Reflü, mide içeriğinin sık olarak özefagus olarak isimlendirilen yemek borusuna kaçmasıdır. Regürjitasyon olarak tanımlanan bu durum uzun süreli devam etmesi halinde başta midede yanma olmak üzere üst karın bölgesinde ağrı gibi şikayetlerin meydana gelmesine neden olabilir. Şikayetlerin ciddiyeti genellikle tüketilen gıdalar ve diyet planı ile ilişkili olması nedeniyle reflüsü olan kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olması oldukça önemlidir. Batı toplumunun yaklaşık olarak ⅕’ini etkileyen bir durum olan reflüde diyetin nasıl olması gerektiği hakkında merak ettiğiniz konular için yazının devamını takip edebilirsiniz.
Reflü diyeti, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin tüketmesi önerilen ve kaçınması gereken gıdaları kapsayan sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasını amaçlayan beslenme programıdır. Reflü diyetinin uygulanması ile birlikte:
Reflü diyeti uygulanması kapsamında elde edilebilecek bu kazanımlar için hangi gıdaların tercih edileceği ve hangi gıdalardan uzak durulacağının bilinmesi gerekir.
Reflü olan kişilerde reflü yemek listesi kapsamında doğru gıda tercihinin yapılması ile bilinçsizce tüketilen gıdalara göre asit reflü riskinin azaltılması, mide asidinin nötralize edilmesi ve reflü kaynaklı oluşan şikayetlerin hafifletilmesi sağlanabilir. Gıda tercihinin doğru şekilde yapılmasının altta yatan reflü durumunun tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
Şeker ve yağ içeriği yüksek olan gıdalar reflü meydana gelme riskini artırıcı özellik gösterebilir. Sebzeler ise doğal olarak yağ ve şeker içeriği düşük gıdalardır. Bu kapsamda tercih edilebilecek sebzelerden bazıları şunlardır:
Bahsedilen sebzelerin sade şekilde tüketilmesi oldukça önemlidir. Tüketilirken acı baharat, tereyağı, limon veya ketçap kullanımı asit reflü riskini artırabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Zencefil doğal bir antienflamatuar gıdadır ve kullanılması halinde bazı bireylerde sindirim problemleri ve bulantı gibi şikayetlerin kontrolünde fayda sağlayabilir. Zencefilin bir diğer özelliği de mide boşalmasını destekleyici özellik göstermesidir. Böylelikle midede gıdaların kalma süresi azalır ve bağırsaklara geçişleri hızlanmış olur.
Bir tam tahıl gıda olan yulaf önemli bir lif kaynağıdır. Tüketilmesi ile birlikte mide asidini emici özellik göstererek reflü gelişmesini önlemede yardımcı olabilir. Diyetle birlikte alınan lif miktarının artırılması asit reflü riskini azaltıcı özellik gösterebilir.
Karpuz, muz, elma ve armut gibi meyveler besin içeriği açısından zengin olup narenciye türü meyvelere göre reflü şikayetlerinin tetiklenmesinde daha az etkili kabul edilir. Atıştırmalık olarak bu meyveler arasından seçim yapılması aynı zamanda lif içeriği bakımından zengin olmaları nedeniyle tokluk hissi gelişmesi açısından da faydalı olabilir.
Tavuk, hindi ve balık gibi beyaz etler ile deniz ürünleri yağ içeriği bakımından düşük gıdalar olup yağlı kırmızı et tüketimine göre asit reflü gelişmesi bakımından daha düşük riske sahip olabilirler.
Haşlanmış yumurta beyazının protein içeriği yüksek, yağ içeriği düşüktür. Yumurta sarısı ve yağda pişmiş yumurta ise yüksek yağ içeriğine sahiptir ve reflü semptomlarını tetkileyici özellik gösterebilecekleri için dikkatli olunmalıdır.
Vücudun doğru şekilde fonksiyon gösterebilmesi için yağ tüketimine ihtiyaç vardır. Tüketilen yağ tercihinin doymamış sağlıklı yağlar olması önemlidir. Bu tarz yağ içeriğine sahip gıdalardan bazıları şunlardır:
Bu gıdalar hayvansal kaynaklı yağlara göre asit gelişimini daha az tetikleyici özellik gösterebilir.
Reflü olan bireylerin içecek seçiminde alkol, tatlandırıcı, kafein ve asit içeriği olan içeceklerden kaçınması gerekir. İçecek konusunda yapılabilecek sağlıklı seçimlerden bazıları şunlardır:
Kızartılmış veya baharatlı gıdalar başta olmak üzere çeşitli gıdaların tüketimi sonra asit reflü daha kötü bir hal alabilir. Gıdalar dışında çeşitli ilaçların kullanımı veya takviye gıda ürünlerinin tüketimi sonrasında da midede yanma gelişebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Yağlı gıdalar genel olarak yemek borusunu mide çıkışında yer alan sfinkter ismi verilen yalancı kapak yapısının gevşemesine neden olurlar ve mide boşalmasını geciktirirler. Bu durumlar ise reflü semptomlarının gelişmesi konusunda riskin artmasına neden olur. Reflünün önlenmesi adına yağ içeriği yüksek gıdalardan uzak durulmasında fayda vardır. Bu konuda kaçınılması gereken gıdalardan bazıları şu şekildedir:
Yapılan çeşitli çalışmalar baharatlı gıda tüketimin karın ağrısı ve mide yanması şikayetleri ile ilişkili olabileceğine işaret eder. Kapsaisin olarak isimlendirilen kimyasal bileşik, acı baharat tadının algılanmasını sağlasa da yemek borusunu tahriş ederek asit reflü gelişimini tetikleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Meyve ve sebzeler sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının olmazsa olmazlarıdır. Ancak bazı meyve ve sebzelerin tüketimi reflü şikayetlerinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu gıdalardan bazıları şunlardır:
Gün içerisinde tüketilen içeceklerden bazıları reflü şikayetlerinin kötüleşmesine neden olabilir. Bu içeceklerden bazıları şunlardır:
Kafeinli olsun olmasın kahve tüketiminin reflü şikayetlerini artırabileceğine dikkat edilmelidir.
Reflü diyet listesi kapsamında ne tüketileceği kadar gıdaların ne zaman tüketileceği de önemli bir konudur. Özellikle akşam yemeğinin yatağa gitmeden 2-3 saat öncesine kadar yenilmiş olması, uyku öncesi atıştırmalıklardan uzak durulması ve yatağa yatana kadar dik şekilde oturulması yapılabilecek olumlu davranış değişiklikleri arasında yer alır. Dik konumda oturarak yer çekiminin de yardımıyla akşam yemeğinde tüketilen gıdaların daha çabuk sindirilmesi sağlanabilir ve midenin boşalması ile uyku sırasında gıda içeriğinin yemek borusuna kaçmasına veya alt özefagial sfinktere baskı yapmasının önüne geçilmiş olur.
Reflü diyeti için genel olarak önerilen Akdeniz diyetinin uygulanmasıdır. Bu diyette bol miktarda sebze, meyve ve tam tahıl ürünler yer alır.
Reflü diyeti genel olarak asit artışına neden olan gıdalardan kaçınılmasını ve yemek borusuna kaçışın engellenerek reflü şikayetlerinin gelişmesini engelleme amacı taşıyan beslenme programıdır. Reflü diyetinin genel olarak faydaları şu şekilde ifade edilebilir:
Reflü rahatsızlığı, mide içeriğinin yemek borusu ve boğaza doğru düzenli olarak kaçması nedeniyle oluşan başta yanma olmak üzere çeşitli şikayetlerin gelişmesi ile ilişkili hastalıktır. Diyet programlarının kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. Kendiniz için reflü şikayetlerini tetikleyici gıdaları tespit etmeli ve şikayetleri artırıcı özellik göstermeyen gıdalardan sizin için uygun olanları seçmelisiniz. Besin tercihi ile birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıklarına uyulması reflü hastalığına karşı atılacak ilk adımlar olduğunu unutmamanız önerilir. Sağlık Destek Sitesi bünyesindeki sağlık kuruluşlarında reflü hastalığına dair tetkik hizmetleri verilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.