Lifli yapıya sahip olan pırasa, bünyesinde bulundurduğu mineraller ve vitaminlerle bütünleşmiş bir sebzedir. Özellikle zeytinyağlı yemek olarak tüketilen sebze; omlet çeşitlerinde, çorbalarda ve salatalarda da kullanılır.
Allium familyasından olan pırasa, beyaz uzun sapı ve yeşil uzun keskin yapraklara sahiptir. Tarih boyunca çeşitli kültürlerde besleyici ve lezzetli bir sebze olarak değer kazanan pırasanın kökeninin Akdeniz ve Ortadoğu olduğu tahmin edilir. Günümüzde de sağlıklı diyetlerin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkar. Dört mevsim yetişebilen pırasanın en verimli olduğu zaman sonbahar ve kış aylarıdır. Hasat edilip temizlenerek kurutulduktan sonra doğrudan kullanılabilirliği açısından pratiktir. Yüksek besin değerine sahip olan sebze ne kadar taze ise tadı ve dokusu da o kadar güzel olur. Taze pırasa çiğ tariflerde tüketime daha uygundur. Pırasa yeşil soğana çok benzeyebilir fakat çok daha hafif olması açısından soğangillerin en yumuşak üyesidir.
Besleyici bir sebze olarak bilinen pırasanın sağlığa çeşitli yararları vardır. İşte pırasanın bazı mevcut yararları:
Bu yararlar, pırasanın dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketildiğinde ortaya çıkabilir. Ancak, bireylerin özel sağlık durumlarına ve ihtiyaçlarına göre beslenmelerini düzenlemeleri önemlidir.
Pırasa vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynayan vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. Yorgunluğun ve bitkinliğin azaltılmasına, kemik sağlığının korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
100 gr çiğ pırasa şunları içerir:
Besin değerleri, yetiştirme koşulları, hasat zamanı ve pek çok faktöre göre değişebilir, bu nedenle bu değerler genel bir referanstır.
Pırasa farklı şekillerde kullanılabilir. İşte bazı tüketim çeşitleri:
Bu basit tarifler, pırasayı günlük yemeklerinize eklemenin kolay yollarıdır.
Pırasa tüketimde olaşabilecek bazı potansiyel yan etkiler ve zararlar:
Pırasa hakkında sık sık merak edilenleri aşağıda bulabilirsiniz.
Diğer birçok sebze gibi pırasa da çiğ olarak tüketilebilir. Çiğ şekilde salatalara eklenebilir, diğer sebzelerle karıştırılabilir. Pırasayı, tüketmeye yakın doğramaya özen göstermeniz oksidasyona uğrayıp kararmasını engelleyebilir. Çiğ pırasa gevrek ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Pırasayı çiğ tüketmek, içerdiği C vitamini gibi besin maddelerinin daha iyi korunmasına yardımcı olabilir, çünkü bazı vitaminler pişirme işlemi sırasında kaybolabilir. Taze pırasa, salataların yanı sıra sandviçlerde, dürümlerde, sebze dip sosları ve mezelerinde de kullanılabilir. Kreatif yemek tarifleri ile çiğ pırasayı kullanmak, sağlıklı ve lezzetli bir diyetin keyfini çıkarmaya yardımcı olabilir.
Pırasanın dış katmanları çıkarılır, topraklı kısımları iyice yıkanır. Uzunlamasına kesilir ve ardından dilimlenir. İstenilen boyutta doğranabilir.
Pişmiş pırasa, besin değeri açısından çiğ pırasaya oranla daha zengindir. Yumuşak ve kendine özgü bir aromaya sahiptir. Pişirme işlemi hücre duvarlarını parçaladığı için lif emilimini kolaylaştırır. Aynı zamanda pırasanın doğal lezzetini ortaya çıkarır ve yemeklere hoş bir tat katabilir. Pişmiş, pırasa içeren yemekler daha çekici hale gelir. Bu da çeşitli sağlıklı yemekleri tüketme motivasyonunu artırabilir.
Pırasanın filizlenmiş tohumları, yemeklerinize lezzet katacaktır. Filizlenmiş pırasa tohumu tüketimi; güçlü idrar söktürücü, detoks yapıcı ve antioksidan özellikleri vardır. Pırasanın tohumlarının filizlenmiş yeşillikleri, B6 vitamini de dahil olmak üzere faydalı besinlerle doludur. C vitamini varlığı nedeniyle pırasa tohumu filizleri yerseniz bağışıklık sisteminiz fayda görür. Pırasa, içeriğinde bulundurduğu flotlarla iyi bir yiyecek seçeneği haline gelir. B6 düzeyinizi dengede tutmak istiyorsanız, çiğ filiz olarak yemek iyi ve sağlıklı bir yöntemdir.
Pırasa kökünün yapısı çok yoğundur ve saçaklıdır. Toprağa dik olarak gelişen kökler yanlara doğru uzama eğilimi göstermezler.Pırasanın köklerinin yenilmesi yaygın olmasa da çok lezzetli ve besleyicidir. Üstelik pırasa kökleri, kabızlığı önlemek ve tedavi etmek için bağırsak hareketliliğini destekleyebilir. Pişmiş pırasanın köklerinin iştah açıcı olduğunu, irin kanamasını durdurduğunu ve karın ağrısını tedavi ettiğİ belirtilmiştir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.