Brugada sendromu ani ölümler ile sonuçlanan bir rahatsızlık türüdür. Sendrom ilk kez 1992 senesinde Pedro Brugada ve kardeşi Josep Brugada tarafından keşfedilmiştir. Brugada sendromunu keşfeden kardeşler, bu sendroma kendi soyadlarını vermiştir. Kalpte meydana gelen elektriksel uyarıların iletilmesi ile oluşan bu rahatsızlık, kalbin aniden durmasına yol açar. Bu sendrom kişilerin atak geçirmesine de sebebiyet verir. Geçirilen ataklar endişe verici seviyelere ulaşabilir.
Brugada sendromu oldukça zor anlaşılan bir kalp rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık sebebi ile nedeni bilinmeyen ölümler meydana gelebilir. Birçok kişi Brugada sendromu belirtileri nelerdir bilmiyor. Bunun nedenlerinden birisi de hastalığın belirtilerinin az olmasıdır.
Uzmanları vefat eden bireylerin ise genç yaşlardaki kişiler olduğunu belirtir. Brugada sendromu kardiversiyon yani şoklama işlemi sonrasında da meydana gelebilir.
Kalp ritim bozukluğu olan kişiler ya da kendisinde bu sendrom olup olmadığını merak edenlerin öncelikle belirtileri bilmesi gerekir. Brugada sendromu belirtileri arasında ilk sırada baş dönmesi ve nefes darlığı yer alır. Nefes darlığı özellikle geceleri meydana geliyorsa daha da risklidir. Bunun haricinde ise kalp problemlerinin ortaya çıkması da belirtiler arasında yer alır.
Kalbin normalden hızlı atmaya başlaması ya da kalp atışında ritim bozukluğu olması Brugada sendromunun belirtileri arasında yer alır. Genetik olarak da meydana gelebilecek olan bu rahatsızlıkta kişinin aile geçmişini de göz önünde bulundurmak gerekir. Kişinin ailesinde ya da akrabalarında 45 yaşından önce ani bir şekilde hayatını kaybeden birileri bulunuyorsa mutlaka gen testi yapılmalıdır.
Brugada sendromu tedavisi için hastaların defibrilatör kullanması gerekir. Defibrilatör, kalpte oluşan ritim bozukluğunun düzene sokulmasına yardımcı olur. Brugada sendromu genellikle kalp ritim bozukluğu ile birlikte meydana gelir.
Defibrilatörler ya da kullanılabilecek diğer tıbbi ürünler uzman doktorlar tarafından kalbe yerleştirilir. Bu şekilde hastalığın ölümcül sonuçlarından kaçınmak mümkün hale gelir.
Brugada sendromu ile ilgili bazı testler yapılarak bu sendroma sahip olunup olunmadığı hakkında bilgi edinmek mümkün. Brugada sendromu testi, ajmalin testi olarak da bilinir.
Testin yapılabilmesi için öncelikle hastaya damar yolu açılır. Damar yolu açıldıktan sonra ise hasta EKG cihazına bağlanır. Açılan damar yolundan hastaya ajmalin ilacı enjekte edilir. İlaçlı EKG işlemi belirli aralıklarda tekrarlanır. Böylelikle Brugada sendromu testi yapılmış olur. Bu test sonuçları doğrultusunda kişide Brugada sendromu olup olmadığı anlaşılır.
Brugada sendromu neden olur, sorusu özellikle kalp ritim bozukluğu olan kişilerin araştırdığı bir sorudur. Bu rahatsızlığın oluşumunda yer alan en büyük etkenlerden birisi gen aktarımıdır. Gen testi yaptırmak bu yüzden büyük önem taşır. Sadece bu rahatsızlık için değil genetik olarak aktarılabilecek bütün rahatsızlıkları öğrenmek için test yaptırmak gerekir.
Bu sendrom genetik olarak aktarılabileceği gibi farklı sebeplerden dolayı da oluşabilir. Bazı bağımlılık yapabilen reçeteli ilaçlar ve uyuşturucu madde kullanımları bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Vücutta yer alan elektrolitlerde meydana gelen dengesizlikler de Brugada sendromunun oluşmasına sebebiyet verir.
Kalsiyum yüksekliği, kalsiyum düşüklüğü ya da hipotermi gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin doktora görünmesi gerekir. Bu gibi rahatsızlıklar Brugada sendromu oluşumuna yol açabilir. Brugada sendromu belirtileri arasında yer alan bu rahatsızlıklar ile hastaneye gidildiği takdirde rahatsızlığın teşhis edilmesi kolaylaşır.
İskemi de sendroma sebep olacak rahatsızlıklardan birisi olarak bilinir. İskemi, kanlanma eksikliğidir. Bu rahatsızlığın sebeplerinden en önemlisi ise sigara kullanımıdır.
Kalsiyum düşüklüğü yani diğer bir ismi ile hiperkalsemi bazı semptomlar ile ortaya çıkar. Brugada sendromuna sahip olduğunu düşünen kişilerin öncelikle kalsiyum değerlerini ölçtürmesi gerekir. Hiperkalsemi rahatsızlığından dolayı ortaya çıkabilecek problemler;
Kalsiyum yüksekliğinin yani hiparkalseminin de belirtilerini bilmek gerekir. Belirtiler arasında;
Brugada sendromu tedavisi bulunan rahatsızlık türlerinden biri olarak bilinir. Yapılan testler sonucunda bu sendroma sahip olduğu belirlenen kişiler öncelikle ilaç tedavisine başlatılır. İlaç tedavisi genellikle düzüş riske sahip hastalar için tercih edilir.
İlaç tedavisinin fayda etmediği durumlarda ise kateter ablasyon ile tedaviye devam edilir. Kateter ablasyon, radyofrekans enerjisi ile kalpteki sorunların çözülmesine yardımcı olur.
Hastalığın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem ise defibrilatör kullanımıdır. Kalbe yerleştirilen bu cihaz sayesinde kişinin kalbi durduğu zaman elektroşok uygulanır. Kalp durması genellikle uyku esnasında gerçekleşir. Defibrilatör kullanımı sayesinde oluşabilecek ani ölümlerin önüne geçilir.
Brugada sendromuna sahip olan kişiler çoğu zaman ataklar ve nöbetler geçirir. Bu atakların artmasına sebep olan unsurlar arasında özellikle aşırı alkol tüketimi yer alır.
Ayrıca kişinin ateşlendiği zaman ilaç kullanmaması da atakları tetikleyecektir. Uyuşturucu madde kullanımı ve bazı ilaçlar da Brugada sendromuna sahip olan kişilerin atak geçirmesine sebep olur.
Bazı ilaçlar kalp ritmini arttırır bu yüzden her ilacı kullanmamak gerekir. Özellikle reçetesiz olarak satın alınan ilaçların içeriğine dikkat etmek gerekir.
Brugada sendromu farklı risk gruplarına ayrılır. Düşük risk grubunda yer alan kişiler genellikle erken teşhis edilmiş ve hastalığın başındayken ilaç tedavisine başlanmıştır.
Bunun dışında orta risk grubu ve yüksek risk grubu da bulunur. Sendroma sahip olan kişilerin yüksek risk grubuna dahil olduğunu gösteren bası belirtiler vardır. Bu belirtiler; ani kalp durması yaşanmış olması, kişinin sık sık bayılıyor olması ve geçmişinde kalp problemi yaşamış olması olarak bilinir.
Sendromun; yaşa, cinsiyete ve ırka göre değiştiğine dair bazı bulgular mevcut. Bu bulgulara göre erkeklerin sendroma yakalanma riski kadınlara oranla daha yüksektir.
Brugada sendromu genellikle genç yaşlarda daha sık rastlanan bir rahatsızlık olarak görülür. Bu sendromun özellikle Asya kökenli kişilerde daha sık ortaya çıktığı da yapılan araştırmalar arasında yer alır.
Bireyin akrabalarında ya da diğer aile bireylerinde Brugada sendromu bulunuyorsa, kişinin de bu sendroma yakalanma olasılığı yüksektir. Bu rahatsızlık özellikle genetik aktarım sayesinde ortaya çıkar.
Sendroma yakalanmamak için yapılabilecek en önemli şeylerden birisi kalp sağlığına dikkat etmektir. Aynı zamanda sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerden de uzak durmak gerekir. Alkol tüketimini ise minimum seviyeye indirmek bireyler için önem taşır.
Kalp sağlığını korumak için; yağ tüketimini azaltmak, bol sebze ve meyve tüketmek, balık tüketimini arttırmak ve aşırı tatlı tüketiminden uzak durmak gerekir. Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen ise genetik faktörlere dayanarak sendroma yakalanma riski bulunur. Bu nedenle anne ve baba adaylarının gen testini çocuk sahibi olmadan yaptırmaları hayati önem taşır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.