İlk yardım uygulamaları acil anlarda hayat kurtarır. Bir ilk yardım uygulaması olan rentek manevrası da kazalarda sıklıkla kullanılır. Rentek manevrası tekniği uygulanırken amaç, araç kazası yapan sürücü ve yanındaki kişileri zarar görmeyecek biçimde aracın içerisinden çıkarmaktır. Bu manevra yapılırken dikkat edilmesi gerekilen önemli noktalar vardır. Bilgisizce yapılan bir uygulama kişinin hayatına mal olabilir. Bu yüzden rentek manevrasını uygulamadan önce her nokta bilinirse daha etkili olunur.
Rentek manevrası, kazazedenin baş ve boyun kısmı korunarak araç içerisinden çıkarılmasında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. En iyi şekliyle kazazede araçtan çıkarılırken, hiçbir şekilde omurilik, baş ve boyun bölgelerine zarar gelmeden ve vücutta bir bölgeye baskı yapılmadan çıkarılmasıdır. Ancak sadece araç içerisinde çıkarmak değil, yaralıyı uygun şekilde taşımayı da içerisinde bulundurur.
Kazazedenin araç içerisinden en sağlıklı şekilde çıkabilmesi ve taşınabilmesi için rentek manevrasının doğru uygulanması gerekir. Eğer kaza yapan araçta patlama ya da yanma görülüyorsa yanına yaklaşmadan önce kesinlikle itfaiye ve ambulans beklenmelidir. Her ne kadar ilk yardım bilginiz olsa da, yardım etmeye çalışırken zarar görebilirsiniz. Böyle bir durum istenmez. Rentek manevrasının nasıl yapılacağına gelirsek;
Tüm bu aşamaların atlanmadan ve en doğru biçimde yapılması önem taşır. Eğer doğru biçimde yapılmazsa hastaya yarardan çok zarar verilebilir.
Eğer yaralı araç içerisinden dışarıya çıkarıldıysa ve ambulans henüz olay bölgesine gelmediyse, yaralı düz bir zemine yatırılarak bekletilir. Ambulansın ve sağlık ekiplerinin gelmesiyle yaralı sedyeyle taşınarak hastaneye götürülür. Yaralının gözle görülecek şekilde bir omurga yaralanması varsa, rentek manevrası yöntemine göre sürükleme yapılabilir. Yere yatırılan kazazede, baş ve bel hizasında sürükleme yapılarak sedyeye taşınabilir. Bu sürükleme esnasında, yerde sırt üstü yatan kazazedenin elleri göbek bölgesinde birleştirilir. Sonrasında ayaklardan tutulur ve omuriliği oynatılmadan yerde sürüklenmeye başlanır. Ancak zemin düz değil ve taşlı, engebeliyse hasta ayaklardan değil de baş ve boyun kısmından tutularak sedyeye çekilir. Bunun için iki koltuk altından aynı hizada olacak şekilde çekilebilir. Eğer baş, boyun ve omurga bölgelerinde gözle görülür bir yaralanma yoksa, kucakta taşıma yapılarak kazazede araçtan çıktığı gibi direkt olarak sedyeye taşınabilir. Yaralanma olmayan durumlarda sırtta taşıma veya sandalyede taşıma da kullanılabilir.
Rentek yöntemi ile birlikte kazazede, sedyeye farklı şekillerde de taşınabilir. Bir diğer yöntem ise itfaiyeci taşıma yöntemidir. İtfaiyeci yönteminde yerde yatan yaralının bacakları aralanarak, hastanın bacak arasından kol geçirilir. Sonrasında hiza bozulmadan hızlı bir şekilde yaralı omuza alınır ve hızlıca sedyeye kadar taşınır. Bu yöntem sıklıkla yangın sırasında itfaiyeciler tarafından kullanıldığı için, itfaiyeci taşıma yöntemi olarak bilinir. Rentek manevrasında en güvenilir yöntem ayaklardan çekerek taşıma yapılmasıdır. Çünkü omurga zedelenmesi o an %100 tespit edilemeyeceği için, zedelenme var gibi düşünülmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Ayaklardan çekerek taşıma yöntemiyle kazazedenin felç kalmasının önüne geçebilirsiniz.
Rentek manevrası uygulanırken dikkat edilmesi gerekilen noktalar vardır. Bunlara dikkat edilmezse kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir.
Rentek manevrası denildiğinde her ne kadar araç içi kazalarda kullanılan bir yöntem olarak akla gelse de, farklı alanlarda da kullanımları vardır. Patlama ya da yangın olaylarında yaralı kişilere bu manevra uygulanabilir. Her türlü acil durumda rentek manevrası yaralıyı hem güvenli hem de hızlı bir şekilde bulunduğu bölgeden tahliye eder. Omurga zedelenmesinin çok yüksek olasılıkta olduğu kazalarda, yaralının omurga zedelenme ihtimali düşünülerek yardım edilir. Bu kazalara örnek olarak, yüksek yerden düşmek ya da bisiklet, trafik kazaları verilebilir. Rentek, yaralıyı en az hareketle bulunduğu yerden çıkardığı için güvenilirdir.
Rentek manevrası, kazazedeyi olay yerinden en zararsız şekilde çıkaran yöntem olduğu için hayati önem taşır.
Bir trafik kazasından ya da herhangi bir kazadan sonra rentek manevrası uygulanmazsa, halihazırda zarar görmüş omuriliğe daha fazla zarar verilebilir ve hastanın felç olmasına sebep olunabilir.
Rentek manevrası, ilk yardım eğitimi almış kişiler ve ambulans ile gelen sağlık ekipleri tarafından yapılabilir. Eğer ilk yardım eğitimi almamış birisiyseniz, yardım çağırıp beklemeniz kazazede için daha yaralı olabilir. Çünkü dikkat etmeniz gereken noktaları bilmezseniz hastanın hayatına mal olabilirsiniz.
Rentek manevrası yapılan bir kişinin ilerleyen süreçte tedavi süreci farklılık gösterir. Kazaya göre omurilikteki zarar oranı artıp azalacağından dolayı buna göre bir tedavi izlenir. Ambulans kaza yerine geldikten sonra, yaralıya oksijen desteği verebilir. Hastaneye gittikten sonra omurilikte bir yaralanma olup olmadığı radyolojik görüntüleme teknikleriyle değerlendirilir. Eğer ciddi bir yaralanma olursa, cerrahi müdahale gerekebilir. Bir yaralanma olursa fizyoterapiden başlayan uzun bir tedavi süreci olur. Ancak omurilikte yaralanma meydana gelmediyse hasta bir süre gözetim altında tutulur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.