Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Homeopati Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Homeopati Nedir?

Homeopati, 17. yüzyılın sonlarında Alman doktor Samuel Hahnemann tarafından geliştirilen ve vücudun kendi kendini iyileştirebileceğini savunan bir tedavi sistemidir. 

Homeopati Ne Demek?

18. yüzyılın sonlarında Samuel Hahnemann adlı bir Alman doktor, kinin içeren Peru kabuğunun (cinchona) sıtmayı iyileştirdiğine dair bulgular elde eder. Bu bulguların varlığını denemek için bir doz Peru kabuğunu yutar ve sıtmanın belirtileri olan yüksek ateş, yoğun uyku hali, aşırı susamış ve tedirgin hissetmek gibi semptomlar ortaya çıkar. Bunun sonucunda Hahnemann’ın daha fazla deney yapmasıyla birlikte benzer benzeri iyileştirir teorisi oluşum gösterir. Bu yasa ile birlikte büyük dozda bir madde belirli semptomlara neden olduğunda, küçük dozlarda aynı maddenin kullanılması oluşan semptomları tedavi edebilir düşüncesini oluşturur.

Homeopatik ilaçlar yapmak için otlar ve bazı bitkiler, mineraller ve yılan zehiri gibi bazı maddeler kullanılabilir. Bu maddeler kullanılmadan önce tekrar tekrar seyreltilir ve her seyreltme arasında kuvvetli bir şekilde çalkalanır.

Homeopati

Homeopati Nasıl Hazırlanır?

Homeopati sistemine göre sağlıklı bir durumda iken herhangi bir semptom oluşmasına neden olan faktörlerin belirli oranlarda kullanılması, oluşan semptomun tedavi edilmesine katkı sağlayabilir. Bu durum sonucunda vücudun doğal savunma sistemi tetiklenerek hastalıklar kendiliğinden iyileşme gösterebilir.

Homeopati tedavi yönteminde hazırlanan bitkisel kürlerde kırmızı soğandan yararlanılabilir. Kırmızı soğan soyulduğunda gözlerde sulanma oluşmasına neden olan bir bitkidir. Bu bitkinin insan vücudunda oluşturmuş olduğu etki nedeniyle alerjilere yönelik homeopatik ilaçlarda kırmızı soğan kullanılır. Homeopati tedavi yöntemi ile ilgilenen doktorlar (homeopatlar olarak da adlandırılırlar) kırmızı soğan gibi tedavi sisteminde kullanılan bileşenleri su veya alkol ile karıştırarak etkisini düşürür. Daha sonra "güçlendirme" adı verilen sürecin bir parçası olarak hazırlanan karışım sallanır. Bu adımda hastalıklara şifa olan özün ortaya çıktığı düşünülür. Homeopatlar kullanılan doz ne kadar düşük olursa ilacın o kadar güçlü olduğuna inanır. Bununla birlikte gelişen sağlık uygulamaları ile birlikte günümüzde çoğunlukla bu ilaçların hazırlanmasında kullanılan orijinal maddenin herhangi bir molekülü bulunmaz.

Homeopati muayenesi sırasında homeopat tarafından zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığınız hakkında bazı sorular sorulabilir. Bu sorular şunları içerebilir:

  • Ne tür belirtiler yaşıyorsunuz?
  • Oluşan belirtiler hangi bölgede bulunuyor?
  • Bu belirtileri ne zamandır yaşıyorsunuz?
  • Oluşan belirtiler nasıl hissettiriyor?
  • Belirtilerinizi günün hangi saatinde fark ediyorsunuz?
  • Bu belirtilerle birlikte oluşum gösteren başka semptomlar var mı?

Yapılan muayene sonucunda tüm semptomlarınıza en iyi uyan ilaç doktor tarafından belirlenir. Daha sonra kişiye özel olarak tedavi planı hazırlanır.

Homeopati İle Tedavi Edilen Hastalıklar Nelerdir?

Homeopati terapileri vücutta oluşan çeşitli hastalık durumlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Homeopati ile tedavi edilen hastalıklar şunları içerebilir:

  • Alerjiler,
  • Vücutta oluşan morluklar,
  • Kronik yorgunluk sendromu,
  • Soğuk algınlığı,
  • Öksürük,
  • Depresyon,
  • Baş ağrısı,
  • Huzursuz bağırsak sendromu,
  • Migren,
  • Mide bulantısı,
  • Adet öncesi dönemde oluşan sendromlar,
  • Romatoid artrit,
  • Vücutta oluşan sıyrıklar,
  • Diş ağrıları.

Bu tür hastalıkların tedavisinde homeopati yöntemi iyileşmeyi destekleyebilir. Bununla birlikte hayati tehdit oluşturan bazı hastalıklarda (astım, kanser ve kalp hastalığı gibi) veya acil müdahale gerektiren durumlarda bu homeopati yönteminin kullanılması istenmeyen etkilerin oluşmasına yol açabilir. Bu sebeple bu tür tedavilerin bir doktor tarafından planlanması herhangi bir yan etkinin oluşmaması için oldukça önemlidir.

Homeopati Muayene Ücreti

Homeopatide Kullanılan Bileşenler Nelerdir?

Homeopati yönteminde, vücutta herhangi bir semptom oluşmasına neden olan birbirinden farklı bileşenler kullanılır. Bu bileşenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Soğan çeşitleri (kırmızı, beyaz veya mor soğan gibi)
  • Arnica Montana (bir papatya türü),
  • Aynısafa,
  • Hypercium perforatum (sarı kantaron).

Bu tür bileşenler vücutta oluşan semptoma göre homeopati tedavi sisteminde tercih edilebilir.

Homeopati Hakkında Sık Sorulan Sorular

Naturopati ve Homeopati Tedavi Uygulaması Arasındaki Fark Nedir?

Naturopati homeopatiye benzeyen bir alternatif tıp sistemidir. Bu iki sistem insanlar tarafından birbiri ile karıştırılabilir. Homeopati ve naturopati benzer görünse de aslında iki ayrı tedavi sistemidir. Naturopatik tıp olarak da bilinen naturopati, birçok farklı tedavi türünü birleştirir. Egzersiz uygulamaları, psikoterapi ve bazı bitkisel takviyeler naturopati yönteminde kullanılabilir.

Homeopati Riskli Mi?

Genel olarak pek çok homeopatik ilaç herhangi bir yan etkiye neden olmayacak kadar fazla sulandırılır. Homeopatik ilaçlar seyreltilmiş olduklarından genellikle yan etkileri yoktur. Bu nedenle bu tür ilaçlar genellikle güvenlidir ve bu ilaçların alınmasından kaynaklanan ciddi olumsuz yan etki riskinin küçük olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bazı kişiler homeopatik tedaviye başladıktan sonra kendilerini kısa süreliğine daha kötü hissedebilir. Bu durum vücudun sağlığına kavuşmak için çaba sarf ederken geçici olarak semptomları uyarması sonucunda oluşum gösterebilir. Homeopatik ilaçların etkilerinden bazıları şu şekildedir:

  • Birçok homeopatik ürün oldukça seyreltilmiş olsa da, homeopatik olarak satılan veya etiketlenen bazı ürünler bu şekilde olmayabilir. Bu tür homeopatik ürünler sağlık açısından olumsuz etkilerine neden olabilir.
  • Bazı homeopatik ürünler yüksek düzeyde seyreltilmemiş cıva veya demir gibi ağır metaller içerebilir. Bu tür takviyelerin kullanılması tedavinin gidişatını olumsuz etkileyerek istenmeyen semptomların oluşmasına neden olabilir.
  • Sıvı homeopatik ürünler alkol içerebilir. Bu durum vücutta istenmeyen etkilerin oluşmasına yol açabilir.
  • Bazı homeopatik diş çıkarma tabletleri fazla miktarda belladonna toksik maddesi içerebilir. Bu tür toksik maddeler vücutta ciddi yan etkilerin oluşmasına neden olabilir.

Homeopatik ilaçlar bazı durumlarda bu tür etkilere yol açabilir. Uygulanan tedavinin herhangi bir yan etki oluşturmaması için bir doktor tarafından belirlenmesi oldukça önemlidir.

Homeopati Muayene Ücreti Nedir?

Homeopati tedavi yöntemi farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Bununla birlikte hastalıkların tedavi edilmesinde uygulanan yöntem bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aynı hastalığın tedavisinde farklı kişilerde farklı uygulamalar kullanılabilir.

Homeopati tedavi yönteminde muayene ücreti hastaneden hastaneye veya uygulanan tedavi yöntemine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle tedavi ücreti muayene olduktan sonra planlanan tedavi yöntemlerine göre belirlenir.

Hastalıklar vücudun birçok sistemini olumsuz etkileyerek ev işi yapmak, işe gitmek ve herhangi bir hobi ile ilgilenmek gibi günlük hayatta birçok işlevin yerine getirilmesini engelleyebilir. Gelişen sağlık uygulamaları ile birlikte hastalıkların etkili bir şekilde tedavi edilmesinde birbirinden farklı yöntemler kullanılabilir. Homeopati hastalıkları tedavi etmede kullanılan yöntemlerden biridir. Vücudun kendi iyileşme mekanizmalarını harekete geçirmeyi amaçlayan bu yöntem birçok hastalığın tedavisinde etkili olabilir. Bununla birlikte homeopati tedavi sisteminin herhangi bir uzman kontrolünde olmadan uygulanması vücutta bazı yan etkilerin oluşmasına yol açabilir. Bu tür yan etkilerin oluşmaması için uygulanan tedavinin bir doktor tarafından belirlenmesi oldukça önemlidir. Siz de homeopati tedavi yönteminden yararlanmak ve bu yöntem hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız homeopati yöntemi uygulanan bir sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.