Geçmiş zamanlarda toplum tarafından çeşitli alternatif tedavi yöntemleri kullanılarak insan sağlığının ve vücut dengesinin korunması hedeflenmiştir. 21. yüzyılda da modern tıp aynı amaçla birçok tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmektedir. İlaçlar, tanı ve tedavinin oldukça önemli bir parçasıdır, ancak kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de akıllı ilaç kullanımı sağlanmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre göre ilaçların yarısından fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte ya da satılmaktadır. Ayrıca mevcut hastaların da yarısı ilaçları doğru şekilde kullanmamaktadır ve dünyadaki nüfusun üçte biri temel ilaçlara erişememektedir.
Akıllı ilaç, hekimler tarafından konulmuş tanıya uygun, hastanın yaşına ve klinik öyküsüne uygun, doğru dozda ve sürede kullanılan, doğru kullanımla hastalığın seyrini yavaşlatan, iyileşme sürecini hızlandıran ve sağlık harcamalarını azaltan ilaçlardır.
1985 senesinde yapılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) toplantısı akılcı ilaç kullanımı ile ilgili yapılacak çalışmaların başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre akılcı ilaç kullanımı “hasta bireylerin ilaçlarını klinik durumlarına uygun şekilde, vücutlarının ihtiyacı olan dozları gerekli süre boyunca en düşük maliyetle sağlaması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Akılcı ilaç kullanımı, hastalık faktörlerinin gelişmesini engelleme, oluşan hastalığı kontrol altında tutma ve hastalığın tedavi edilmesi için doğru ilacın gerekli dozlarda ve zamanlarda, mümkün olan en uygun fiyatla kullanılması şeklinde de tanımlanabilir.
Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili süreç şu şekilde ilerlemektedir: Kişi hastalık semptomları göstererek doktora başvurur. Doktor hastalığı teşhis ederek hastanın klinik ve kişisel özelliklerine uygun ilacı reçete eder ve gerekli bilgilendirmeyi yapar. Hasta ilacı eczaneler aracılığı ile temin eder, ilaçların doğru süre ve doğru dozda kullanılması ile ilgili bilgileri edinir, ardından ilaçları yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda kullanarak tedavi planını tamamlar.
Akıll ilaç kullanımı ile ilgili belirlenmiş 8 temel ilke vardır. Bu 8 ilke ile tedavi yönteminin doğru belirlenmesi, ilaçların hazırlanması, hasta bireylerin ve ilaç güvenliğinin sağlanması amaçlanır. 8 temel ilke şu şekilde sıralanabilir:
İlaçlar, insan sağlığını koruma ve tedavi etme amacıyla kullanılan ürünler olsa da akılcı olmayan kullanımları yan etkilere neden olabilmektedir. İlaçlar, içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle diğer ilaçlarla ya da besinlerle etkileşime girerek istenmeyen birtakım problemler oluşturabilirler. Kişinin ilacı sağlık personellerinin tavsiye ettiği şekilde kullanmaması ya da sağlık personellerinin eksik bilgilendirmesi sebebiyle rasyonel olmayan kullanımlar ortaya çıkmaktadır. Yani akılcı olmayan ilaç kullanımı kişinin hem sağlığını hem de ekonomisini olumsuz şekilde etkileyebilen ciddi bir sorundur.
Akılcı olmayan ilaç kullanımına neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Akılcı olmayan ilaç kullanımının neden olabileceği problemler ise şu şekildedir:
Kanser hastalıkları, dünyadaki en önemli ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Çeşitli tedavi yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılarak, kanserin gelişmesinin ve ilerlemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Hedefe yönelik tedavi sağlayan akıllı ilaç uygulamaları da bu yöntemler arasında sayılabilir. Akıllı ilaçlar, kanser hücrelerinin büyüme ve gelişimini ya da yayılım göstermesini önlemeye yönelik çalışır. Programlanmış hücre ölümünü (apoptozis) başlatabilir veya kanser hücrelerinin bağışıklık sistemine karşı daha duyarlı hale gelmesini sağlayabilir.
Akıllı ilaçlar moleküler hedeflenmiş tedavinin başarı ile uygulanması için geliştirilmiş ilaç gruplarıdır. Epidermal büyüme faktörü reseptörünün (EGFR) tedavide önemli olduğunun tespit edilmesi ile kanser tedavisinde akıllı ilaç olarak EGFR inhibitörleri kullanılmaya başlanmıştır.
Hastalar ve hasta yakınları tarafından merak edilen diğer bir soruda “Akıllı ilaç ne kadar süre kullanılır?" şeklindedir. Ancak bu sorunun net bir cevabı yoktur. Kullanım süresi hastaya, hastalığın türüne, şiddetine ve evresine göre değişiklik göstermektedir. Tedavi şeması ve süresi doktorlar tarafından belirlenmelidir.
Sağlığın korunması, kişinin en temel haklarından biridir. Bu nedenle akıllı ilaç kullanımının sağlanması konusunda topluma bilinç kazandırmak doktor, eczacı, hemşire, hasta bakıcı ve diğer sağlık personellerinin görevi olarak kabul edilebilir. Siz de ilaçlarınızın dozunu, kullanım sıklığını ve süresini tarif edildiği şekilde kullanmaya özen göstererek, olası etkileşimler ve yan etkiler hakkında bilgi edinerek ve uzman tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayarak sağlığınıza destek olabilir ve akılcı ilaç kullanımı konusunda toplum bilinci oluşmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.