Ağız ve diş bakımına özen gösterilmemesi dişlerin çürümesi ile sonuçlanabilir. Çürüyen dişler zamanla kişide sıcak-soğuk yiyecek tüketiminde hassasiyet, ağrı ve kötü ağız kokusuna neden olabilir. Bu şikayetleri iyileştirebilmek için uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Bunlardan biri de dolgudur. Dolgu dişteki boşlukların doldurulması ile yapılır.
Dolgunun altın, amalgam, porselen gibi birden fazla türü bulunur. Amalgam, dolgu alaşımın civa ile karıştırılması ile elde edilir. Güçlü ve uzun süre kalıcı olmasının yanı sıra düşük maliyetli olması sıklıkla tercih edilmesinin nedenlerindendir.
Ağız ve hijyen sağlığına dikkat edilmediği, çok şekerli gıdaların tüketildiği durumlarda artan bakteriler dişte asit oluşumuna ve diş yüzeyindeki mineralleri çözerek çürük oluşumuna neden olabilir. Bu durumda uygulanan birkaç tedavi seçeneği bulunur, bunlardan biri de dolgudur.
Diş dolguları, diş mineral kaybının onarılmasını ve yapay etkilerle dişin sağlıklı haline getirilmesini amaçlar. Diş çürüklerinde yoğun olarak tercih edilmekle birlikte dişte çatlak veya kırık meydana geldiğine de boşluğu kapatmak amacıyla uygulanabilir. Dolgular kullanıldığı malzemeye göre birbirinden ayrılır. Altın, porselen, amalgam gibi malzemelerden yapılmış olabilir. Hepsinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları bulunur. Örneğin altın daha uzun süre dayansa da diğerlerine göre pahalı ve görsel olarak dikkat çekmesi nedeniyle herkes tarafından tercih edilemeyebilir. Diş hekiminiz tedavinizi planlarken hangi dolgunun sizin için daha uygun olduğuna karar verecektir.
Amalgam dolgu, dişin çürümesi ile meydana gelen boşlukları doldurmak için kullanılan bir diş dolgusudur ve bir tür karışımdır. Bu karışımın içerisinde civa, gümüş, kalay ve bakır bulunur. Ağırlığının yaklaşık olarak yarısı elementel civadan oluşur. Tercih edilen civa kimyasal özellikleri nedeniyle diğer malzemeler (gümüş, bakır ve kalay) ile reaksiyona girer ve birbirine bağlanarak amalgamı oluşturur. Amalgam dolgular renk benzerliği nedeniyle gümüş dolgu olarak da bilinir. Ancak bu ifade dolgunun tamamen gümüşten oluştuğu anlamını verdiği için çok da doğru bir kullanım değildir.
Tüm dolgularda olduğu gibi amalgam dolgu yerleştirilmeden önce çürük olan bölge temizlenir. Ardından dolguya uygun olacak şekilde diş boşluğu şekillendirilir. Diş hekimi uygun koşullar altında, kapsüllenmiş toz formunda bulunan hazır alaşımı sıvı formdaki civa ile karıştırarak amalgam macun elde eder. Hazırlanan yumuşak amalgam önceden oyulmuş diş boşluğuna yerleştirilir. Gerekli şekillendirmeler yapıldıktan sonra dolgu hızla sertleşmeye başlar ve en sonunda sağlam sert bir yapı oluşturur.
Dolgunun birden fazla türü bulunur. Her dolgunun birtakım avantaj ve dezavantajları bulunabilir. Diş hekiminiz tüm bunları göz önünde bulundurarak sizin için uygun olan tedaviyi uygulayacaktır. Amalgam dolgunun avantajları şunlardır:
Amalgam uzun yıllardır diş hekimleri tarafından dolgu tedavisinde kullanılır. Günümüzde de en çok kullanılan dolgu türlerinden biridir. Diş hekimleri tarafından çoğunlukla daha ciddi boyutlardaki çürüklerde tercih edilir. Amalgam dolgunun şu ana kadar sağlık üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi olmasa da içeriğindeki civa bazı soru işaretlerine neden olabilir. Amalgam dolgunun dezavantajları şunlardır:
Sağlıklı bir insanın amalgam dolgudan zehirlenmesi pek mümkün olmasa da civa zehirlenmesi sonucunda görülen bazı belirtiler şunlardır:
Amalgam dolgu günümüzde yaygın olarak tercih edilir. Sert yapısı sayesinde kalıcıdır ve uzun süre kullanılabilir. Çoğunlukla daha büyük boyuttaki çürüklerin tedavisinde kullanılır. Bu nedenle amalgam dolgu sökümü aslında pek de önerilen bir durum değildir. Aksi takdirde daha büyük bir boşluk oluşabilir.
Amalgam dolgu sökümü uygulaması SMART (Güvenli Cıva Amalgam Çıkarma Tekniği) protokolü olarak bilinir. Bu protokol söküm sırasında açığa çıkan civa gazına maruziyeti en aza indirmek için gerekli güvenlik önlemlerine uymayı içerir. Bunun yanı sıra hekim için özel ve gerekli ekipman ile hasta için koruyucu önlük temin edilir. İşlem özel hava filtreleme ekipmanına sahip bir odada gerçekleştirilir. Amalgam dolgu sökümü, diş hekiminin detaylı muayene ve değerlendirmeleri sonrası uygun gördüğü nadir durumlarda uygulanır.
Amalgam dolgunun yarısı civadan oluşurken kalan yarısı gümüş, kalay ve bakır elementlerinin toz halinden meydana gelir. Toz halindeki alaşım civa ile birleşerek sert ve dayanıklı bir dolgu yapısını meydana getirir. Bu nedenle istenilen sertlikteki maddenin oluşumu için karışıma civa eklenmesi şarttır. Oda sıcaklığında alaşım ile iyi bağlanan bir sıvı olması civanın tercih edilmesinin bir nedenidir.
Dolgu türleri arasında birinin diğerine göre farklı avantaj ve dezavantajları bulunabilir. Amalgam dolgu, uzun zamandır uygulanması ve güçlü yapısına rağmen düşük maliyetli olması ile iyi bir seçenek olabilir. Ancak içerisinde bulunan elementel civanın uygulanma sırasında solunum yolu ile vücuda alınması birtakım soru işaretleri oluşturabilir. Ancak bu miktarda civanın şimdiye kadar popülasyonun genelinde bir sağlık sorununa neden olduğuna rastlanmamıştır. Ancak küçük çocuklar ile emziren ve gebe kadınlarda amalgam dolgu hekim kararına bırakılır.
Amalgam dolgu günümüzde diş hekimlerinin de sık tercih ettiği diş dolgularından biridir. Eğer yakın zamanda diş ağrısı veya hassasiyeti yaşadıysanız diş hekimine başvurmanızda fayda vardır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.