Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dudak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Dudak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Normal hücreler vücutta kontrollü bir şekilde büyür, gelişir ve bölünme özelliği gösterir. Kanser oluşması durumunda hücreler büyüme, gelişme ve bölünme eylemini kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirir. Derinin orta ve dış katmanında bulunan ince, düz hücrelere skuamöz hücre adı verilir. Skuamöz hücrelerin kontrol dışı bölünmesi ve çoğalması sonucunda dudak kanseri ortaya çıkabilir. Dudak kanseri, üst veya alt dudağın herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bununla birlikte sıklıkla alt dudakta ortaya çıkabilir. 

Dudak Kanseri Nedir?

Dudak kanseri, dudak derisinde oluşan bir kanser türüdür. Dudak kanseri, ağız kanserinin en yaygın görülen türüdür. Dudak kanseri, genellikle üst dudakta görülür ancak alt dudakta da görülebilir. Uzun süre güneşe maruz kalmak ve tütün kullanmak oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle sigaradan uzak durmak ve güneşe maruz kalınan zamanlarda şapka takarak veya güneş kremi kullanarak yüzü güneşe karşı korumak kanserin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Dudak Kanseri Belirtileri

Ağızda oluşan kanserlerden biri olan dudak kanseri her yaşta ortaya çıkabilir. Erken evrede dudak bölgesinde düz veya hafif kabarık bir şekilde yara oluşumu gözlenebilir. Oluşan bu yara açık tenli kişilerde kırmızı, daha koyu tenli kişilerde koyu kahverengi veya gri renkte oluşum gösterebilir. Yaranın oluştuğu bölgeye göre dudak kanseri alt dudak kanseri veya üst dudak kanseri olarak ikiye ayrılır. Dudak kanseri oluştuktan sonra vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Alt dudak kanseri belirtileri ve üst dudak kanseri belirtileri birbiri ile benzerlik gösterebilir. Dudak kanseri sonucunda oluşan belirtilerden bazıları şu şekildedir:

  • Dudakta yumru şeklinde yaralar oluşması ve oluşan yaraların uzun bir süre iyileşme göstermemesi,
  • Dudakta kanama oluşması,
  • Dudak bölgesinde oluşan şiddetli ağrı,
  • Herhangi bir sebebe bağlı olmayan çene şişmesi,
  • Ağız çevresinde bulunan deride karıncalanma, ağrı veya uyuşma hissi.

Dudak kanseri sonucunda oluşan yaralar uçuk ile karıştırılabilir. Uçuk oluşumu yaklaşık on gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Bununla birlikte dudak kanseri sonucunda oluşan yaraların iyileşmesi on günden uzun sürebilir. Bu nedenle uzun süre iyileşme göstermeyen dudak yaralarında bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Dudak Kanseri

Dudak Kanseri Neden Olur?

Son yıllarda çeşitli kanser vakalarının giderek artması sonucunda insanlar tarafından “dudak kanseri neden olur?” sorusuna cevap aranmaya başlanmıştır. Hastalığın oluşum nedeni henüz kesin değildir. Bununla birlikte bazı faktörler dudak kanseri oluşmasına neden olabilir. Dudak kanseri oluşumunu tetikleyen faktörlerden bazıları şu şekildedir:

  • Tütün kullanımı,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Uzun süre güneşe maruz kalmak,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • İnsan papilloma virüsü (HPV).

Bu tür faktörler dudakta bulunan hücrelerin mutasyon geçirmesine neden olabilir. Bunun sonucunda hücre bölünmesinde sorunlar yaşanabilir. Hücrelerin kontrol dışı bölünüp çoğalması durumunda kanserleşme olabilir. Bununla birlikte açık ten rengi, ilerleyen yaş ve erkek cinsiyet gibi faktörler de hastalığın risk etmenlerindendir.

Dudak Kanseri Oluşumu Önlenebilir Mi?

Uygulanabilecek bazı yöntemler dudak kanseri oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Tütün Kullanımını Sınırlandırmak: Tütün ürünleri içerisinde kanser oluşmasına neden olan kimyasal maddeler bulunur. Tütün tüketimi sonucunda dudaklarda bulunan hücreler kansere neden olan tehlikeli kimyasallara maruz kalabilir. Tütün kullanımını bırakmak veya sınırlandırmak dudak kanseri oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
  • Uzun Süre Güneşe Maruz Kalmaktan Kaçınmak: Vücudun güneş ışınlarına uzun süre maruz kalması sonucunda dudak kanseri oluşabilir. Güneşe maruz kalmadan önce güneş kremi veya şapka kullanmak dudak kanseri oluşmasını önlemeye katkı sağlayabilir.
  • Rutin Hastane Kontrollerine Gitmek: Düzenli hastane kontrollerine gitmek kansere neden olabilecek faktörlerin erken dönemde fark edilmesine destek olabilir. Dudak kanserine neden olabilecek faktörlerin iyileştirilmesi sonucunda hastalığın oluşması önlenebilir.

Dudak Kanseri Belirtileri

Dudak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor tarafından yapılan detaylı bir fizik muayene hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra doktor tarafından istenen bazı testler de tanıda etkilidir. Dudak kanserinin teşhis edilmesinde uygulanan yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Fizik Muayene: Doktor tarafından yapılan fizik muayenede ağız, dudak, yüz ve boyun bölgesi detaylı bir şekilde incelenir. Yapılan detaylı muayene dudak kanserine tanı koymaya yardımcı olabilir.
  • Doku Örneği Alınması: Dudak bölgesinde kansere neden olan tümörlü bir dokunun var olup olmadığını tespit etmek için biyopsi uygulanması gerekebilir. Küçük bir doku örneği alınarak yapılan biyopsi işlemi teşhise katkı sağlayabilir.
  • Görüntüleme Testleri: Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya pozitron emisyon tomografisini (PET) gibi görüntüleme yöntemleri kanser hücrelerinin varlığını tespit etmeye yardımcı olabilir.
  • Tam Kan Sayımı: Bazı kan değerlerinin gereken aralıklarda olmaması vücutta kanser oluştuğunun belirtisi olabilir. Doktor tarafından istenen tam kan sayımı testi dudak kanserini teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Dudak Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Dudak kanserinin boyutuna ve bulunduğu evreye göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Ameliyat: Dudak kanserinin tedavisinde kansere neden olan tümörlü dokuyu çıkarmak için cerrahi yöntemler uygulanabilir.
  • Radyasyon Tedavisi: Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi güçlü enerji ışınlarının kullanıldığı bir yöntemdir. Dudak kanserinin tedavisinde radyasyon yöntemi tek başına kullanılabilir. Bununla birlikte uygulanan ameliyat yönteminden sonra da radyasyon tedavisi uygulanabilir.
  • Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için güçlü ilaçların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Dudak kanseri için uygulanan kemoterapi yöntemi radyasyon tedavisinin etkinliğini artırmak için kullanılabilir. Bunun yanı sıra dudak kanserinin vücudun diğer bölgelerine yayılması durumunda da kemoterapi yöntemi uygulanabilir. Uygulanan kemoterapi yöntemi kanser sonucunda oluşan semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • İlaç Tedavisi: Doktor tarafından önerilen bazı ilaçların kullanımı dudak kanserine neden olan hücreleri ölmesine neden olabilir. Genellikle kemoterapi yöntemi ile birlikte uygulanan ilaç kullanımı dudak kanserinin tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
  • İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin kanser oluşturan hücrelerle savaşmasına yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. İmmünoterapi yönteminin uygulanması dudak kanserinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Dudak Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dudak kanserinin insan yaşamını olumsuz etkilemesi sonucunda bazı soruların cevapları merak uyandırmaya başlamıştır. Dudak kanseri hakkında sık sorulan sorulardan bazıları şu şekildedir:

Dudak Kanseri Ölümcül Mü?

Dudak kanseri lezyonları kolayca görülebilen yerlerde gelişir. Bu durum dudak kanserinin erken dönemde teşhis ve tedavi edilebilmesine katkı sağlayarak hastalığın hayati tehdit oluşturmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Dudak Kanseri Tedavisinde Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Hastalıkların tedavisinde uygulanan yöntemler bazı durumlarda yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dudak kanseri tedavisinde kullanılan farklı yöntemler sonucunda istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkilerden bazıları şu şekildedir:

  • Dudak kanseri ameliyatı sonucunda şekil bozukluklarının oluşması,
  • Dinlenmekle geçmeyen yorgunluk hissi,
  • Midede bulantı oluşması ve bunun sonucunda oluşan kusma,
  • Saç dökülmesi,
  • Kansızlık,
  • İştahta azalma ve buna bağlı kilo kaybı oluşması,
  • Ciltte oluşan kuruluk,
  • Boğaz ağrısı oluşması.

Dudak kanseri tedavisi sonucunda bu tür belirtiler ortaya çıkabilir.

Hastalıkların oluşumunu önlemek ve mevcut hastalıkların etkili bir şekilde tedavi edilmesine katkı sağlamak için rutin hastane kontrollerine gitmek önemlidir. Sağlık Destek Sitesi hastanelerinde rutin hastane kontrolleri yapılmakta olup hastalıklar hakkında bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır.

Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.