geldiği omuz bölgesinin üzerine yatamamak
  • Omuz bölgesindeki ağrı nedeni ile uyumakta güçlük yaşamak

Rotator Cuff Sendromu Neden Olur?

Rotator Cuff sendromu genel olarak kas yapıları zayıflayan yaşlı bireylerde meydana gelir. Ancak, Rotator Cuff sendromu neden olur sorusunun yanıtı sadece kas zayıflaması olarak kabul edilemez.

Rotator Cuff sendromu nedenleri arasında şunlarda yer alır;

  • Kronikleşen hareketler
  • Aniden yapılan hareketler
  • Spor
  • aktiviteleri ile ilgilenen kişilerde darbeye bağlı olarak
  • Omuz kaslarına aşırı yüklenme

Rotator Cuff Yırtıkları Nasıl Oluşur?

Rotator Cuff sendromu neticesinde meydana gelen yırtılmalar iki farklı alt kategoride incelenir.

Bu kategoriler uzmanlar tarafından şu şekilde açıklanır;

  • Akut Ratator Cuff yırtıkları, herhangi bir fiziksel travma olmadan ortaya çıkar. Bu yırtılma türünde kolun baş seviyesinin üzerine çıkan ve tekrarlanan hareketler önemli rol oynar. Akut yırtıklar genel olarak gençlerde ve sporcularda meydana gelir. Aynı zamanda ev temizliği yapan kadınların, üst kısımlara ulaşmak için gerçekleştirdikleri omuz hareketleri de bu yırtılmalara neden olur.
  • Kronik Ratator Cuff yırtılmaları, sürekli olarak tekrar edilen ve kolun baş hizasına kaldırıldığı hareketler neticesinde meydana gelir. Bu hareketler tendonlarda ilk etapta dejenerasyona neden olur. Daha sonrasında ise yırtılma meydana gelir.

Rotator Cuff Sendromu Egzersizleri Nelerdir?

Rotator Cuff sendromu egzersizleri sayesinde, hasar alan omuz kaslarının onarılması mümkündür. Doktorunuz tarafından fizyoterapi önerildiği taktirde omuz kısmında bulunan bu kasların güçlendirilmesi adına şu egzersizler yapılabilir;

  • Doorway Stretch ismi verilen egzersizin yapılması ile omuz ekleminin içe dönük hareketlerine imkan veren kas grubu harekete geçer. Bu da sendromun iyileşmesi ve o bölgede bulunan kas sisteminin yeniden güçlenmesini sağlar.
  • Side Lying Dumbell External Rotation adı verilen egzersiz hareketlerinin uygulanması, omuz ekleminin dönüş yapabilmesini sağlayan kas sistemlerinin güçlenmesine katkı sağlar.
  • Cable Face Pull egzersizi ise omuzlarda ve dolayısı ile sırt bölgesinde meydana gelen duruş bozukluklarının giderilmesini sağlar. Bu egzersize ait hareketler aynı zamanda Rotator Cuff kaslarının tüm uzantılarının da çalışmasını ve güçlenmesini sağlar. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bu egzersizlerin uzman kişiler tavsiyesi ve uzman kişiler gözetiminde yapılmasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Rotator Cuff Sendromu Kimlerde Olur?

Rotator Cuff sendromu her yaştan kadın ve erkeklerde meydana gelebilir. Özellikle genç kişilerde bu durum herhangi bir travma nedeni ile meydana gelir.

Ancak 40 yaş üstü kişilerde bu sendrom çoğunlukla omuz bölgesinde yer alan kasların ve tendonların yıpranmasına bağlı olarak gelişme gösterir. Bu sınıflandırmanın haricinde sendromun görüldüğü kişiler arasında; voleybol ve tenis oyuncuları ile boyacılık mesleği ile uğraşan kişilerde yer alır.

Rotator Cuff Sendromunun Tedavisi Var mı?

Rotator Cuff sendromu tedavisi bazı durumlarda fizyoterapistlerin önerdiği egzersizler ile gerçekleşir. Bunun için ilk olarak yırtığın nasıl meydana geldiğinin belirlenmesi gerekir.

Aynı zamanda hastanın yaşına, yırtığın meydana geldiği zamanda ve kasta var olan yağlanma miktarı da göz önüne alınır. Cerrahi operasyonlardan önce fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci öncelikli tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Ancak acil durumlar ve fizik tedavinin işe yaramadığı aşamalarda devreye ameliyat seçeneği girer.

Tüm bunların yanı sıra hafif sendromda hastalara ağrı kesici ve ödem sökücü ilaçlar, buz uygulamaları ve bazı esneme hareketlerinin yapılması da önerilebilir. Aynı zamanda gerekli görülmesi halinde farklı ilaç ve enjeksiyon uygulamaları da hekimler tarafından uygulanabilir.

Ratator Cuff Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Ratator Cuff sendromundan şüphelenen kişiler ilk olarak bu sendroma bağlı belirtileri fark eder. Ardından uzman görüşüne başvurulur ve bu aşamada ilk olarak fiziki muayene yapılır.

Ardından uzman hekimler hastadan röntgen ve MR görüntüleri ister. Röntgen çekimleri hastaların kemik yapılarında meydana gelen deformasyonların tespit edilmesinde etkili bir görüntüleme yöntemidir.

MR çekimleri ise kas ve tendon yapılarında meydana gelen deformasyonların ve yırtılmaların net bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Bu nedenle uzman hekimler kesin bir tanı koyabilmek adına hastalardan MR çekimlerini talep eder.

Rotator Cuff Sendromu Ne Kadar Sürede İyileşir?

Bu sendromun iyileşme süreci, meydana gelen deformasyona göre değişiklik gösterir. Yırtılma ya da zedelenme olma durumu da iyileşme sürecinin değişiklik göstermesinde etkilidir.

Aynı zamanda kasların ve tendonların zayıflaması durumunda bu yapıların yeniden güçlendirilmesi de belli bir süre gerektirir. Hafif dereceli olarak tanımlanan durumlarda iyileşme süreci genel olarak 2 ila 4 hafta arasındadır.

Hafif dereceli deformasyonlar genel olarak kendiliğinden iyileşme gösterir. İleri düzeydeki zedelenmeler ve yırtıklar ise fizik tedavi ya da cerrahi operasyonlar gerektirebilir. 

Rotator Cuff Sendromu Kendiliğinden Geçer Mi?

Hafif dereceli olarak tanımlanan sendromlar herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilir. Bu aşamada hasarlı olan omzun dinlendirilmesi ve çok fazla kullanılmaması bu süreci olumlu yönde etkiler. Ancak ileri derece Ratator Cuff sendromuna sahip olunduğu durumlarda tedavi sürecinin aksatılmadan başlatılması gerekir. 

Tedavi sürecine geç kalınması ya da uzmanların belirlemiş olduğu egzersizlerin düzenli olarak yapılmaması, omuzda yer alan deformasyonun daha ileri bir seviyeye geçmesine neden olur.

Aynı zamanda kişinin günlük hareketleri giderek kısıtlanır ve yaşam kalitesi giderek azalır. Tüm bunların yanı sıra tedaviye başlanmaması, vücuttaki diğer uzuvlara daha fazla yük binmesine neden olur. Bu durumda da istenmeyen yeni sorunlar kendini göstermeye başlar.

Genel olarak bu sendroma ait iyileşme süreci durumun çok ciddi olmadığı koşullarda geçerlidir. Aksi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması ve gerekli tedaviye en kısa sürede başlanması gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.