Liken planus ağız mukozası, dil, koltuk altı, bacak, el, kafa derisi gibi daha birçok yapıda meydana gelen; kaşıntılı, genellikle kırmızı-mor lezyonlarla seyreden bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle estetik görünümde bozukluk ve kaşıntı gibi hafif semptomlarla seyredebilirken kanserle ilişkili olabileceğine dair bazı araştırmalar mevcuttur. Liken planusun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber otoimmün faktörlerin rol aldığı düşünülmektedir.
Liken planusun kelime kökü Yunanca ve Latince’ye dayanmaktadır.“Liken” Yunanca bir mantar türünü ifade ederken “Planus” düzlem, plaka manasına gelir. Liken planus vücudun birçok bölgesinde tutulumu olan kaşıntılı, kızarıklıklarla seyreden bazen papül veya bül oluşumu gösteren bir deri hastalığıdır. Estetik görünüm açısından kolaylıkla fark edilebilen ve kişi için rahatsız edici olan hastalık, akut veya kronik olabilmektedir. En çok ağız içi dokuda oluşmaktadır. İnflamatuar bir hastalıktır ve otoimmünite kaynaklı oluştuğu düşünülmektedir. Bulaşıcı olmayan bu hastalık kendi kendine geçebilir fakat ileri vakalarda profesyonel yardım gerektirir.
Liken planus vücudun birçok ekstremitesinde ve dokusunda yayılış gösterebilmektedir. Lezyonlar Liken planusun oluştuğu yerin özelliklerine göre renk, şekil ve yapı değişikliği göstermektedir. belirtiler zaman zaman gerileyebilir veya artışa geçebilir. Liken planusun bilinen belirtileri şunlardır:
Liken planusun toplumda görülme sıklığının yaklaşık olarak %1 olduğu düşünülmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda ortaya çıkmaktadır. Yani cinsiyetle ilişkili bir hastalık değildir. çocuklarda nadiren ortaya çıkmakla birlikte her yaş grubunda görülebilir. Sıklıkla 30 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkmaktadır.
Liken planusa neden olan faktörler tam olarak belirlenememiştir. Ancak bu konuda bazı teoriler mevcuttur. Liken planusa sebep olan faktörler şunlardır: Viral hastalıklar, antibiyotikler, sıtma ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkileri, alerjenlere sık temas, kimyasal ajanlar, travma veya duygusal stres.
Liken planus türleri cilt üzerindeki oluşumların şekilsel yapısına, ortaya çıktığı anatomik bölgeye ve yapısal özelliğine göre sınıflandırılmıştır. Liken planus türleri şunlardır:
Şekline Göre:
Ortaya Çıktığı Anatomik Bölgeye Göre:
Yapısal Özelliğine Göre:
Liken planusun belirgin ve ayırt edici bir görünümü vardır bu sebeple sağlık profesyonelleri tarafından kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Tnı genellikle hastadan alınan bilgiler ve muayene yoluyla koyulmaktadır. Liken planus bazı ilaçların etkisiyle ortaya çıkabilen bir hastalık olduğundan doktora kullanılan ilaçların bilgisi de verilmelidir. Muayene esnasında saçlar, ağız içi mukozası cilt, ekstremiteler, göz kapağı dikkatle kontrol edilir. Ağız içi ve genital organlarda liken planusun genel rengi olan kırmızı yerine beyaz oluşumlar aranmalıdır. Liken planus tanısında kullanılan testler ise şunlardrı:
Hafif seyreden Liken planus kendiliğinden geçebileceği gibi ağır ve geniş bir alanda görülen liken planus ise doğru bir tedavi protokolü uygulanmasını gerektirmektedir. Liken planus tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır:
Hastalık uygun tedaviyle iyileşse veya gerilese dahi tekrarlama ihtimali vardır. Nüksler gösteren bir hastalıktır.
Liken planus otoimmün kaynaklı bir hastalık olması ve enfeksiyonel olmaması sebebiyle bulaşıcı değildir.
Eğer kendinizde Liken planus başlangıcı olduğundan şüpheleniyor iseniz hastanelerin dermatoloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir.
Liken planus kesin çözümü olmayan özellikle kronik ise yaşam kalitesini oldukça etkileyen kaşıntılı ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Eğer kendinizde Liken planus semptomlarının birini veya birkaçını gözlemliyor iseniz sağlık kuruluşlarının dermatoloji bölümlerine başvurarak uygun tedavi yöntemiyle hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Liken planusta lezyonların olduğu bölgenin bakım ve hijyeni hastalığın tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu konuda gerekli bilgiler sağlanmalı, uygulanmalı ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.