Udi Hindi Güney Doğu Asya ve Doğu Hindistan’da yetişmekte olan bir ağaç türüdür. Kust-i Bahri ve öd ağacı isimleri ile de bilinmektedir. Udi hindi yıl boyu yaprak dökmeyen, değişen hava koşullarından etkilenmeyen bir ağaçtır. Udi hindi yağı bu ağacın meyvelerinden elde edilir. Yetiştiği bölgelerde alternatif tıpta çeşitli faydaları için kullanılmaktadır. Coronavirus pandemisi ile birlikte ülkemizde de bilinirliği artmıştır.
Udi hindi tıbbi kullanımın yanında kozmetik sektöründe ve süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Udi hindi ağacının kabukları hoş kokusundan dolayı tütsü olarak tercih edilmektedir. Udi hindi yağı parfümeri sektöründe de önemli bir içeriktir.
Udi hindi yağı sinüslerde biriken mukusun gevşeyerek burundan atılmasını sağlar. Balgam söktürücü etkisiyle boğazda biriken balgamı akciğere inmeden atılmasını kolaylaştırır ve hastalığın ilerlemesini önler. Nefes alışverişinin rahatlamasını sağlar. Astım, KOAH, alerjik rinit gibi solunum yolu hastalıklarının semptomlarını hafifletir. Boğaz ağrısını ve öksürüğü azaltır. Bağışıklığı arttırarak hastalıklara karşı korur. Udi hindi bitkisinin tozu bal, zencefil, karabiber ve zerdeçalla karıştırılarak tüketilebilir.
Antiseptik özelliğiyle doğal antibiyotik etkisi gösterir. Vücutta oluşan iltihapların atılmasını sağlar. Bademcik iltihabını iyileştirir, ağız içinde oluşan bakterileri temizleyerek ağız kokusunu giderir. Sporcularda ve uzun süre dışarıda çalışanlarda görülen ayak mantarı gibi mantar kaynaklı enfeksiyonların tedavisini sağlar. Genel enfeksiyonların tedavisi için kullanılabilir.
Hafif ve orta derece depresyonlarda, stres, anksiyete şikayetlerinin giderilmesinde ve genel ruh halinin düzeltilmesinde kullanılır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Psikolojik rahatsızlıklar farklı etmenlerden köken alır bu sebeple bir uzman gözetiminde ve önerisiyle kullanılması uygun olacaktır.
Mide spazmları, gaz sancıları gibi ağrıların giderilmesini sağlar. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Hassas midesi olanların dikkatli kullanması gereklidir. Bulantı, kusma, ishal gibi yan etkiler görülebilir. Herhangi bir yan etki görüldüğünde kullanılmamalı ve bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Udi Hindi yağının cilt yenileyici etkisi mevcuttur. Yara ve yanıkların iyileştirilmesi için kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında cilt lekelerini giderir.
Baş ağrısı, migren ağrıları gibi ağrı şikayetlerini tedavi etmek amacıyla difüzör veya buhurdanlık içerisine birkaç damla damlatılarak solunması ağrının hafifletilmesi için yardımcı olacaktır. Bu tarz şikayetler için şakaklara masaj yaparak uygulanabilir. Eklem ve kaslardaki ağrılar için masaj yağları, krem ve merhemler içerisine veya direkt olarak masaj yaparak şikayet olan bölgeye sürülebilir.
Antioksidan etkisiyle içildiğinde kanserden koruyucu bir etki gösterebileceği düşünülmektedir ancak bununla ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Genel sağlığı iyileştirici etki gösterir. Uyku problemlerini giderir, rahatlayarak uykuya dalmayı hızlandırır. Üreme sağlığını olumlu yönde etkiler. Yorgunluğu giderir ve enerjiyi arttırır.
Udi hindi yağı ağızdan alınarak tüketilecek ise 1 çay kaşığı kadar içilebilir. Tek başına tüketilebileceği gibi bal, pekmez, reçel gibi ürünlerle karıştırılabilir. Bir bardak su içerisine birkaç damla udi hindi yağı damlatılarak içilebilir. Ne kadar fazla tüketilirse o kadar etkili olacağı fikrine kapılmadan yeteri kadar tüketmek daha faydalıdır.
Udi hindi yağı maske, cilt bakım kremi ve yıkama jelleri içerisine birkaç damla eklenerek cilde uygulanabilir. Taşıyıcı bir içerisine birkaç damla eklenip seyreltilerek problem görülen cilt üzerine sürülebilir.
Baş ağrısı, migren ağrısı gibi şikayetlerde de alın ve şakaklara masaj yapılarak uygulanabilir. Ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar.
Udi hindi yağı Hindistan cevizi yağı, jojoba, zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlar içerisine birkaç damla eklenerek karıştırılır. Duşta saç uçlarına ve saç köklerine masaj yaparak uygulanır, 15-20 dakika bekletilir ve durulanır. Saçların daha parlak ve sağlıklı uzamasını sağlar. Saç diplerindeki kaşıntı ve kızarıklığı giderir. Saç derisini rahatlatır.
Udi hindi yağı difüzör, buhurdanlık veya buhar banyosu üzerine birkaç damla damlatılarak solunduğunda sinüslerin boşaltılmasına yardımcı olur. Nefes alışverişini rahatlatır, tıkalı burnu açmaya yarar. Stresin azaltır, rahatlama sağlar. Uykuya rahat dalmaya yardımcıdır.
Udi hindi yağının hazırlanması için karmaşık ve farklı birçok yöntem vardır. Evde uygulayabileceğimiz kolay ve pratik olan yöntem şöyledir:
Bir çay bardağı zeytinyağı ve iki çay kaşığı udi hindi tozu bir kaba alınır. Bu oranlara dikkat ederek tüketeceğiniz kadar hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan karışım 10-15 gün kadar bekletilir. Daha sonra kullanılmaya başlanabilir. Güneş ışığı altında bekletilerek hazırlanmasının daha etkili olduğuna dair görüşler de vardır.
Udi hindi yağı taşıyıcı bir yağ içerisinde seyreltilerek veya maske, krem, yıkama jeli gibi hazır bakım ürünleri içerisine eklenerek cilde uygulanabilir. Kullanım öncesinde kolun iç kısmında yama testi yapılarak alerji yaşanıp yaşanmayacağı test edilmelidir.
Udi Hindi yağı yapılan çalışmalarda toksik etki göstermemiştir. Günde 1 çay kaşığı içilebilir. Herhangi bir yan etki görüldüğünde kullanımı bırakılmalı ve bir hekime danışılmalıdır.
Udi hindi yağı öksürüğü hafifletir ve balgamı söker. Alerjik rinitteki geniz akıntısı sebebiyle oluşan öksürüğü giderir.
İlaç ve tıbbi etkili bitkilerin 12 yaş altındaki çocuklarda doz ayarlanması daha dikkatli yapılması gerekmektedir. 12 yaş ve üzeri kişilerde kullanılabilir. Çocuklarda kullanılmak istendiğinde bir pediatri uzmanına danışılması uygun olacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.