Kürtaj gebeliğin sonlandırılması olarak tanımlanan tıbbi bir işlemdir. Kürtaj genel olarak isteğe bağlı veya sağlık açısından risk teşkil eden gerekli hallerde yapılır. Bu işlem cerrahi müdahale ve ilaç kullanımı olarak 2 farklı şekilde gerçekleşebilir ve yasal prosedürleri kapsayabilir.
Kürtaj yasalarla belirlenmiş süreler içerisinde isteğe bağlı ve tıbbi gereklilik durumlarında yapılan tıbbi işlemdir. Bu yöntem bir kadın doğum uzmanı tarafından yalnızca klinik veya hastane ortamında gerçekleşebilir. Kürtaj işleminde gebeliğin süresine ve tıbbi değerlendirmelere bağlı olarak ilaç verilerek ya da vakum aspirasyon, dilatasyon gibi cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Kürtaj yapılmadan önce hangi çeşit kürtajın uygulanacağı doktor ve hasta arasında değerlendirilir. Bu değerlendirme başta gebeliğin süresi olmak üzere kişisel tercihleri de kapsayabilir. Genel olarak uygulanan kürtaj çeşitleri şu şekilde belirtilebilir:
Kürtaj işleminde genellikle anestezi kullanılır ve hangi tür anestezinin kullanılacağı tıbbi değerlendirmelere göre belirlenir. Erken gebelik dönemlerinde lokal veya intravenöz sedasyon uygulanırken daha ileri dönemlerde genel anestezi tercih edilebilir. Her iki yöntemde de hastalar ağrı, acı hissetmez ve aynı gün taburcu edilebilir.
Kürtaj kararı almış veya zorunlu hallerde kürtaj kararı verilmiş hamile kadınlar, ‘‘Kürtaj kaç haftaya kadar yapılır?’’, “Kürtaj kaç aya kadar yapılır? gibi soruların yanıtlarını merak edebilir.
İsteğe bağlı kürtaj süresi ülkemizde hamileliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Zorunlu kürtajda ise doktorun kararı ve tıbbi gereklilikler doğrultusunda bu süre uzayabilir.
Kürtaj sonrası vajinal kanama olabilir ve bu durum genellikle normal kabul edilir. Görülen kanama rahim içeriğinin temizlenmesi ve iyileşme dönemi ile ilişkilidir.
Kanama, işlemden hemen sonra başlayabilir ve 1 ya da 2 haftaya kadar devam edebilir. Kanama şekli genel olarak adet kanamasına benzer şekilde hafif veya orta yoğunlukta olabilir.
Kürtaj sonrası vücutta bir takım değişiklikler olabilir ve ortaya çıkan değişimler kürtajın çeşidi, gebeliğin hangi haftada olduğu, sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Vücutta adet düzensizliği, karın ağrısı, kramp gibi fizyolojik değişimler olabileceği gibi, üzüntü, mutsuzluk veya rahatlama gibi ruhsal değişimler de görülebilir.
Kürtaj sonrası az da olsa enfeksiyon riski bulunabilir. İşlem klinik koşullarda gerçekleştiği için tıbbi ekipmanların ve ortamın sterilizasyonu önceden yapılır ve bu da işlem sırasında enfeksiyon kapma riskini en aza indirir.
Ancak işlem sonrasında hijyen kurallarına uymamak, doktorun önerdiği ilaçları kullanmamak veya cinsel birliktelik enfeksiyon için risk barındırabilir.
Kürtaj genellikle güvenli kabul edilen ve uygun koşullarda yapıldığında ciddi bir komplikasyona sebep olmayan bir işlemdir. Ancak yine de bazı kişilerde istenmeyen durumlar gelişebilir ve olası komplikasyonlar şunları içerebilir:
Yukarıda bahsedilen endişe verici durumlar fark edildiğinde bir sağlık uzmanına danışmak gerekir.
Düşük sonrası normal şartlarda kürtaja gerek kalmaz ve düşüğün doğal şekilde tamamlanması beklenir.
Ancak tamamlanmamış düşük vakalarında hasta şikâyetleri doğrultusunda yapılan kontrollerde rahim içinde dokulara rastlanabilir veya yoğun kanama görülebilir. Bu tarz durumlarda rahmin temizlenmesi için kürtaj yapılabilir.
Kürtaj yaptırmak gelecekte düşünülen gebeliği olumsuz olarak etkilemez. Kürtaj yaptıran birçok kadın kısa bir süre sonra yeniden hamile kalabilir.
Ancak kürtajın çok sık yapılması, hijyenik olmayan koşullarda ve klinik ortamda yapılmaması, kürtaj sonrası iyileşmenin uzamasına neden olan tıbbi koşulların gelişmesi gibi faktörler doğurganlığı olumsuz etki edebilir.
Zorunlu kürtaj nedenleri genellikle tıbbi koşullar ve hukuki durumlardır. Tıbbi koşullar annenin hayatını tehlikeye atabilecek preeklampsi, yüksek tansiyon, diyabet, kanser varlığı, fetus anomalileri veya bebeğin kalbinin durması gibi sebepler olabilir.
Hukuki zorunluluk ise cinsel saldırıya uğramış kadınlar, küçük yaştaki çocuklar ve zihinsel engeli olanlar şeklinde belirtilebilir.
İsteğe bağlı kürtaj tıbbi ya da hukuki zorunluluk olmadan kişinin kendi isteğine bağlı olarak yapılan kürtajdır.
Bu durumun sebepleri arasında ise kadınların henüz çocuk sahibi olmak istememesi, çocuk bakma bilgisinin ve isteğinin olmaması, kariyer ve akademik hedefler, mevcut çocukların varlığı veya anne baba ilişkisinin sağlıklı olmaması yer alabilir.
Kürtaj her ne sebeple olursa olsun psikolojik açıdan bir değişime yol açabilir. Kürtaj sonrası kadınlarda üzüntü, hüzün, kendini suçlama veya tam tersi olarak rahatlama hissi olabilir.
Özellikle zorunlu kürtajda bir daha bebek sahibi olamayacak düşüncesi ortaya çıkabilir. Bu duygular çoğunlukla geçicidir, ancak yakınların desteği ve profesyonel yardım almak psikolojik açıdan daha iyi hissetmek için fayda sağlayabilir.
Kürtaj sonrası bakım, kişinin daha hızlı iyileşmesi ve kendini daha iyi hissetmesi açısından önemlidir.
Bu süreçte ilk birkaç gün dinlenmeye çalışmak ve özellikle yatarak istirahat etmek faydalı olabilir. Ayrıca doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak ve enfeksiyon riskine karşı vajinal hijyene dikkat etmek de, bakım uygulamaları arasında yer alabilir.
İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. İlk birkaç hafta boyunca cinsel birliktelikten kaçınmak, tampon, spiral gibi rahim içi materyalleri kullanmamak, ağır egzersiz hareketlerinden yapmamak gerekir.
Kürtajdan sonra diğer dikkat edilmesi gerekenler ise günlük işlerde ağır kaldırmamak, çok soğuk ya da çok sıcak suyla banyo yapmamak olabilir.
Doğum kontrolü cinsel sağlık, aile planlaması için seçenekler sunan ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesini sağlayan bir yöntemdir.
Kürtaj ise oluşmuş bir gebeliğin çeşitli sebeplerle sonlandırıldığı tıbbi bir uygulamadır. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir ve sık sık tekrar edilmesi, ilerleyen dönemde tekrar çocuk sahibi olmayı zora sokabilir.
Kürtaj fiyatları işlemin yapılacağı sağlık kuruluşuna, uygulanan yönteme ve işlemi yapan doktor gibi farklı parametrelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Örneğin, medikal kürtaj cerrahi kürtaja göre daha az maliyetli olabilir veya gebeliğin süresi, doktorun bilinirliği, tecrübesi gibi şartlar fiyata etki edebilir. Fiyatlar hakkında en doğru bilgi ve diğer merak edilenler için bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.