Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ West Sendromu Nedir? West Sendromu Tedavisi Var Mı?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



West sendromu nedir sorusuna verilecek en kısa yanıt nörolojik bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Genel olarak epilepsi hastası olan küçük çocuklarda görülen west sendromu, infantil spazm olarak da bilinir.

Nörolojik etkileri ile kendini gösteren bu sendromun teşhisinin konulması bazı durumlarda oldukça zor olabilir. Bunun nedeni hastalığın belirtileri arasında yer alan nöbetlerin ilk başlarda bir ila iki saniye kadar kendini göstermesidir. Bu aşamada ebeveynlerin çocuklarını videoya alabilmesi ve uzman hekimlere bu kayıtları göstermesi büyük bir önem taşır.

West Sendromu Neden Meydana Gelir?

West sendromu nedir ve neden meydana gelir soruları anne karnındaki sürece götürür bizi. West sendromu iyileşenler gerekli görülen tedavi yöntemi ya da direkt ameliyat ile sağlığına kavuşur.

Tamamen nörolojik bir sorun olan bu sendrom; bebeğin anne karnında olduğu süreçte, doğum sırasında ya da doğumdan hemen sonra meydana gelebilir. Beyinde oluşan hasar nedeni ile meydana gelen sendromun belirtilerinin erkenden fark edilmesi, bebeklerin tedaviye yanıt verebilmesi adına büyük bir öneme sahiptir.

Bebeklerin fiziksel ve nörolojik tepkilerinin yakından takip edilmesi, meydana gelen değişikliklerin saptanması ve bunların en kısa sürede hekimlere bildirilmesi gerekir. Bu aşamada özellikle epilepsi tanısı konulan bebeklerin ebeveynlerinin daha dikkatli olması gerekir. Nitekim bu semptom, epilepsi hastası bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.

West Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre erkek çocuklarda daha sık karşılaşılan bu rahatsızlık genel olarak küçük yaşlardaki çocuklarda ortaya çıkar. Epilepsi hastası olan ve 10 yaşın altında olan çocuklarda meydana gelebilen rahatsızlığım görülme oranı ise %0,002 olarak belirtilir.

West sendromu belirtileri ise şu şekilde sıralanır;

  • Bebeklerin uykuya dalma sürecinde aniden sıçraması
  • Bebeklerin uykuya dalma sırasında başlarını karnın üzerine doğru bükmesi ve kollarını iki yana açması
  • Kafa çevrelerinin küçük olması
  • Konuşmaya geç başlama
  • Yürüme yaşına gelmesine rağmen bu fiziki aktiviteyi yerine getirememesi ya da geç getirmesi
  • Hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimde gecikmenin meydana gelmesi ya da gelişmede gerilemenin meydana gelmesi
  • Sendrom nedeni ile meydana gelen nöbetlerde bebeklerin ağlaması

West Sendromunun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde tespit edilen belirtiler bu sendromun habercisi olabilir. Bu nedenle anne ve babaların en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir. Bu aşamada bebeklere yapılacak olan muayenenin içeriği ilk olarak fiziksel testlere sahiptir.

Fiziksel ve psikolojik muayenenin ardından elektroensefalografi yani beyin çizelgesi yöntemi uygulanır. EEG olarak bilinen bu test, bebek uyurken ya da uyanıkken yapılabilir.

EEG neticesinde beyin dalgalarında normal olmayan bir tablo ile karşılaşılması durumunda ilgili sendromun varlığı gündeme gelir. Uzman hekimlerin tanı koymasının ardından ise sıra tedavi yönteminin belirlenmesine gelir.

West Sendromu Tedavisi Mümkün Müdür?

West sendromu ne demek sorusunun yanıtı olarak nörolojik sorunlar gösterilir. West sendromu tedavisi ise bu rahatsızlığın erken fark edilmesi ile mümkündür. Bu sendrom için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu aşamada en zor olan kısım ise teşhisin konulma aşamasıdır.

West sendromu tedavisinde ilaç kullanımları tercih edilebildiği gibi ameliyatta bir diğer seçenek olabilir. B6 vitamini, prednisone ve benzodiazepin bu tedavi aşamasında kullanılabilen içerikler arasında yer alır.

İlaç tedavisi için kişilerin mutlaka ilk olarak nöroloji uzmanlarına başvurması gerekir. Aynı zamanda uzmanların ilgili hastalık için kesin bir tanı koyması da gerekir. İlaç ile tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ise devreye beyin cerrahları girer. Beyin cerrahları tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyonlarda, beynin nöbetlere neden olan kısımları beyin yapısından çıkartılır. Gerçekleştirilen bu operasyona ise fokal kortikal rezeksiyon adı verilir.

İlaç ve ameliyat tedavisinin yanı sıra bitkisel tedavilerde bu süreçte uygun görülebilir. Uzmanların önerdiği ketojenik diyetler ile çocukların vücut özelliklerine göre beslenmesi sağlanır. Bu aşamada karbonhidrat alımı tamamen kesilir. Uzman doktorların önerdiği ölçülerde protein ve yağ içeriğine sahip olan besinler çocukların beslenme programına dahil edilir.

Erken evrede fark edilen bu rahatsızlık, uzman hekimlerin önerdiği uygun tedavi yöntemi ile tamamen ortadan kaldırılabilir. Erken teşhis ve tedavi sayesinde West sendromu iyileşenler sağlıklı bir yaşam sürecine devam edebilir. Geç yaşlarda fark edilmesi durumunda ise bu sendromun tedavi süreci daha zor bir hal alır.

West Sendromu Kendiliğinden Geçer mi?

Sendromun erken teşhisi ile bebeklerin tedaviye olumlu yanıt verme ihtimali oldukça yüksektir. Ancak bebeklerde meydana gelen anormalliklerin fark edilmemesi ya da doğru teşhisin konulmaması gibi durumlarda bu rahatsızlığın kendine kendine geçmesinden söz etmek pek mümkün değildir.

Bu nedenle west sendromu kaç yıl yaşar sorusuna net bir cevap vermek doğru olmamakla beraber yapılan araştırmalar, çocukların bu hastalık nedeni ile erken yaşta hayatını kaybettiğini de ortaya çıkartır.

Bu hastalığın tedavi edilmemesi, çocuklarda zeka geriliğine neden olabileceği gibi aynı zamanda istenmeyen ölümcül sonuçların meydana gelmesine neden olabilir.

West Sendromunu Engellemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

West sendromu ile bebeklerin dünyaya gelmemesi, anne karnında bebeklerin en iyi şekilde korunabilmesi adına kadınların gebelik sürecinde dikkat edebileceği bazı noktalar bulunur. Bu rahatsızlığın meydana gelmemesi için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hem gebelik döneminde hem de gebelik sonrası dönemde radyasyondan mümkün olduğunca uzak durmak
  • Gebelik sürecinde radyasyon yayan cep telefonu kullanımlarını minimum düzeye indirmek
  • Hamile kalmaya karar verdikten sonra ve tüm hamilelik dönemi boyunca uyuşturucu, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak
  • Bebeğin ve anne adayının sağlıklı besinlerle beslenmesini sağlamak
  • Gebelik döneminde bol su tüketimine dikkat etmek
  • Genel olarak asitli besin maddelerinden uzak durmak
  • C vitamini bakımından yüksek içeriğe sahip olan portakal, limon ve diğer turunçgillerin yeteri düzeyde tüketilmesine özen göstermek

West Sendromu ve Epilepsi Aynı Hastalık mıdır?

Farklı türlere sahip olan West sendromu ilk olarak 1841 yılında Dr. West tarafından teşhis edilmiş ve tanımlanmıştır. Bu nedenle hastalığın adı da Dr. West'ten gelir. İlk kez bebeklik döneminde görülen bu sendrom, epilepsi yani sara türü olarak da bilinmektedir.

Semptomik tip, idiyopatik tip ve kriptojenik tip ise bu sendromun bilinen türleridir. Kriptojenik tip, sendrom tipleri arasında görülme sıklığı en fazla olan tip olarak bilinir. Bu durum hastalığa dair bir nedenin bulunamaması ancak yine de bir nedenden şüphelenilmesi halinde tanı olarak bebeklere konulur. 

Bazı durumlarda West sendromu genetik nedenlerden dolayı bebeklerde meydana gelebildiği gibi tamamen dış etmenlere bağlı olarak da gelişme gösterebilir. Bu aşamada anne ve baba adaylarının gerekli kontrolleri ve testleri yaptırması, gebelik sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlara uyması ve en önemlisi ise uzman hekimlerin önerilerini yerine getirmesi hayati önem taşır.

Sıkça Sorulan Sorular 

West Sendromu Nedir?

West sendromu, epilepsi hastalığına sahip olan çocuklarda meydana gelen nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ilk belirtileri arasında bebeklerde aralıklarla meydana gelen ataklar yer alır.

Sendroma ait belirtilerin erken evrede fark edilmesi ise bebeklerin ileride sağlıklı bireyler olarak hayatlarına devam edebilmesi bakımından büyük bir öneme sahiptir.

West Sendromu Kök Hücre Tedavisi Nedir? 

West sendromu çevresel faktörlere bağlı olarak gelişme gösterebildiği gibi genetik faktörler nedeni ile de meydana gelebilir. Bu aşamada kök hücre tedavisi yöntemi ile bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması da bir seçenek olarak uzmanlar tarafından değerlendirilebilir.

Bir epilepsi türü olan West sendromu, meydana geldiği türüne göre değerlendirildikten sonra gerekli tedavi aşamasına geçilebilir.

West Sendromu Engellenebilir mi?

Çoğunlukla kendiliğinden gelişen bir rahatsızlık olan West sendromu bu gibi durumlarda engellenemez. Ancak gebelik öncesinde, gebelik sırasında ve doğum ile doğum sonrası süreçlerde çevresel faktörlere dikkat ederek bu durumun meydana gelmesi engellenebilir.

Bu tamamen anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gereken unsurları bilmesi ve süreci tamamen bu unsurlara entegre etmesi ile olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.