Botanik biliminde Sambucus Nigra L. olarak da isimlendirilen kara mürver uzun yıllardan bu yana antioksidan, antiviral, antiinflamatuar, antimikrobiyal etkilere sahip olduğu bilinen bitkilerden bir tanesidir. Bu özellikleri sayesinde kara mürver soğuk algınlığından hipertansiyona kadar pek çok sağlık sorununda tedaviyi destekleyici olarak kullanılabilir.
Mürver bitkisi pek çok alt türe sahiptir. Bu türler içerisinde en çok bilinenlerden bir tanesi olan Sambucus Nigra L. yani kara mürver Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Asya ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Adoxaceae ailesine ait olan kara mürver 4-10 metre uzunluğa sahip küçük çalı şeklinde bir bitkidir. Bitkinin dallarında siyah-mor renkte salkım şeklinde meyveler bulunur. Meyveler oldukça ekşi olduğundan taze olarak tüketimi daha nadirdir. Günümüzde özellikle ilaç endüstrisinde kara mürver bitkisinin meyvelerinden sıklıkla faydalanılır.
Kara mürverin bileşiğinde birbirinden önemli besin maddeleri bulunur. Meyvenin yaklaşık %80’i sudan oluşur. Geri kalan kısmı ise başta şeker olmak üzere karbonhidratlar, uçucu yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller gibi organik bileşikler bakımından zengindir. Meyvenin antosiyanin gibi polifenoller barındırması onu güçlü bir antioksidan haline getirir. Ek olarak kara mürver meyvesinin yapısında sağlıklı bir yaşam için elzem olan C vitamini gibi vitaminler ve kalsiyum, sodyum, fosfor gibi mineraller bulunur. Bileşiminde bulunan maddeler sayesinde kara mürverin sağlığa sayısız faydası olan meyvelerden bir tanesi olduğu söylenebilir.
Kara mürver zengin besin bileşimi sayesinde ilaç endüstrisi dahil olmak üzere pek çok alanda yaygın olarak faydalanılan bir bitkidir. Başlıca kara mürver faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sağlığa sayısız faydası olmakla birlikte bazı kişilerde kara mürver kullanımı çeşitli yan etkiler görülmesine neden olabilir. Kara mürverin bileşiminde lektin adı verilen bir madde bulunur. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde bu madde mide ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Ek olarak kara mürverin içeriğinde bazı toksik maddeler de bulunabilir. Ancak işlenen veya pişirilerek tüketilen ürünlerde toksik maddeye rastlanma riski oldukça düşüktür. Bu nedenle genellikle bitkinin meyvelerini çiğ olarak tüketmek yerine pişirilmesi önerilir. İlave olarak kara mürver bitkisinin 18 yaşından küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda kullanımına yönelik yeterli araştırma olmadığından genellikle bu kişilerin kara mürver tüketmesi önerilmez.
Kara mürver, çeşitli şekillerde tüketilebilir: Çiçekleri ve meyveleri reçel, şurup, çay veya tatlı olarak tüketilebilir. Meyveleri kurutulabilir ve bu şekilde tüketilebilir. Meyvelerinden şurup veya pekmez yapılabilir ve bu oldukça faydalıdır.
Kara mürver, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Çiçekleri, meyveleri ve kabuğu tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Kara mürver çayı, bu bitkiden elde edilen bir bitki çayıdır. Kara mürver çayı, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde günde 2-3 kez tüketilebilir. Kara mürver çayı evde kolayca hazırlanabilir. Bir bardak kaynar suya, bir tatlı kaşığı kurutulmuş kara mürver ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından, süzün ve sıcak olarak tüketin.
Pişmiş veya işlemiş kara mürverin kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. Ancak 18 yaşından küçüklerin, hamile veya emziren kadınların kara mürver kullanmadan önce doktorlarına danışması önemlidir.
Günümüzde bitkilerden başta ilaç ve kozmetik endüstrisi olmak üzere pek çok alanda faydalanılır. Ancak herhangi bir gıda takviyesi kullanmadan önce olası komplikasyonlara karşı uzmanlara danışılması önemlidir. Sağlık Destek Sitesi hastanelerinde her türlü sağlık danışmanlığı hizmeti alanında uzman hekimler tarafından sunulmaktadır. Siz de alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve düzenli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.