Keçi sütü, dünya nüfusunun büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen, protein, yağ, kalori bakımından zengin bir süt çeşididir. Keçi sütü, sağlık yararları dışında cilt ve saç bakımı için de iyi bir alternatif olarak kabul edilebilir. Bazı bireyler tarafından inek sütüne oranla daha çok tercih edilmesinin sebepleri arasında ise sindirim kolaylığı sunması, daha az süt alerjisi riski olması ve kalp sağlığı açısından daha faydalı olması yer alabilir.
Keçi sütü, inek sütü ve bitkisel sütlerle karşılaştırıldığında içerisinde bulunan vitamin-mineral, antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşenler sayesinde birçok sağlık yararı sunabilir. Keçi sütünün sağlık yararlarından bazıları şu şekilde belirtilebilir:
Keçi sütü sabunu, keçi sütü kullanılarak geleneksel yöntemlerle elde edilen ve kremsi, yumuşak bir formda bulunan sabun türüdür. Keçi sütü sabunu, zengin doymuş ve doymamış yağlar içerir ve doymuş yağlar sabuna hafif köpürme özelliği katarken, doymamış yağlar ise nemlendirici ve besleyici özellik katar. Keçi sütü sabununun etkisini artırmak için, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlar katılabilir. Keçi sütü sabunu faydalarından bazıları ise şöyle sıralanabilir:
Keçi sütü sabunu genel olarak cildi nazik bir şekilde temizler ve nemli kalmasına yardımcı olabilir. Ancak nadir de olsa bazı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açabileceğinden, kullanmadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak faydalı olabilir.
Keçi sütü cilt sağlığı için binlerce yıldır kullanılan sağlıklı bir içecektir. Keçi sütü insan derisinin pH oranı ile neredeyse aynı pH seviyesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde keçi sütünü içerek veya keçi sütüyle elde edilen cilt bakım ürünlerini kullanarak cildin doğal nem bariyeri ve mikrobiyotası desteklenebilir. Keçi sütünün cilde sağladığı faydalardan öne çıkanları ise aşağıdaki gibidir:
Keçi sütünün cilde olan faydalarından yararlanmak için keçi sütünü direkt içebilir veya keçi sütü katkılı cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.
Keçi sütü yalnızca cilde değil, saça da birçok fayda sunan doğal bir üründür. Keçi sütünün saça faydaları cilde olan faydalarıyla benzer özellikler gösterebilir. Genel olarak keçi sütünün saça sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
Keçi sütünü saç bakımında kullanmak için keçi sütünden yapılmış sabunları, şampuanları, spreyleri kullanabilir veya çeşitli keçi sütü tarifleriyle saç maskesi hazırlayabilirsiniz.
Keçi sütü yapısındaki besin öğeleri sayesinde zengin ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Yaklaşık 1 bardak keçi sütünün içerdiği besin değerleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Keçi sütü yukarıda belirtilen değerlere ek olarak, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Keçi sütündeki besin değerleri, keçinin yetişmesi, yaşı, diğer çevresel koşullar ve sütün saklanma koşulları ile tüketim şekline göre değişiklik gösterebilir.
Keçi sütü bazı bölgelerde ve yörelerde çiğ olarak tüketilen bir süt çeşididir. Bazı araştırmalar keçi sütünü çiğ olarak tüketmenin, pastörize veya kaynatılarak tüketmeye oranla daha kolay sindirilebilir ve daha fazla sağlık yararları sunduğunu belirtmiştir. Ancak çiğ olarak tüketmeden önce mikrobiyal risklerin görülmemesi için bazı önlemler almak gerekebilir. Bunun için çiğ keçi sütünü tüketmeden önce az miktarda içip test edilebilir, filtreden geçirilebilir veya soğutulabilir. Çiğ keçi sütü satışı ülkelerin yasal koşullarına göre düzenlenir. Bazı ülkelerde çiğ olarak satışına izin verilmezken bazı ülkerde steril şartlarda ambalajlanmak koşuluyla satılabilir. Çiğ keçi sütü tüketimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ise keçinin yetiştirilme koşulları ve sağım işleminin sterilliğinden emin olmak olabilir.
Keçi sütü, dengeli bir beslenme düzenine eklendiğinde çeşitli faydalar sunabilir. Siz de keçi sütünü beslenme programınıza katmak için bir sağlık kuruluşundan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti verilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.