Kıl kökü iltihabı ya da tıp literatüründeki adıyla folikülit, kıl foliküllerinin bulunduğu gözeneklerde enfeksiyon olması sonucu oluşan cilt rahatsızlığıdır. Genellikle tehlikeli değildir, ancak rahatsız edici semptomlara sebebiyet verebilir. Kıl köklerinde ve etrafında ortaya çıkar. Sivilce veya akneye benzer bir görünüme sahiptir. Kaşıntılı, ağrılı, irin dolu ve şiş olabilir; kırmızı veya beyaz yumrular halinde görünebilir.
Kıl kökü iltihabı, kıl köklerinin enfekte olası veya iltihaplanması durumudur. Kılların cilde girdiği bölgeye folikül denir ve folikül kıl kökleri ile birlikte yağ bezlerini barındırır. Kıl folikülleri ve kıllar, vücudun koruma sistemlerinden biridir ve ısı yalıtımında görevleri vardır. Vücudun neredeyse her yerinde bulunan kıl ve kıl köklerinde enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar toplanabilir. Sonuç olarak iltihap oluşabilir ve kıl kökleri şişebilir. Bu şekilde gelişen iltihap folikül enfeksiyonu folikülit veya kıl kökü iltihabı olarak adlandırılır.
Folikülit çeşitleri iltihaba neden olan organizma veya kaynağa ve cilt üzerindeki etkilerine bağlı olarak sınıflandırılır. Kıl kökü iltihapları tıraş, ağda, aşırı terleme gibi nedenlere bağlı olarak tetiklenebilir. Fiziksel olumsuz etkilerin yanı sıra psikososyal etkilere de neden olabilir. Kıl kökü iltihapları vücutta kıl bulunan herhangi bir yerde oluşabilir. Fakat genellikle yüz, kollar, bacaklar ve sırt bölgesinde daha yaygındır.
Kıl köklerinde iltihap ortaya çıktığında kişide bir takım şikâyetlere neden olabilir. Kıl kökü iltihabı belirtileri arasında genellikle şunlar bulunabilir:
Kıl kökü iltihabı semptomları hafif veya şiddetli olarak oluşabilir. İltihaplanma geçici ve uzun süreli olabilir. İltihabın iyileştirilmesinde tedavinin devamlılığı önemlidir. İltihaplanmanın önlenmesi için ise hijyen koşullarının sağlanmasına özen gösterilmelidir.
Kıl köklerinde iltihap oluşmasının birçok farklı nedeni olsa da genellikle iltihaplanmaya yol açan faktörler mikroorganizmalardır. Hijyenik ortamların sağlanamaması enfeksiyon bulaş riskini artırabilir. Yaygın olarak görülen kıl kökü iltihaplanması nedenleri ise şunlar olabilir:
Ek olarak bazı durumlarda kıl kökü iltihabı nedeni belirlenemeyebilir.
Folikülitler, neden olan etkene bağlı olarak farklı türlere ayrılır ve çeşidine göre farklı görünüm ve semptoma sahip olabilir. Folikülitleri ayırt etmede genellikle sebep olan mikroorganizma baz alınır. Folikülitin türüne göre iltihaplanma vücudun farklı bölgelerine yerleşebilir. En sık görülen kıl kökü iltihabı çeşitleri ise şunlardır:
Kıl kökü iltihapları yüzeysel ve derin olabilir. Foliküler yapının bir kısmını içine alan enfeksiyon yüzeyseldir. Folikülün tamamını içine alan enfeksiyonların ise derin tip iltihaplanmalar olduğu söylenebilir.
Kıl kökü iltihabı önlem almayan herkeste görülebilen bir sağlık sorunudur. İltihaplanmaya neden olabilen risk faktörleri arasında şunlar sıralanabilir:
Kıl kökü iltihabı tedavisi enfeksiyon etkeni organizma veya tahrişin türüne göre belirlenir. Her folikülit tedavisi spesifik bir ajana yöneliktir. Tedavi edilen folikülitler tekrarlama eğilimi gösterebilir. Kıl kökü iltihabının türlerine göre tercih edilen uygulamalar şunlar olabilir:
Folikülit tedavisi sürecinde ve sonrasında tıraş ve epilasyon uygulamasından kaçınmak, bol ve pamuklu giysiler giymek folikülitin tekrarlamasının önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Kıl kökü iltihabı, birden fazla etkenden kaynaklanabilen ve tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Tanı, tedavi ve iyileşme döneminde kıl kökü iltihabı birçok soru işaretine neden olabilir. Kıl kökü iltihabı ile ilgili en çok merak edilen soruları ve cevapları görmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Kıl kökü iltihabı türüne göre reçeteli antibiyotikler, antifungal haplar, jel ve kremler ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra reçetesiz satılan antibiyotik sabun ve temizleme jelleri, hidrokortizonlu kremler önerilebilir. Enfekte bölgenin ılık ve nemli bir bezle temizlenmesi ve her seferinde yeni bir bez kullanılması iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Su ile seyreltilmiş sirke veya tuz uygulaması da semptomların yatıştırılmasında tercih edilebilir. Sıkı ve pürüzlü giysiler tercih etmemek, cildi tahriş eden kimyasallardan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak kıl kökü iltihabının iyileşme hızını destekleyebilir.
Hafif kıl kökü iltihapları genel olarak evde tedavi edilebilir. Kişisel bakım ve hijyenik koşulların sağlanması folikülit iyileşme sürecini destekleyebilir. Enfeksiyonun tekrar etmesini de engellemeye yardımcı olabilecek evde folikülit tedavisi şunları içerebilir:
Kıl kökü iltihapları genellikle önlenebilir cilt problemleridir. Cildi temiz ve kuru tutmak, tıraştan ve cildi tahriş edebilecek kimyasallardan kaçınmak, hava alan bol giysiler giymek, gözenekleri tıkamayan kozmetik ürünler kullanmak, kişisel eşyaları paylaşmamak kıl kökü enfeksiyonlarını önlemede önerilen seçeneklerdir.
Bakteriyel nedenlerden meydana gelen kıl kökü iltihapları kendiliğinden veya evde bakım uygulamaları ile iyileşebilir. Ancak dirençli mikroorganizmaların oluşturduğu folikülitlerde tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Siz de her türlü sağlık sorununuz için düzenli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Sağlık Destek Sitesi hastanelerinde kıl kökü iltihabı tanı ve tedavisi hizmetleri verilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.