Duygudurum bozuklukları yaygın görülen psikiyatrik bozukluklar arasında yer almaktadır. Geçmiş zamanlarda “duygulanım bozuklukları” şeklinde tanımlanmıştır. Ancak “duygulanım” ve “duygudurum” sözcüklerinin farklı anlamlara geldiği tespit edildikten sonra “duygudurum” sözcüğünün kullanılması daha uygun bulunmuştur.
Duygulanım kişinin anılara, gelişen olaylara, fikirlere; öfke, mutluluk, üzüntü gibi duygusal geri dönüşler verebilme durumu olarak tanımlanabilir. Duyguların, gözlenebilen ve anlık dışavurumudur. Dışavurum söz, jest ve mimikler aracılığı ile yapılabilir. Duygudurum ise kişinin belli bir süre zarfında belli bir duygulanım içerisinde kalma halidir. Kişinin durumu başkaları tarafından fark edilebilir ya da kişi kendi durumunu kendi izah edebilir. Bu durum genellikle sık rastlanan ve kalıcı bir durumdur. Bir benzetme yapılacak olursa; duygulanım anlık bir sahne iken, duygudurum filmin genel atmosferi şeklindedir.
Duygudurum bozukluğu kişinin enerji seviyesini, sosyal yaşantısını, duygusal durumunu ve karar verme süreçlerini etkileyebilen psikolojik bir sağlık problemidir. Duygudurum bozuklukları iki farklı ana başlık altında değerlendirilmektedir. Bunlar “majör depresif bozukluk” ve “bipolar bozukluk” şeklindedir. Bu iki bozuklukta gözlenen klinik tablolar mani ve depresyon halidir. Kişinin durumu bu klinik tablolara göre belirlenir. Depresyon, kişinin derin bir üzüntü halinde bulunması, günlük aktiviteleri sırasında yavaşlama, isteksizlik, değersiz ve yetersiz hissetme hali şeklinde tanımlanabilir. Mani ise bazı duyguların etkisi altındayken verilen aşırı reaksiyonlardır. Bu duygular; neşe, coşku, mutluluk, öfke ve üzüntü olabilir. Kişi mani halindeyken hareketlerinde hızlanma, düşünce ve konuşma hızında artış yaşanabilir.
Duygudurum bozukluğu birçok etkenden kaynaklı meydana gelebilir. Temel olarak bu nedenler biyolojik ve psikososyal olarak ikiye ayrılabilir. Bunlar tek başına ya da birbirlerini etkileyerek hastalık etkeni haline gelebilir. Duygudurum bozukluğu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Duygudurum bozuklukları birçok semptom göstererek ortaya çıkabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, ancak temel olarak ikiye ayrılabilir. Bunlar depresyon durumunda ortaya çıkan belirtiler ve mani durumunda ortaya çıkan belirtiler şeklindedir:
Duygudurum bozukluğu tanısı alanında uzman psikiyatrist ve psikologlar tarafından yapılır. Tanı genellikle kişinin semptomlarının gözlendiği, tıbbi öyküsün dinlendiği klinik değerlendirme ile konulmaktadır. Ancak ek olarak çeşitli ruh sağlığı taramaları, duygudurum bozukluğu testi ve tanı kriterlerinin karşılaştırılması yöntemleriyle de teşhis edilebilir.
En az iki haftalık süre boyunca semptomların beş ya da daha fazlasını göstermesi halinde majör depresif bozukluk tanısısı konulmaktadır. Bu beş belirtinin arasında mutlaka her gün ve gün boyu devam eden çökmüş ruh hali, istek ve ilgi azlığı, zevk alamama durumu bulunmalıdır. Diğer belirtiler kilo kaybı, uykusuzluk, yorgunluk, değersizlik hissi ve odaklanma problemleri şeklinde sıralanabilir.
Bipolar bozukluk halinde gözlenen manik atakların tanısı, en az bir hafta süre boyunca kontrol altına alınamayan duygudurumu döneminin yaşanması ve bozukluk semptomlarının üç ya da daha fazlasını göstermesi halinde konulabilir. Bu semptomlar öz saygıda azalma, dikkat bozuklukları, aşırı konuşkan olma, uyku ihtiyacının azalması şeklinde sıralanabilir.
Duygudurum bozuklukları tedavisi kişiye, kişinin gösterdiği semptomlara, yaşına ve sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Uzman terapistler eşliğinde yapılan psikoterapiler ya da yine uzman kişiler tarafından reçete edilmiş antidepresanlar, psikotropik ilaçlar, duygudurum dengeleyici diğer ilaçlar semptomların hafifletilmesine ve hastalığın kontrol altına alınmasında fayda sağlar. Ek olarak fiziksel aktivite, sağlıklı ve düzenli beslenme, uyku düzeninin ve stres yönetiminin sağlanması gibi yaşam tarzı değişiklikleri de duygudurum bozukluğu tedavisine destek sağlayabilecek uygulamalardır.
Duygudurum bozukluğu ciddi bir ruh sağlığı problemidir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek onu gerek sosyal yaşantısından gerek fiziksel ve psikolojik sağlığından alıkoyabilen bir hastalıktır. Bu hastalık semptomları psikiyatrist ve psikologların desteği ile hafifletilebilir. Bu nedenle duygudurum bozukluğu semptomları taşıdığınızı düşünüyorsanız ilgili sağlık kuruluşlarına başvurarak sağlığınızı korumak için harekete geçebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.