Kortizol, böbreküstü bezlerinin (böbreklerin üstündeki endokrin bezlerinin) ürettiği ve vücuda saldığı bir steroid hormonudur. Asıl görevi vücudun strese karşı tepkisini düzeltmek olan bu hormon bununla birlikte vücutta birçok organın işleyişi için önemli bir hormondur.
Hormonlar, mesajları kan dolaşımı aracılığıyla organlara, cilde, kaslara ve diğer dokulara taşıyarak vücutta bulunan farklı işlevleri koordine eden kimyasallardır. Bir tür steroid hormon olan glukokortikoidler tüm vücut dokularındaki iltihabı baskılayarak ve kas, yağ doku karaciğer ve kemik metabolizmasını kontrol eder. Bunun yanı sıra glukokortikoidler uyku-uyanıklık döngülerini de etkiler.
Böbrek üstü bezleri olarak da bilinen adrenal bezleri, iki böbreğin her birinin üzerinde bulunan küçük, üçgen şekilli bezlerdir. Bu bezler vücuttaki endokrin sistemin bir parçasıdır. Kortizol, adrenal bezler tarafından üretilen ve vücuda salgılanan bir glukokortikoid hormondur. Bu hormon vücuttaki hemen hemen her organ ve dokuyu etkileyerek vücudun temel işleyişinde önemli bir rol oynar. Kortizol hormonun temel görevlerinden bazıları şu şekildedir:
Vücudun stres durumunda, artmış kortizol kan dolaşımına salınır. Doğru kortizol dengesine sahip olmak sağlıklı bir yaşam sürmek için gereklidir. Bununla birlikte çok fazla veya gerekenden daha az kortizol seviyelerine sahip olmak sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kortizol, algılanan tehditlere karşı sağlıklı bir tepki olan “savaş ya da kaç” tepkisi için de gereklidir. Üretilen kortizol miktarı, dengenin doğru olduğundan emin olmak için vücut tarafından kontrol edilir.
Kortizol seviyesi kan, idrar (işe) veya tükürük (türük) testleri ile ölçülebilir. Kortizol seviyesini ölçmek için hangi test yönteminin kullanılacağı doktor tarafından belirlenir.
Kanda, idrarda ve tükürükte bulunan kortizol seviyesi normalde sabahın erken saatlerinde en yüksek seviyeye ulaşarak gün boyunca azalır. Bunun sonucunda kortizol seviyeleri gece yarısı civarında en düşük seviyesine ulaşır. Kandaki kortizol seviyelerini ölçen çoğu test için normal aralıklar şunlardır:
Normal olarak kabul edilen bu değer aralıkları laboratuvardan laboratuvara, zamandan zamana ve kişiden kişiye değişebilir. Kortizol seviyesi testi yaptırmanız gerekiyorsa, sağlık uzmanınız sonuçlarınızı yorumlayacak ve daha fazla test yaptırmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir.
Cushing sendromunun belirtileri kortizol seviyesinin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Normalden yüksek kortizol seviyelerinin yaygın belirtileri ve semptomları:
Cushing sendromu veya adrenal yetmezlik belirtilerinden bir veya birkaçının bulunması durumunda bir sağlık uzmanına başvurmak sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir.
Normalden daha düşük kortizol seviyelerinin veya adrenal yetmezliğin belirtilerinden bazıları:
Uzun bir süre anormal derecede yüksek kortizol (hiperkortizolizm) seviyelerine sahip olmak nadir görülen bir hastalık olan Cushing sendromu olarak kabul edilir. Normalden daha yüksek kortizol seviyelerinin ve Cushing sendromunun nedenleri şunları içerebilir:
Bu tür durumlar kortizol hormonun fazla salgılanmasına yol açarak vücuttaki kortizol seviyelerinin artmasına neden olabilir.
Normalden daha düşük kortizol seviyelerine sahip olmak (hipokortizolizm) adrenal yetmezlik olarak kabul edilir. İki tür adrenal yetmezlik vardır. Bunlar primer ve sekonder adrenal yetmezlik olarak adlandırılır.
Normalden daha düşük kortizol seviyelerinin veya adrenal yetmezliğin belirtilerinden bazıları şunları içerebilir:
Cushing sendromu (çok yüksek kortizol seviyesine bağlı durum) olması durumunda kortizol seviyesini düşürmek için tıbbi bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Tedavi genellikle ilaç ve/veya ameliyatı uygulamasını içerir. Genel olarak, kortizol seviyesini düşürmek ve gereken aralıklarda tutmak için yapılacak olanlardan bazıları şu şekildedir:
Kortizol, vücudun çeşitli yönlerini etkileyen temel bir hormondur. Stresinizi sınırlamak ve bu nedenle kortizol seviyenizi yönetmek için günlük hayatta yapabileceğiniz adım olsa da, bazı durumlarda alınan önlemlere rağmen anormal derecede yüksek veya düşük kortizol seviyelerine sahip olabilirsiniz. Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı, normal değer aralığından daha düşük veya yüksek kan basıncı gibi belirtiler yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına başvurmanız oldukça önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.