Kırlangıç otu, doğada kendiliğinden yetişebilen bir bitki türüdür. Bu bitki 30 ile 80 cm uzunluğuna kadar ulaşabilir ve genellikle ülkemizde nisan-mayıs ayları gibi açar. Rengi sarı ve yeşil olabilir. Kırlangıç otunun yaprağı ya da gövdesi kırılırsa içerisinden sarı renkte öz suyu çıkar. Bu öz suyu, bazı kişilerde kaşıntı, cilt tahrişi gibi durumlara yol açabilir. Ancak böyle bir tepki göstermesinden kırlangıç otunun faydaları göz ardı edilemez. Bitkisel tedavi uzmanları kanser, sindirim sistemi sorunları, karaciğer, safra kesesi bozuklukları ve daha birçok rahatsızlık için kırlangıç otu kullanılabilir. Ancak bu tedavi yönteminin bir kesinliği olmadığı baştan bilinirse, kişinin yaklaşımı daha doğru olabilir.
Kırlangıç otu içeriğindeki kimyasallar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca bu ot, ağrıyı hafifleten ve şişlik varsa azaltan kimyasalları da bünyesinde barındırabilir. İçeriğindeki bu kimyasallar, vücuttaki bakterileri, mantarları ve virüsleri de öldürebilir. Uzmanlar kırlangıç otunu bunun gibi pek çok rahatsızlıkta kullanır ve önerir. Ancak kullanırken dikkatli davranmakta fayda vardır. Var olan bir hastalığı kötü yönde tetikleyebilir. Bu yüzden uzman bir doktora danışılması gerekir. Fazla tüketildiğinde nasıl bir ilaç yan etki veriyorsa, bir bitkinin fazla tüketilmesi vücutta hasarlara yol açabilir. Bu karaciğer hasarı ve solunum sıkıntısı gibi durumlar olabilir.
Kırlangıç otunun kanıtlanmış bir faydası yoktur. Ancak muhtemelen doğru olduğu düşünüldüğü faydaları bulunur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Kırlangıç otu tüm faydalarının yanı sıra gözde de kullanılan faydalı bir bitki olarak bilinir. Ancak fazla tüketilmemesine dikkat edilmesi yan etkiler açısından önemlidir. Kırlangıç otunun göz için faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Tüm bu faydalarından sonra gelişebilecek yan etkileri ve zararları bilmek de bir uygulama yapmadan önce hayati önem taşır. Kırlangıç otu göze zararları aşağıdaki gibi olabilir:
Eğer kırlangıç otu göz tedavisi yapmak istiyorsanız, dikkatlice yapmalısınız. Uygun dozları ayarlamanız size yardımcı olabilir. Kırlangıç otu birkaç farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan ilki çayını yapmaktır. Taze veya kurutulmuş kırlangıç otu yapraklarını demleyebilirsiniz. Demlerken 1-2 çay kaşığı ot kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak size fazla gelebileceğini unutmamanız gerekir, doğru dozu doktorunuza danışarak daha iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çayın demlenmesi için 5-10 dakika bekledikten sonra, çayı ılık ya da soğuk bir şekilde içebilirsiniz.
Bir diğer kullanım yöntemi ise yemeklerin içerisine koymaktır. Salatanın içerisine kırlangıç otu yağı ya da yaprağı ekleyebilirsiniz. Bu durum göz sağlığını destekleyen A vitaminini almanızı sağlayabilir. Hazır olarak satılan takviye gıdaları da edinebilirsiniz. Ancak yine bu konuda da doktorunuza danışmanız önem taşır. Göze direkt olarak kullanmak isterseniz, canlı bitkiden kopardığınız yaprağı öncelikle yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Islak olan parmaklarınızla yaprağı ovalayıp suyunu dışarı çıkararak, bu suyu gözünüz kapalıyken göz kapağına sürebilirsiniz.
Kırlangıç otunun asıl vatanı Kuzey Anadolu ve Avrupa’dır. Türkiye’de de Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir. Bu ot sulak ve güneşin az olduğu alanlarda yetişir. Bu kadar kolay yetişmesi onu ulaşılabilir yapar. Bahçenizde bile bulabilirsiniz. Bunun dışında ormanda karşınıza çıkabilir ya da aktarınıza sorarak kuru kırlangıç otu edinebilirsiniz. Doğada direkt bulduğunuzda emin olmazsanız bir botanikçiye danışabilirsiniz. Eğer kendiniz yetiştirmek isterseniz, bitkiyi saksıya ektikten sonra nemli ve gölgeli bir yerde bulunmasına dikkat ederek kolayca yetiştirebilirsiniz. Saksıda kendiniz yetiştirmeniz, dışarıdaki toz ile büyümeyen ve daha sağlıklı olan bir ot elde etmenizi sağlayacaktır.
Kırlangıç otunun kullanımı bazı kişilerde faydalı olabilirken, bazı kişiler içinse çok zararlı olabilir. Otun farklı kişilerde etkilerini daha iyi anlamak adına dikkat edilmesi gerekilen birkaç nokta bulunur.
Sadece kırlangıç otu değil, birçok bitki kullanılmadan önce, mevcut durum göz önüne alınarak ve bir sağlık uzmanına danışılarak ilerlenmesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.