Saç yolma hastalığı veya kaş yolma hastalığı olarak da bilinen trikotillomani kişinin vücudunda bulunan saç, kaş, kirpik gibi tüylerini yolması ile karakterize olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Trikotillomani rahatsızlığı bulunan hastalar zihinsel dünyalarında o yaşadıkları karışıklıkların dışavurumu olarak saçlarını, kaşlarını veya bedenlerinin diğer bölgelerinde bulunan tüyleri çekme eğilimi gösterebilirler. Bununla birlikte trikotillomani sadece tüy yolmadan ibaret bir rahatsızlık değildir. Kişinin sosyal hayatı ve yaşam kalitesi üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilen hastalık hakkındaki ayrıntılar için içeriğinize göz atabilirsiniz.
Genellikle 4 ila 17 yaş aralığında başlayan ve yaşam boyu süren trikotillomani bir çeşit psikiyatrik bozukluktur. Trikotillomani kısaca kişinin tekrarlayan biçimde saç, kaş ve kirpik başta olmak üzere vücudundaki kılları yolmasıdır. Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre trikotillomaninin nüfusun yaklaşık %0,5-2’sinde görüldüğü tahmin edilmektedir. Bununla birlikte özellikle saç, kaş ve kirpik kaybı yaşayan ve çekindiği için hekime başvurmayan hastalar olduğu düşünüldüğünde bu oran daha yüksek olabilir.
Trikotillomani kişinin saç yolma alışkanlığının farkında olup olmamasına bağlı olarak başlıca iki alt sınıfa ayrılır. Buna göre trikotillomani türleri şu şekildedir:
Trikotillomaninin nedeni günümüzde kesin olarak bilinmemekle birlikte biyolojik ve/veya çevresel bazı faktörlerin saç yolma davranışının ortaya çıkmasında etkisi olabileceği düşünülmektedir. Buna göre başlıca trikotillomani risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
Trikotilomani belirtileri denildiğinde ilk akla gelen, kişinin kendi saçını çekmeye ve koparmaya yönelik karşı konulamaz bir istek duymasıdır. Aynı zamanda bu kişiler sadece saç derisindeki saçları değil kaş, kirpik, koltuk altı ve kasık bölgesi gibi bedenin diğer bölgelerindeki kılları de koparma eğilimi gösterir. Kıl koparmaya yönelik olan bu istek genellikle stresli anlarda daha yoğun hissedilmek ile birlikte kişinin daha rahat olduğu zamanlarda da ortaya çıkabilir. Buna göre trikotillomani belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan Dsm - 5 Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı’na göre bir kişide trikotillomani varlığından söz edebilmek için kişinin bazı kriterleri karşılaması gerekir. Buna göre tanıda kullanılan başlıca kriterler şu şekildedir:
Yukarıda sayılanların yanı sıra uzmanlar bazı durumlarda diğer bölümlerle işbirliği yaparak hastada nörokimyasal bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını değerlendirmek için bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden de faydalanabilir.
Trikotillomani tedavisi kişinin yaşadığı belirtilerin derecesine göre farklılık gösterir. Tedavi sürecinde önemli olan hastanın doktorunun önerdiği şekilde tedaviye devam etmesini sağlamaktır. Trikotillomani tedavisinde başvurulan başlıca tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Trikotillomani hastalığı bulunan kişilerin büyük çoğunluğu zamanla dış görünüşlerinde meydana gelen değişiklikten rahatsızlık duyabilir ve bunun neticesinde sosyalleşmekten kaçınabilir. Bu durum kişinin iş ve okul hayatı başta olmak üzere çeşitli sorunlar yaşamasına neden olabilir. Ayrıca saç yolma davranışını uzun süre gösteren kişilerde ilerleyen zamanlarda kalıcı saç, kaş ve kirpik kaybı görülebilir. Ek olarak saç yolma davranışı gösteren kişilerden bazılarında trikofaji olarak da adlandırılan saç yeme hastalığı da görülebilir. Saç yeme alışkanlığı bulunanlarda zamanla sindirim sisteminde kıl birikmesi gibi daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Trikotillomani özellikle genç yetişkinler başta olmak üzere toplumda sık karşılaşılan psikiyatrik bozukluklardan bir tanesidir. Trikotillomani yani saç yolma/koparma hastalığına ilişkin sıklıkla merak edilen bazı sorular ve yanıtları aşağıda derlenmiştir.
Trikotillomani tekrarlayan şekilde kişinin saç, kaş, kirpik başta olmak üzere bedenindeki kılları yolduğu psikiyatik bir bozukluktur.
Farkında olarak veya olmadan saç, kaş ve kirpik gibi bedendeki kılları koparmak ve kopardıktan sonra rahatlamış hissetmek trikotillomaninin başlıca belirtileri arasındadır.
Bilişsel-davranışçı terapi, uyaranı kontrol altına almak, alışkanlığı tersine çevirme gibi tedavi yöntemleri trikotilomani tedavisinde sıklıkla kullanılan tedavi prosedürlerdir. Ek olarak bazı durumlarda uzmanlar ilaç tedavisinden de faydalanabilir.
Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde trikotilomani gibi psikiyatrik rahatsızlıkların tanı ve tedavi süreci alanında uzman hekimler tarafından yürütülmektedir. Psikiyatrik sağlık sorunlarının tedavisinde erken tanı önemlidir. Siz de konu hakkında detaylı bilgi almak için alanında uzman bir hekimden randevu almayı ihmal etmeyin. Ayrıca, saç ekimi içeriğimizi inceleyerek, saç ekimi teknolojilerimiz ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.