Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

AHA ve BHA Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

AHA ve BHA Nedir?

Alfa hidroksi asit anlamına gelen AHA ve beta hidroksi asit kelimesinin kısaltması olarak kullanılan BHA, cildi iyileştirmek amacıyla kullanılan organik bileşiklerdir. Serum, tonik, jel veya krem formunda cilde uygulanır. Ciltteki sorunların tedavisi için sıklıkla kullanılan ve günümüzde popüler hale gelen asitler, pürüzsüz bir yüze sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilmektedir. Yüzün yanı sıra, vücudun diğer bölgelerinde de olumlu etkilere sahiptir. Cilt yenileme etkisi ile; akne, gözenek, aşırı sebum üretimi, çilek bacak, cilt lekesi gibi problemlerde sıklıkla kullanılırlar.

AHA BHA Ne Demek?

AHA’lar genellikle meyve şekerinden elde edilen ve suda çözünebilen asitlerdir. AHA grubu, tartarik asit, glikolik asit, mandelik asit, malik asit, sitrik asit ve laktik asitten oluşur. Bu asitlerin tamamı, ölü hücreleri uzaklaştırarak cildin yenilenmesini sağlar. Soyucu etkileri ile cilt üzerindeki ölü deri daha hızlı atılır ve genç tabaka yüzeye çıkar. BHA’lar; yağlanma problemlerinde kullanılan ve cildin alt katmanlarına inebilen asit grubudur. Bitkilerden doğal olarak elde edilebildiği gibi, labaratuvar ortamında da üretilebilmektedir. BHA’lar yağda çözünebildikleri için fazla sebum üretimi sonucunda ortaya çıkan problemlerde sıklıkla tercih edilir. Gözenek ve akne problemi yaşayan yağlı cilde sahip bireyler, BHA’lardan faydalanabilir.

AHA Ne İşe Yarar?

AHA’lar cildin üzerindeki ölü deriyi soyarak çalışır. Bu sayede alttaki yeni hücreler yukarıya gelir ve cilt daha genç görünür. Farklı özelliklere sahip birkaç AHA çeşidi bulunur. Çalışma mekanizmaları aynı olsa da, elde edildikleri ürünler ve molekül boyutları birbirinden farklı olduğu için, farklı sorunlara yönelik çalışırlar.

  • Glikolik Asit, diğer AHA’lara göre daha küçük molekül boyutuna sahiptir. Bu özelliği ile çok daha hızlı nüfuz eder ve daha etkili çalışır. Ancak küçük boyutu, ciltte bazı yan etkilere sebep olabilir. Kaşınma, kızarıklık ve hassasiyet bu etkilerden birkaçıdır. Koltuk altı kararması, dirsek ve diz kararması, çilek bacak gibi cilt lekelerinde glikolik asit toniği güvenle kullanılabilir. Ancak tüm asitlerde olduğu gibi, glikolik asit kullanımında da güneşten kaçınmak gerekir.
  • Laktik asit, sütten elde edilir ve molekül boyutu glikolik asitten biraz daha büyüktür. Bu sayede cildi yormadan temizleme imkanı sunar. Cildi daha yavaş soyan ve hafif bir asit olan laktik asit, cildi derinlemesine temizler. Glikolik asiti tolere edemeyen ciltlerde laktik asit daha uygun bir seçenek olabilir.
  • Mandelik asit, glikolik ve laktik asitten daha zayıftır. Bu nedenle güçlü asitlerle birlikte kullanılır. Hassas ciltler için uygundur ve soyma işlemini yavaşça yapar. Peeling etkisi sayesinde cilt nazik bir şekilde yenilenir ve genç hücreler yüzeye çıkar. Yüksek oranlarda kullanıldığında dövme silme gibi işlemlerde dahi kullanılabilir. Ancak bu durumda bir sağlık hekimine danışmak en doğrusudur.
  • Diğer AHA’lar daha zayıf oldukları için, genellikle pH dengesini sağlama amacıyla kullanılır ve etkileri diğer AHA’lar kadar güçlü değildir. Bazıları antioksidan olarak kullanılabildiği gibi, bir kısmı da cildi aydınlatma amacıyla kullanılabilir.

Aha ve Bha Serum

BHA Ne İşe Yarar?

BHA’lar, AHA içerikleri gibi ölü cilt tabakasını soyma özelliğine sahiptir. Ancak BHA’lar daha derin çalıştığı ve yağda çözünebildiği için, akne ve gözenek problemlerinde daha etkili olmaktadır. Salisilik asit, betain salisilat ve salix alba BHA içeriklerinden birkaçıdır. Salisilik asit, diğer BHA’lardan daha güçlü ve daha etkili olduğu için sıklıkla tercih edilir. Söğüt ağacından elde edilen bu bileşen, yalnızca serum ve kremlerde değil; yüz temizleme jellerinde de bulunur. Bu sayede derinlemesine bir temizlik sağlayarak siyah noktaların azalmasına ve gözeneklerin kapanmasına yardımcı olur. Sitrik asit, içeriğinde hem AHA hem BHA bulunduran bir bileşiktir. Turunçgillerde bulunur ve sivilce problemlerinde sıklıkla kullanılır. Güneşin neden olduğu lekeler üzerinde olumlu etkilere sahip olan BHA’lar, lekelerin rengini açarak ton eşitsizliklerini giderir.

AHA BHA Serum Ne İşe Yarar?

Asitler, genellikle serum formunda satışa sunulur. Serum formu, cilt tarafından daha hızlı ve daha kolay emilir. Bunun yanı sıra, konsantrasyonu kremlerden daha yüksek olduğu için etkisi daha fazladır. Her iki asit çeşidi de, ölü derileri soyduğu için cilde ışıltı sağlar ve parlaklık kazandırır. Koyu lekelerin görünümünü azaltarak cilt tonunun daha eşit görünmesini sağlar. Akneleri temizleyerek cildin daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Gözeneklerde biriken sebum ve kiri çözerek temizler ve gözenekleri sıkılaştırır. Kırışıklık ve ince çizgilerin dolmasını sağlayan kolajen üretimini desteklediği için, yaşlanma karşıtı olarak da kullanılabilir. Vücutta kararma olan yerlerde uygulanabilir. Vücudun diğer bölgelerine kıyasla daha az hava aldığı için kararan koltuk altı, dirsek ve diz bölgelerinde tonik şeklinde kullanılabilir. Zamanla kararmalar açılır ve cilt tonu eşitlenir. Epilasyon sonrası bacaklarda oluşan batık şeklindeki izlerin giderilmesinde AHA BHA serum ya da toniklerden faydalanılabilir. Çilek bacak olarak adlandırılan bu durumda, asitler ölü deriyi atarak bacakların pürüzsüz görünmesine destek olur.

AHA BHA Serum Nasıl Kullanılır?

Cilt iyice temizlendikten sonra, birkaç damla serum yüze damlatılır ve yüzün her noktasına uygulanır. Birkaç dakika bekletilir ve ardından su ile durulanır. Uygulama aşamasında, dudak ve göz çevresini asitten korumak önemlidir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve yumuşak hareketlerle cilde yedirilmelidir. Asitleri cilde uygularken, parmak uçlarından yararlanmak yeterli olacaktır. Pamuk veya peçete gibi ürünler tercih edilmemelidir. Asitler gece uygulanmalı ve güneşten olabildiğince kaçınılmalıdır. Cildiniz asitlere alışık değilse ilk aşamada her gün kullanılmamalı; 2-3 günde bir kullanılarak cildin tolere etmesi sağlanmalıdır.

AHA BHA

AHA ve BHA’lar Hangi Ürünlerle Kullanılabilir?

AHA ve BHA içeriklerinin C vitamini, poli hidroksi asit (PHA) gibi ürünlerle aynı gün içinde farklı zaman dilimlerinde kullanılması önerilir. Üst üste kullanılması ciltte tahribat yaratabilir. Aktif bir bileşen olan retinol, asitlerle birlikte kullanıldığında cilde zarar verebilir. Bu nedenle cilt bakım rutininde, iki farklı üründen biri seçilmelidir.

Hyaluronik asidin AHA ve BHA’ lar ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Cildin nemini koruduğu için bu ürünlerin birlikte kullanılması, asitlerin yarattığı kuruluk problemini önlemede etkili olacaktır.

AHA ve BHA Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Asitlerin optimum kullanımı cilt için olumlu etkilere sahipken, fazla miktarda kullanılması cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu durumda kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar gözlenir ve cilt bariyeri bozulabilir. Az kullanıldığında ise ciltte yeterli bir tepki oluşmaz ve beklenen etkiler gözlenmez. Bu nedenle serumların içerdiği AHA ve BHA yüzdesi belli sınırlar içinde olmalıdır. Cilt tipine, yaşa ve yaşanan sıkıntılara göre bu miktar değişebileceğinden, bir dermatologa ya da eczacıya danışmak en doğrusudur. Asitler cildinizin üst katmanını soyacağı için hassasiyete ve kuruluğa yol açabilir. Bu nedenle asit kullandığınız dönemde nemlendirici kullanmayı ihmal etmemeli, yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinizi iyice nemlendirmelisiniz. AHA ve BHA’lar, kuruluğun yanı sıra cildinizi güneşe oldukça duyarlı hale getirebilir ve doğru kullanılmadığında güneş lekesi oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, belli saatlerde güneşten kaçınmaya ve güneş kremini ihmal etmemeye özen göstermelisiniz. AHA BHA serumlarınızı, gece kullanmalı ve ertesi gün hava güneşli olmasa dahi güneş kremi kullanmalısınız. Güneş kreminizi yeterli miktarda yüzünüze uyguladıktan sonra her iki saatte bir yenileyerek etkisini sürdürmelisiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.